Σάββατο, Φεβρουαρίου 01, 2014

Τιμητική εκδήλωση της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών


Μια ιδιαίτερης σπουδαιότητας εκδήλωση πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014 το βράδυ στο χώρο της Στοάς του Βιβλίου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας στο κέντρο της Αθήνας (Σταδίου και Πεσμαζόγλου). Στην εκδήλωση αυτή η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών απέδωσε τιμή και ανακήρυξε επίτιμα μέλη της, πέντε Κυκλαδίτες διακεκριμένους επιστήμονες-Ακαδημαϊκούς. Οι τιμηθέντες ήταν (σε παρένθεση αναγράφεται το νησί καταγωγής τους): οι κ.κ. Παναγιώτης Βοκοτόπουλος (Σύρος), Στέφανος Ήμελλος (Νάξος), Χαράλαμπος....
Ρούσσος (Σαντορίνη), Μιχαήλ Τιβέριος (Άνδρος), Νικήτας Αλιπράντης (Πάρος)
Τιμητικά ψηφίσματα της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών για καθένα από τους τιμωμένους επέδωσε ο Πρόεδρός της καθηγητής κ. Νικόλαος Ξυπνητός (ο οποίος και είχε συντάξει τα ψηφίσματα).
Την προσωπικότητα των παραπάνω τιμηθέντων Ακαδημαϊκών (με τη σειρά που έχουν αναφερθεί παραπάνω) σκιαγράφησαν και παρουσίασαν (ανά ένα ο καθένας, αντίστοιχα) οι εξής Κυκλαδίτες επιστήμονες, κύριοι και κυρίες: Στυλιανός Μουζάκης, Κυριακή Χρυσού-Καρατζά, Κωνσταντίνος Συρίγος, Λυδία Παλαιοκρασσά και Δημήτριος Κορρές.
Στην εκδήλωση αυτή η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών επρόκειτο να τιμήσει και τους Ακαδημαϊκούς κ. Αντώνιο Κουνάδη και κ. Βασίλειο Μαρκεζίνη, αλλά λόγω αδυναμίας προσέλευσής τους κατά την ημέρα της προαναφερθείσας εκδήλωσης, η Εταιρεία θα τους τιμήσει σε προσεχή της εκδήλωση.
Ήταν μια σπουδαία εκδήλωση η προαναφερθείσα γιατί τιμήθηκαν άνθρωποι καταξιωμένοι στην ελληνική και διεθνή επιστημονική σκηνή, άνθρωποι που κάνουν εμάς τους Κυκλαδίτες υπερήφανους και αποτελούν παραδείγματα προς μίμηση (ιδίως για τους νέους) στους ευγενείς τομείς της επιστήμης και του πνεύματος και στην προαγωγή της ειρηνικής συνύπαρξης των ανθρώπων και του πολιτισμού.
(Σημειώνουμε ότι κατά την εκδήλωση προσφέρθηκε στους παρευρεθέντες κέρασμα από κυκλαδικά προϊόντα).

Ανάγκη περαιτέρω Κυκλαδικής συσπείρωσης. Στην προαναφερθείσα εκδήλωση ο τιμηθείς Ακαδημαϊκός κ. Χαράλαμπος Ρούσσος εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχει ανάγκη μιας «κυκλαδικής συμμαχίας», «μιας νέας βελτιωμένης δηλιακής συμμαχίας», η οποία χωρίς να υποτιμά το φυσικό περιβάλλον και την οικονομική πρόοδο των Κυκλάδων, θα συμβάλει στην προβολή κυρίως των πνευματικών αρχών και αξιών ευρύτερα.
Επιπλέον και ο επίσης τιμηθείς Ακαδημαϊκός κ. Μιχαήλ Τιβέριος διετύπωσε την ευχή, επειδή οι Κυκλάδες διαθέτουν πολλούς Συλλόγους, να υπάρχει ένας συντονισμός όλων αυτών των δραστηριοτήτων τους, ιδιαίτερα την εποχή αυτή που η χώρα μας περνά δύσκολες ημέρες.
Η ανάγκη της περαιτέρω συσπείρωσης των Κυκλαδιτών εκφράζεται πλέον πολύπλευρα. Παρόμοια π.χ. άποψη (για την ανάγκη δημιουργίας Ομοσπονδίας Κυκλαδικών Συλλόγων) εκφράστηκε παράλληλα αλλά και εντελώς συμπτωματικά κατά την πρόσφατη (26-1-2014) πρωτοχρονιάτικη εκδήλωση της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων από επιφανείς Κυκλαδίτες, όπως τον κ. Μανώλη Γλέζου κ.ά.)  Τώρα που ακούγονται αρκετές φωνές για περαιτέρω συσπείρωση των Κυκλαδιτών, αποκτά ακόμη μεγαλύτερο βάρος η ύπαρξη και η δράση της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, η οποία έχει ανοίξει τον δρόμο για τον σκοπό αυτό και πρέπει οι Κυκλαδίτες να της αναγνωρίζουμε την προσφορά της αυτή αλλά και τη συνολική προσφορά της.
Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών, ένας καταξιωμένος θεσμός (της οποίας σκοποί είναι: η έρευνα και μελέτη του πολιτισμού των Κυκλάδων και η καλλιέργεια των γραμμάτων και των τεχνών, αλλά και η ανάπτυξη της οικονομίας και του τουρισμού των Κυκλάδων) ξεκίνησε τη δράση της το 1958 με τη φωτισμένη έμπνευση και καθοδήγηση του αείμνηστου καθηγητή της Αρχαίας Ελληνικής Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών και πρώτου Προέδρου της Εταιρείας (Νάξιου) Στυλιανού Κορρέ με τη συμπαράσταση και άλλων σπουδαίων Κυκλαδιτών και συσπειρώνει τους Κυκλαδίτες όχι μόνο επιστήμονες αλλά όλους γενικά, ανεξαρτήτως επαγγέλματος και κοινωνικής θέσης. Έχει εκδώσει είκοσι τόμους τους σπουδαίου επιστημονικού συγγράμματος «Επετηρίς Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών» με αξιόλογες μελέτες Κυκλαδιτών ή άλλων για κυκλαδικά θέματα.
Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών (η οποία συμπληρώνει εφέτος πενήντα χρόνια από την ίδρυσή της και τη συνεχή λειτουργία της) είναι ένας από τους πρώτους και ίσως ο μακροβιότερος συλλογικός φορέας-θεσμός που συνενώνει Κυκλαδίτες και συμβάλλει στη διατήρηση της νησιωτικής και ιδίως της κυκλαδικής συνείδησης. Οι κάτοικοι των Κυκλάδων, στον πολυνησιακό χώρο που ζουν, έχουν να αντιμετωπίσουν κοινά και ιδιαίτερα προβλήματα, γεγονός που αποτυπώνεται και στο Σύνταγμα των Ελλήνων, που αναγνωρίζει την ιδιαιτερότητα της νησιωτικότητας. Οι Κυκλαδίτες με τον κοινό εν πολλοίς χαρακτήρα τους, νιώθουν τόσο κοντά ο ένας στον άλλο από όποιο νησί κι αν προέρχονται έστω ακόμη και αν δεν γνωρίζονται μεταξύ τους, νιώθουν περίπου σαν αδέλφια. Αυτή την αίσθηση έρχεται και την θεσμοθετεί εν μέρει η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών και θέτει τα θεμέλια για μια ευρύτερη και ουσιαστικότερη συσπείρωση για την αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων των νησιών των Κυκλάδων (συγκοινωνιακό, βασικά έργα υποδομής, οικονομικής ανάπτυξης κλπ.). Επιπλέον το επιστημονικό δυναμικό που περικλεέι στους κόλπους της η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών μπορεί να αποβεί πολύτιμος αρωγός για την οικονομική και πολιτιστική ανάπτυξη των νησιών αυτών και και πρόοδο των Κυκλαδιτών.

Γιάννης Λογαράς










Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :