Κυριακή, Φεβρουαρίου 14, 2010

ΚΟΥΔΟΥΝΑΤΟΙ, ΒΡΑΚΑΔΕΣ, ΚΟΡΔΕΛΑΤΟΙ – ΑΠΟΚΡΙΕΣ ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΝΑΞΟ

ΚΑΘΑΡΗ ΔΕΥΤΕΡΑ ΣΤΗΝ ΕΡΤ 9 π.μ.
Εθνογραφικό ντοκιμαντέρ της εθνομουσικολόγου Ροζάννας Λαδά.

Πανάρχαια έθιμα, αρχέγονες μεταμφιέσεις, λαϊκά δρώμενα και χορευτικές μασκαράτες,ζωντανεύουν κάθε χρόνο τις απόκριες στη Νάξο, το μυθικό νησί του Διονύσου και της Αριάδνης. Έως σήμερα στη Νάξο,οι διονυσιακοί ήχοι των αυλών της τσαμπούνας και οι πολύκροτοι ρυθμοί από τα «τουμπάκια» - παραδοσιακά κρουστά όργανα – και τα κουδούνια των μεταμφιεσμένων, ξεσηκώνουν και προσκαλούν σε χορό, πάνδημη χαρά και ξεφάντωμα.

Επίσης από το πρωί την ΚΑΘΑΡΑ ΔΕΥΤΕΡΑ στο Αλυκό, ο πολιτιστικός οργανισμός του Δήμου Νάξου σας περιμένει, με ντόπιο κρασί, νηστίσιμους μεζέδες και ζωντανή νησιώτικη μουσική να χορέψετε, να διασκεδάσετε και να πετάξετε τον αετό παρέα .

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

stavros είπε...

Ανάξιο της λαϊκής παράδοσης του νησιού αποδείχτηκε το ονομασθέν "ντοκυμαντέρ" με θέμα τα αποκριάτικα έθιμα της (κατ' ευφημισμό) ορεινής Νάξου που προεβλήθη (σε επανάληψη) από την ΕΤ1, σήμερα Καθαρή Δευτέρα 15/2/2010.
Σενάριο πολύ μακριά από τις μνήμες του Ναξιακού λαού, αλλά και των δεκάδων σελίδων που κατέθεσε ο επιστημονικός κόσμος της Νάξου. Μοντάζ, ταύτιση μουσικής και χωριών, ταύτιση μουσικής και χορού; "Δυο λαλούν και τρεις χορεύουν". Μια πολύ φτηνή, ούτε καν χαρτογράφηση των εθίμων της αποκριανής Νάξου.
Για μια ακόμα φορά ο Ελληνικός λαϊκός πολιτισμός, λόγω έλλειψης ενός στέρεου επιστημονικού φορέα, έγινε τηλεοπτική μοσκαριά.
Αν η δημόσια τηλεόραση είναι αυτή που είναι και παρουσιάζει αυτά και έτσι όπως τα παρουσιάζει και μάλιστα σε τηλεοπτική ώρα μηδενικής τηλεθέασης, φταίμε και μεις που πιστεύουμε ότι μπροστά σε μια τηλεοπτική κάμερα θα καταγραφεί ένας ολόκληρος πολιτισμός ή θα λυθούν όλα τα σωρευμένα προβλήματα ή θα έλθει η πολυπόθητη ανάπτυξη.
Ιθαγενείς δυνάμεις υπάρχουν άπειρες και ικανότατες. Ποιός θα τις "εκμεταλευτεί";