Δευτέρα, Δεκεμβρίου 31, 2012

Άρθρο του υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας Γιάννη Βρούτση στο «ΒΗΜΑ της Κυριακής»

H Ελλάδα ανακτά την αξιοπιστία της
*Μια διάχυτη ψυχολογία ηττημένου που κυριαρχούσε στην ελληνική κοινωνία αντιστρέφεται και οι – ψυχολογικές και οικονομικές -προσδοκίες αποκτούν ξανά θετικό πρόσημο
*Η συστηματική και ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας θα καταστεί δυνατή μόνο όταν, σε ένα πλαίσιο εξωστρεφούς και ανταγωνιστικού δυναμισμού, επιτύχουμε ξανά υψηλές αναπτυξιακές επιδόσεις. Σε αυτή τη διαδρομή, όμως, οι.... εργαζόμενοι έχουν ήδηδώσει πολλά. Τώρα είναι η σειρά της επιχειρηματικότητας να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη.

Δεν έχουν περάσει ούτε επτά μήνες από τότε που συγκροτήθηκε η τρικομματική κυβέρνηση συνεργασίας με πρωθυπουργό τον Α. Σαμαρά. Και όμως, οι πυκνές και κομβικές εξελίξεις που συντελέστηκαν μέσα σε αυτό το μικρό χρονικό διάστημα, έχουν ήδη θέσει τη χώρα σε τροχιά εξόδου από την κρίση, επαναπροσδιορίζουν θετικά το μέλλον και τις προοπτικές της Ελλάδας.

Σε πολιτικό καταρχήν επίπεδο, η πολύμηνη, εργώδης και συστηματική προσπάθεια κατέδειξε στο διεθνές και ευρωπαϊκό περιβάλλον ότι στην Ελλάδα υπάρχει πλέον μια κυβέρνηση, αποφασισμένη να πραγματοποιήσει εκείνες τις δημοσιονομικές και διαρθρωτικές αλλαγές που απαιτούνται για να σταθεί η χώρα ξανά με αξιώσεις στη διεθνή αρένα και να εισέλθει σε μια νέα, δυναμική τροχιά ανάπτυξης. Με δυο λόγια, αποκατέστησε την αξιοπιστία της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι κοινοτικοί μας εταίροι, σε πνεύμα απόλυτης ομοφωνίας, αναγνώρισαν «… πόσο μακριά έχει προχωρήσει η Ελλάδα μέσα σε δύσκολες συνθήκες για τον ελληνικό λαό».

Σε οικονομικό επίπεδο, η εκταμίευση της δόσης και η διοχέτευση σημαντικού μέρους της στην πραγματική οικονομία ενισχύει τη ρευστότητα στην αγορά. Προχωρούν οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στις αγορές προϊόντων και εργασίας, ξεκινά νέο κύμα οργανωμένων ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, η Ελλάδα ανακτά ξανά τη θέση της στο χάρτη της επενδυτικής εμπιστοσύνης. Όλοι κατανοούν ότι τα ατελείωτα προγράμματα λιτότητας του παρελθόντος μετασχηματίζονται πλέον σε ένα βιώσιμο σχέδιο που τολμά μεταρρυθμίσεις και οδηγεί στην ανάπτυξη. Μια διάχυτη ψυχολογία ηττημένου που κυριαρχούσε στην ελληνική κοινωνία αντιστρέφεται και οι – ψυχολογικές και οικονομικές - προσδοκίες αποκτούν ξανά θετικό πρόσημο.

Τα σημαντικότερα, πάντως, κέρδη αυτής της χρονικής περιόδου εντοπίζονται στο ηθικό επίπεδο. Η ελληνική κοινωνία, για πρώτη ίσως φορά, αντιλαμβάνεται ότι οι σκληρές θυσίες της πιάνουν τόπο. Ότι υπάρχει πλέον η πολιτική βούληση, ώστε το βάρος της προσαρμογής να κατανέμεται δίκαια, χωρίς ποικιλώνυμες εξαιρέσεις και πελατειακές νησίδες ειδικής μεταχείρισης. Και έτσι, το «νοικοκύρεμα» της οικονομίας και του κράτους να ωφελήσει ισότιμα όλους και όλες, διασφαλίζοντας ένα καλύτερο μέλλον για τις επόμενες γενιές.

Τώρα, όλο το βάρος πρέπει να δοθεί στην καταπολέμηση της ανεργίας, η οποία αποτελεί το πλέον επώδυνο και, συνάμα, επικίνδυνο σύμπτωμα της οικονομικής κρίσης. Σε αυτά τα δυσθεώρητα, πρωτοφανή επίπεδα, η ανεργία ακυρώνει οικογενειακούς προγραμματισμούς, αποδιοργανώνει την προσωπική ζωή εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας, δοκιμάζει την κοινωνική συνοχή και αναδύει φαινόμενα περιθωριοποίησης και απομονωτισμού.

Και για αυτό το λόγο, το υπουργείο Εργασίας κινητοποιεί κάθε διαθέσιμο πόρο για να δώσει ευκαιρίες δουλειάς στους ανέργους (ιδιαίτερα τους νέους), να κρατήσει ζωντανή την επαφή τους με την αγορά εργασίας, να τους εξοπλίσει με τις απαιτούμενες ικανότητες για την προσαρμογή τους σε ένα μεταβαλλόμενο παραγωγικό περιβάλλον.

Όμως ας είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές. Η κύρια απάντηση στο ζήτημα της απασχόλησης είναι η ανάπτυξη της οικονομίας. Η συστηματική και ταχεία αποκλιμάκωση της ανεργίας θα καταστεί δυνατή μόνο όταν, σε ένα πλαίσιο εξωστρεφούς και ανταγωνιστικού δυναμισμού, επιτύχουμε ξανά υψηλές αναπτυξιακές επιδόσεις. Η συνεπής πολιτική των αλλαγών και μεταρρυθμίσεων που έχουμε δρομολογήσει σε όλο το φάσμα της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας, αποτελεί τον ασφαλέστερο δρόμο για αυτό το στόχο. Σε αυτή τη διαδρομή όμως, οι εργαζόμενοι έχουν ήδη δώσει πολλά. Τώρα είναι η σειρά της επιχειρηματικότητας να αναλάβει την ιστορική της ευθύνη
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

2 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

e re ypoirgoi ..!
kataklepste ton Ellina!

Ανώνυμος είπε...

απατεωνες κρατικοδιαιτοι μασες χλιδες , θα ρθει η σειρα σας