Τετάρτη, Ιανουαρίου 06, 2016

Η κυνική ομολογία του Σόρος και η στενοκεφαλιά των Γερμανών

του Αριστοτέλη Βασιλάκη
Την πεποίθηση ότι η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να ορθοποδήσει οικονομικά όσο παραμένει στην Ευρωζώνη, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche ο γνωστός αρχικερδοσκόπος Τζορτζ Σόρος. Ο αμερικανός «επενδυτής» τόνισε ότι όσο η Ελλάδα παραμένει στο ευρώ δεν θα αποτελέσει ποτέ ενδιαφέροντα τόπο επένδυσης ενώ ισχυρίστηκε ότι η χώρα μας δεν θα μπορέσει να.....
αποπληρώσει το χρέος της.
«Όχι, όσο η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης. Με το ευρώ η χώρα δεν θα μπορέσει ποτέ να συνέλθει, γιατί η συναλλαγματική ισοτιμία είναι υπερβολικά υψηλή και η χώρα δεν είναι ανταγωνιστική» απάντησε ο κ. Σόρος, όταν ερωτήθηκε αν η Ελλάδα θα αποτελούσε ενδιαφέροντα τόπο επένδυσης.

«Όταν η ελληνική κρίση ξέσπασε για τα καλά το 2009 η ΕΕ υπό την αρχηγία της Γερμανίας βοήθησε μεν, αλλά η Ελλάδα έπρεπε να καταβάλλει υψηλό τίμημα» είπε χαρακτηριστικά ο Τζορτζ Σόρος, και συνέχισε:

«Της ζητήθηκε να καταβάλλει υπερβολικά υψηλά επιτόκια καθιστώντας αδύνατη την εξυπηρέτηση του ελληνικού χρέους. Δυστυχώς οι Γερμανοί επανέλαβαν το λάθος και κατά τις τελευταίες διαπραγματεύσεις. Επέβαλαν και πάλι όρους που θα ενισχύσουν ακόμα περισσότερο την χρεοκοπία. Η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να αποπληρώσει ποτέ τα χρέη της».

Τις «καλές προθέσεις» του Τζορτζ Σόρος ΔΕΝ είναι να τις εμπιστεύεται κανείς, άλλωστε μιλάμε για τον βασικό χρηματοδότη της «Σκοπιανής προπαγάνδας», καθώς και τον άνθρωπο «γκουρού» και βασικό εκφραστή, της λεγόμενης παγκόσμιας κυβέρνησης των αγορών…

Καταρχήν δεν πιστεύει κανείς ότι ο Σόρος κοιμάται και ξυπνά έχοντας πάντα στον νου του πώς θα «σωθεί» η Ελλάδα… Αν η Ελλάδα γυρίσει σε εθνικό νόμισμα η χαρά των Σόρος όλης της γης θα είναι μεγάλη όχι γιατί θα σωθεί η Ελλάδα, αλλά γιατί το Ευρώ θα συνεχίσει να γίνεται όλο και πιο ακριβό καθιστώντας τις εξαγωγές των υπολοίπων χωρών (εκτός Ευρωζώνης) πιο φθηνές και τα ελλείμματα των χωρών της Ευρωζώνης ακόμα μεγαλύτερα… Επί της ουσίας ο πόλεμος είναι ανάμεσα στην Γερμανία και τις ΗΠΑ… Βέβαια όπως λέει ο θυμόσοφος λαός μας, όπου μαλώνουν τα βουβάλια, την πληρώνουν τα βατράχια…

Από την άλλη τι θα γίνει πραγματικά αν η Ελλάδα επιστρέψει στη δραχμή; Προφανώς και η Ελλάδα δεν θα πάει 50 χρόνια πίσω όπως λένε όλοι. Η Ελληνική οικονομία «ζούσε» και πριν την ένταξη στο ακριβό ευρώ. Είχε ισχυρή οικονομία, ισχυρότατες διεθνείς σχέσεις και μάλιστα καλύτερες από τις σημερινές, με περισσότερες χώρες και πιο προσοδοφόρες.

Τα οικονομικά αποτελέσματα την εποχή της δραχμής ήταν πολύ καλύτερα από τα σημερινά… Και μην μου πείτε ότι είχαμε πιο χριστή διαχείριση… Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου από την εποχή «Τσοβόλα δώστα όλα» και ύστερα, οι Ελληνικές κυβερνήσεις επέβαλαν μέτρα λιτότητας… Η διαχείριση από το πολιτικοεπιχειρηματικό κατεστημένο της χώρας του κρατικού χρήματος ήταν πάντα το ίδιο «διεφθαρμένη» και πάντοτε εις βάρος του ελληνικού λαού και της πραγματικής οικονομίας…

Ωστόσο επί δραχμούλας το εξωτερικό έλλειμμα της χώρας ποτέ δεν έφτασε στα ύψη που βρέθηκε επί ευρώ. Μάλλον όσοι είχαν συναλλαγές με την χώρα δεν ενδιαφερόντουσαν για την κατάσταση στην οποία βρισκόταν το νόμισμα της…

Σύμφωνα με σοβαρούς οικονομολόγους και όχι οικονομολόγους παπαγαλάκια του εγχώριου κατεστημένου, «επί δραχμής» παρά τον πληθωρισμό και τις διαρκείς υποτιμήσεις οι εξωτερικοί όροι εμπορίου της χώρας ήταν πολύ καλύτεροι απ’ ότι την δεκαετία του Ευρώ. Το ίδιο και η εσωτερική αγοραστική δύναμη της οικονομίας.

Χάρις στη δραχμούλα το χρέος ήταν απολύτως διαχειρίσιμο και παρά την εκτίναξή του επί Παπανδρέου, Μητσοτάκη και Σημίτη δεν μας οδήγησε σε χρεοκοπία. Κι ούτε θα μπορούσαμε να οδηγηθούμε στη σημερινή χρεοκοπία, όσο διατηρούσαμε τη δραχμή.

Αυτές είναι οι δύο απόψεις… Διαλέγετε και παίρνετε… Προσωπικά πιστεύω ότι η οικονομία της Ελλάδας, όχι μόνο δεν είναι η χειρότερη στην Ευρωζώνη, το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα της είναι απείρως πιο μικρό και ελεγχόμενο σε σχέση με άλλες οικονομίες εντός κι εκτός Ευρωζώνης… Απ’ ότι φαίνεται μας στοχοποίησαν για συγκεκριμένους λόγους, (με την ευγενική αρωγή των κυβερνήσεων μας), οι οποίοι είχαν σχέση με γεωστρατηγικά συμφέροντα και λιγότερο με οικονομικά αποτελέσματα…

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :