Παρασκευή, Φεβρουαρίου 19, 2010

Νησιώτες Βουλευτές καταγγέλουν την διάσπαση του Υπ. Ναυτιλίας και του Λιμενικού Σώματος

«Η κυβέρνηση με τη στάση της απαξιώνει την εμπορική ναυτιλία και διαλύει το Λιμενικό Σώμα»
Την έντονη δυσαρέσκεια του για την αδικαιολόγητη τριχοτόμηση του Λιμενικού Σώματος (Π.Δ. 184 και 185), εξέφρασε ο Βουλευτής Κυκλάδων, κ. Γ. Βρούτσης με επίκαιρη επερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή προς τους Υπουργούς Οικονομίας – Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Προστασίας του Πολίτη και Υποδομών – Μεταφορών και Δικτύων.
Ο κ. Βρούτσης, μαζί με άλλους ένδεκα νησιώτες βουλευτές καταγγέλλουν την Κυβέρνηση για αθέτηση των προεκλογικών της δεσμεύσεων, όσον αφορά την αδικαιολόγητη διάσπαση του Υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, καθώς και για την επιπόλαιη απόφασή της να «διαλύσει» επί της ουσίας το Λιμενικό Σώμα. Και μάλιστα αγνοώντας επιδεικτικά τις αντίθετες εισηγήσεις όλων των εμπλεκομένων με τη ναυτιλία φορέων (Λιμενικό Σώμα, Ναυτικό Επιμελητήριο, Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, Ένωση Ελλήνων Εφοπλιστών κ.α.).
Όπως επισημαίνει ο Βουλευτής Κυκλάδων «Η ελληνική ναυτιλία αποτελεί έναν από τους... ...βασικότερους πυλώνες ανάπτυξης της εθνικής μας οικονομίας, ο οποίος αποφέρει ετησίως 18 δις €, ενώ το κατά κεφαλή εισόδημα από τη ναυτιλία αγγίζει τα 916 €. Συνεπώς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει - ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε - να πειραματιζόμαστε με αυτήν». Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «το Λιμενικό Σώμα υπηρετεί με απόλυτη επιτυχία εδώ και 90 χρόνια τώρα την εμπορική ναυτιλία, συντελώντας αποφασιστικά στην ανάδειξη της σε παγκόσμια υπερδύναμη».

Μετά, λοιπόν, από την οριστική απόφαση της κυβέρνησης να διασπαστεί το Υπουργείο και συνακόλουθα το Λιμενικό Σώμα, άρχισαν να διαφαίνονται ήδη οι δυσλειτουργίες και το χάος που έχει προκληθεί τόσο σε επίπεδο Νομοθετικής παρακολούθησης, επιχειρησιακής λειτουργίας και εξυπηρέτησης των ναυτικών, όσο και στο σύνολο της ελληνικής ναυτιλιακής δραστηριότητας, εφόσον δεν υπάρχει πλέον ενας ενιαίος διοικητικός τομέας για τη ναυτιλία. Εξέλιξη με δυσμενείς επιπτώσεις, που δυστυχώς φανερώνει πόσο πρόχειρα και απαξιωτικά αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση την πανίσχυρη ελληνική ναυτιλία (ελέγχει το 8% του παγκόσμιου στόλου) και το Λιμενικό Σώμα.

Ο κ. Βρούτσης καλεί την κυβέρνηση να πάρει άμεσα θέση στο πρόβλημα, προκειμένου να μη χαθεί η υποστήριξη και η τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί μέχρι σήμερα από το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος. Και αυτό γιατί το σύνολο των επιμέρους τομέων της ναυτιλιακής δραστηριότητας, που δρουν μέσα σε ένα άκρως ανταγωνιστικό περιβάλλον, απαιτούν μια τεχνικά τεκμηριωμένη και εννοιολογικά άρτια ναυτιλιακή πολιτική.

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :