Παρασκευή, Ιανουαρίου 17, 2014

«Άβουλη και μοιραία» η δημοτική αρχή,

 «Άβουλη και μοιραία»  η δημοτική αρχή, ο Δήμαρχος Μανώλης Μαργαρίτης και οι παρόντες σύμβουλοι της μείζονος αντιπολίτευσης, ακολουθούν, εφαρμόζουν κι υπερψηφίζουν τις πολιτικές του μνημονίου στον οικονομικό σχεδιασμό του Δήμου. Με μία 5λεπτη διαδικασία στις 15/1/2014, ψηφίσαν το μέτρο τη στοχοθεσίας, υποθηκεύοντας το μέλλον του  Δήμου μας στη τρόικα. Δηλαδή ψήφισαν πως αν η εκτέλεση του προϋπολογισμού παρουσιάζει για δύο συνεχόμενα τρίμηνα αρνητική απόκλιση από τους στόχους σε ποσοστό άνω του 10% και διαπιστωθεί από το Παρατηρητήριο ότι ο Δήμος δεν έχει προβεί στα προσήκοντα μέτρα και τις παρεμβάσεις που θα του......
υποδειχτούν προς διόρθωση της απόκλισης, ο Δήμος Νάξου θα υπαχτεί υποχρεωτικά σε Πρόγραμμα Εξυγίανσης, σύμφωνα με τον μνημονιακό νόμο 4111/2013, με συνέπεια να χάσει την αυτοτέλεια του.
H ένταξη στο ανωτέρω Πρόγραμμα όπως αναφέρει το άρθρο 6 επιβάλει υποχρεωτικά: άμεση εφαρμογή των αναγκαίων μέτρων είσπραξης των απαιτήσεων του Ο.Τ.Α. και της αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής, αύξηση των ιδίων εσόδων από φόρους, τέλη, δικαιώματα και εισφορές, αύξηση του ανώτατου συντελεστή επιβολής του Τέλους Ακίνητης Περιουσίας για τα ακίνητα που βρίσκονται στην εδαφική περιφέρεια του δήμου και επιβολή του τέλους υποχρεωτικά από το δήμο μέχρι την οικονομική εξυγίανσή του. Ομοίως, αύξηση του συντελεστή επιβολής του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων και παρεπιδημούντων από 0,5% μέχρι και 2%, περιορισμό των δαπανών μόνο σε υποχρεώσεις μισθοδοσίας και λοιπές απολύτως ανελαστικές δαπάνες.
Ο νόμος αυτός προσκρούει  στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτοτέλεια της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αφού οι αλλεπάλληλοι έλεγχοι και η οικονομική επιτροπεία από το Παρατηρητήριο Οικονομικής  Αυτοτέλειας των  ΟΤΑ,  στραγγαλίζουν την ελεύθερη δράση του δήμου, επιβάλουν στους δημότες να πληρώσουν άμεσα με αναγκαστικά μέτρα και αύξηση των τελών, την απόκλιση από την στοχοθεσία και προβλέπουν μείωση των μισθών των εργαζομένων στο Δήμο.
Τα προβλήματα από το ασφυκτικό αυτό πλαίσιο που δημιουργεί το Παρατηρητήριο δεν θα αργήσουν να φανούν και να οδηγήσουν έναν - έναν τους Δήμους σε αδιέξοδο  μετατρέποντάς τους  σε φοροεισπράκτορες και το μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας, που απλά εκτελούν εντολές.
Η δημοτική κίνηση ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ  θα αγωνιστεί για μια άλλη πραγματικότητα στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο Δήμο μας, για την κατάργηση των μνημονιακών δεσμεύσεων και του Καλλικράτη, για την κατάκτηση ενός Δήμου αλληλεγγύης, προς όφελος των δημοτών, της ανάπτυξης του τόπου και της υπεράσπισης και αξιοποίησης των δημόσιων αγαθών, με σεβασμό στο περιβάλλον και στον Ανθρωπο.
                                                              Για την Δημοτική Κίνηση
                                               ΔΗΜΗΤΡΗΣ Λ. ΒΑΣΑΛΑΚΗΣ
                    ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ-ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΔΗΜ. ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :