Δευτέρα, Φεβρουαρίου 22, 2010

Εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας & Αποκριάτικος χορός Συλλόγου Ναξιωτών: μια σύντομη επισκόπηση...


Το μεσημέρι της Κυριακής 24 Ιανουαρίου 2010, ο Σύλλογος Ναξιωτών Αγίων Αναργύρων πραγματοποίησε την εκδήλωση κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας, καθώς επίσης και τον ετήσιο αποκριάτικο χορό του στο κέντρο διασκέδασης "Γοργόνα" στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου, Αντώνης Μπελιώτης, καλωσόρισε τα μέλη και τους φίλους που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση, ενώ επίσης έκανε μία σύντομη ενημέρωση για τις τρέχουσες δραστηριότητες του Συλλόγου Ναξιωτών, καθώς και για τις εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για το εγγύς μέλλον. Την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας ανέλαβε ο Δήμαρχος Αγίων Αναργύρων, κ. Νίκος Σαράντης ο οποίος, παίρνοντας το λόγο, ευχαρίστησε το Συλλόγο για την πρόσκληση και διαβεβαίωσε ότι ως Δήμος θα βρίσκεται πάντοτε παραστάτης των στόχων του Συλλόγου. Με την παρουσία του μας τίμησε, επίσης, ο Βουλευτής Κυκλάδων για το ΠΑΣΟΚ, κ. Παναγιώτης Ρήγας, ο όποιος πήρε το λόγο, ευχαριστώντας το Σύλλογο για την πρόσκληση και...... αναφερόμενος στην ανάγκη ενίσχυσης των πολιτιστικών δραστηριοτήτων στον ναξιακό χώρο.


Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν οι αντιδήμαρχοι, Πολύδωρος Τσελέκας και Κώστας Μαρίνης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Φλώρος Κοντοπίδης, Δήμος Καρακώστας, Κώστας Προβατόπουλος, Μανώλης Πούλιος και Χρύσα Χρονοπούλου, ο Πρόεδρος του ΓΕΑ, Γιάννης Ελαιοτριβάρης, η πρόεδρος του Συλλόγου Ευβοιωτών, Ράνια Γεωργίου και η β' Γραμματέας του Συλλόγου Ηπειρωτών, Γεωργία Δράγαζη. Παραβρέθηκαν, επίσης, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συλλόγου Ναξιωτών, Γιάννης Δοντάς και ο τέως Πρόεδρος του Συλλόγου Ναξιωτών και αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου του δήμου Αγίων Αναργύρων, Νίκος Παντελιάς, καθώς και μέλη των παλαιότερων Διοικητικών Συμβουλίων του Συλλόγου.



Μετά την ολοκλήρωση της κοπής της πίτας, ακολούθησε η απόδοση του τιμητικού επαίνου "Δημήτριος Γιακουμής", που ως θεσμός καθιερώθηκε την προηγούμενη χρονιά, με τη συμβολή και τη συμπαράσταση της οικογένειας Γιακουμή. Η σύζυγος του εκλιπόντος ιδρυτικού μέλους του Συλλόγου Ναξιωτών, Ελένη Γιακουμή, βράβευσε τον Βασίλη Πετρόπουλο, ο οποίος ως Ναξιώτης, μέλος του συλλόγου μας, αρίστευσε και πέτυχε την εισαγωγή του στην ανώτατη εκπαίδευση.
.

Στη συνέχεια, ακολούθησαν τα χορευτικά τμήματα του Συλλόγου, τα οποία παρουσίασαν ένα μικρό δείγμα από τους χορούς της Νάξου. Το προχωρημένο μικρό χορευτικό και συγκεκριμένα οι Μανώλης Σαρρής, Χριστίνα Παντελιά, Ελισάβετ Αμοργιανού, Κώστας Χουζούρης, Ίρια Γρούμπα, Ειρήνη Σαρρή, Ελένη Σαρρή και Γιώργος Μπελιώτης χόρεψαν ένα συρτό ("Γειτόνισσες") και μια βλάχα ("Τα παλαιά μου βάσανα", παραλλαγή του Κινιδάρου). Το μεγάλο χορευτικό και πιο συγκεκριμένα οι Νίκος Τσελέντης, Αθηνά Φυρογένη, Βασίλης Σταματάκης, Μαρία Τσουπάκη, Λεωνίδας Πολέμης, Βίκυ Πλιάκα, Νεκταρία Φακίνου και Αποστόλης Παπαδόπουλος χόρεψαν ένα καλαμαθιανό ("Κοτσάτος της τζαμπούνας, παραλλαγή της Απειράνθου) και ένα συρτόμπαλλο ("Στον Απόλλωνα στη Νάξο" με γύρισμα σε μπάλλο "Μάτια σαν και τα δικά σου" - "Έλα να πάμε σ' ένα μέρος" - "Ενός ψαρά παιδί"). Την καλλιτεχνική επιμέλεια του νησιώτικου προγράμματος είχαν οι Βασίλης Κλουβάτος (στο βιολί), Γιάννης Κονιτόπουλος (στο λαούτο και στο τραγούδι) και Μιχάλης Κονιτόπουλος (στο τραγούδι).



Το πρόγραμμα, ωστόσο, δεν περιελάμβανε μόνο αυτά τα καθιερωμένα... ύστερα από την ευγενή παραχώρηση δύο σομπών και δύο σειρών από κουδούνια από το μέλους του Συλλόγου μας, Αντώνη Κριμιτζά, καθώς επίσης και την άμεση αποστολή αμπαδελλιων από την Απείρανθο της Νάξου, ύστερα από συνεννοήσεις με τον Απεραθίτικο Πολιτιστικό Σύλλογο "Τα Φανάρια", ο Σύλλογός μας είχε τη χαρά να παρουσιάσει τους Κουδουνάτους, ένα από τα πιο γνωστά αποκριάτικα έθιμα τ' Απεράθου της Νάξου. Στην οργάνωση αυτού του δρώμενου συνέβαλαν οι Μάνος και Ματθαίος Σταυριανός, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά, η δασκάλα των χορευτικών και γραμματέας του Συλλόγου, Μαρία Ξεφτέρη, καθώς επίσης η Ευδοκία Γλέζου και ο Μιχάλης Σαρρής, οι οποίοι επίσης βοήθησαν για την καλύτερη απόδοση του δρώμενου.


Βέβαια, δεν μπορούμε να μην αναφέρουμε τη σημαντική συμβολή του Φλώριου Κρητικού (Τιγροφλώριου), ο οποίος για χάρη του Συλλόγου έμεινε στην Αθήνα για να έρθει στην εκδήλωση και να βοηθήσει στο δρώμενο, στην προετοιμασία των Κουδουνάτων και στο καθαρά μουσικό κομμάτι, ως δεινός τζαμπουνιέρης. Η αποκριά δίχως τζαμπουνοντούμπακα θα ήταν ανούσια, γι' αυτό το λόγο, λοιπόν, ο Τιγροφλώριος με τη τζαμπούνα του και ο Αντώνης Κριμιτζάς στο ντουμπάκι, έπαιξαν τρεις σκοπούς (έναν κοτσάτο της τσαμπούνας - καλαμαθιανό, μια βλάχα και ένα συρτό), όπου χόρεψαν τα μέλη του Συλλόγου. Κατά τη διάρκεια που ακούγονταν τα τζαμπουνοντούμπακα, έκαναν την παρουσία τους και ο Μάνος Σταυριανός και Μιχάλης Μαργαρίτης, οι οποίοι ως Κουδουνάτοι, έφεραν στο νου πολλών παλιών θύμησες από τα περασμένα, ενώ με το χτύπημα των κουδουνιών και τα πειράγματά τους μας έκαναν όλους μέτοχους του αποκριάτικου κλίματος...


Η εκδήλωση, όμως, δεν περιέλαβε μόνο τα παραπάνω, καθώς προς το τέλος του προγράμματος, τα ηνία πήραν οι νεολαίοι του Συλλόγου... πιο συγκεκριμένα, ο Μανώλης Τουμπακάρης στο βιολί, ο Κώστας Χουζούρης στο λαούτο, ο Αποστόλης Παπαδόπουλος στο βιολί και στο τραγούδι και η Μαρία Ξεφτέρη στο τραγούδι, ετοίμασαν μία μικρή ενότητα από "κλασικά" ναξιώτικα τραγούδια, τα οποία και αφιερώθηκαν σε όλους τους παριστάμενους, οι οποίοι δίχως δεύτερη σκέψη σηκώθηκαν να χορέψουν! Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τους στίχους που ετοίμασε για τη συγκεκριμένη μέρα το μέλος του Συλλόγου μας, Νίκος Σαρρής, οι οποίοι και τραγουδήθηκαν στον σκοπό της Αροχλάδας:

Δε μας σε σών' η μια βολά
π' αλλάζωμε "χρόνια πολλά"
το Σύλλογο να σώσει۬
μα σας εθέμε ταχτικά
κοντά μας πιο δυναμικά
σ' ό,τι διοργανώσει.

Στο Σύλλογό μας να 'ρχεστε
και να εδιαφέρεστε
και φέρτε τα παιδιά σας,
χορό να τα μαθαίνετε
που θα τα καμαρώνετε,
ν' ανοίει η καρδιά σας.

Στο Σύλλογό μας θέμε σας,
μαζί με τσι παρέες σας,
να σας εταξιδεύγει,
στη Νάξο, που 'ναι σμιχτικός
χώρος, 'ια όλοι φιλικός
κι ελάχιστα 'υρεύγει.

'Ια όλοι μας είν' το νησί
η πιο γλυκειά ανάμνηση
τω μπαιδικώ μας χρόνω۬
και βοηθάτε πιο πολύ
που 'ν' οι καιροί μας δύσκολοι
και δώτε σα μπου δώνω.

Είναι πολύ σημαντικό,
πο 'χωμε έν' αξώτικο
σύλλογο 'πα κοντά μας۬
όλοι να βοηθήσωμε,
'πα να διατηρήσουμε
ζεστά τα έθιμά μας.

Ο Σύλλογος 'ια να σταθεί,
ν' αντέξει και να μη χαθεί
να ζει και να υπάρχει۬
χρειάζεται βαθιά τομή
μυαλό, μα και τη συντρομή
του καθανούς μας να 'χει.

Ευχαριστούμε από βάθη καρδιάς όλα τα μέλη και τους φίλους
που τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωση του Συλλόγου.
Και του χρόνου να 'μεστα!!
Το έστειλε e-Νάξιοι
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :