Παρασκευή, Δεκεμβρίου 14, 2012

Άρθρο Τριαντάφυλλου Τριανταφυλλίδη με θέμα "τα 11 χρόνια του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη κ. Δωρόθεου Β' στο τιμόνι της Ιεράς μας Μητρόπολης"

Έντεκα χρόνια στο τιμόνι της Ιεράς Μητροπόλεως Σύρου- Τήνου- Άνδρου- Κέας- Κύθνου- Σερίφου-Μήλου- Κιμώλου- Φολεγάνδρου- Σικίνου- Μυκόνου και Σίφνου κλείνει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Δωρόθεος Β΄.  Όλοι οι κάτοικοι των Δώδεκα Νησιών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, θέλαμε και στηρίζαμε την εκλογή του τότε Αρχιμανδρίτη Δωρόθεου Πολυκανδριώτη στη θέση του Ποιμενάρχη- Μητροπολίτη.
Τη θέληση των κατοίκων των νησιών μας, άκουσε τόσο ο.........
Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Κυρός Χριστόδουλος, όσο και η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία με νόμιμες και δημοκρατικές διαδικασίες εξέλεξε τον Αρχιμανδρίτη Δωρόθεο Πολυκανδριώτη στη θέση του Επισκόπου. Όλοι θυμόμαστε την αγωνία την ημέρα της Εκλογής του, όλοι θυμόμαστε τη χειροτονία του στο Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, όλοι θυμόμαστε την ημέρα της Ενθρόνισής του στο Μητροπολιτικό Ναό της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, όταν σύσσωμος ο λαός της Σύρου τον υπεδέχθη μαζί με τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.  Ο Δωρόθεος Β’ παρέλαβε μία Μητρόπολη με αρκετά προβλήματα , με πολλές ιδιαιτερότητες, πολυνησιακή.

Έντεκα χρόνια συμπληρώνει  ο Δωρόθεος Β΄ στο τιμόνι της πολυνησιακής αυτής και δύσκολης Μητρόπολης. Το ερώτημα που τίθεται είναι το εξής. Το «Άξιος» που φωνάζαμε τόσο την ημέρα της Εκλογής του , όσο και τις ημέρες της Χειροτονίας του και της Ενθρόνισής του μας δικαίωσε? Ήταν και είναι Άξιος? Η απάντηση που αβίαστα δίδεται σε αυτό το ερώτημα είναι Ναι. Ήταν και είναι Άξιος. Ο Δωρόθεος Β’ αναγέννησε την Ιερά Μητρόπολη Σύρου και επιτελεί ένα τεράστιο φιλανθρωπικό και Ποιμαντικό έργο. Είναι κοντά στον απλό Νησιώτη, κοντά στους Νέους, τις Γυναίκες , τους Άνδρες και τα Παιδιά. Κοντά σε κάθε αναγκεμένο.  Αυτές τις δύσκολες ώρες που περνάει η Πατρίδα μας ο Δωρόθεος Β΄ ως Ποιμενάρχης μας δεν μένει στα λόγια αλλά με πράξεις βοηθάει τους αναγκεμένους συμπολίτες μας. Ο Δωρόθεος Β΄ , ως άνθρωπος είναι εργατικός, τίμιος, διορατικός, μορφωμένος και πολύ ευγενής. Αυτά του τα χαρίσματα τον βοηθούν στο δύσκολο έργο του. Είναι πραγματικά αεικίνητος αφού στην κυριολεξία οργώνει τα Δώδεκα Νησιά της Ιεράς μας Μητρόπολης, ενώ ταξιδεύει και επισκέπτεται πολλές Μητροπόλεις της Ελλάδας μας.

Ο Μητροπολίτης μας Δωρόθεος Β΄ έχει ιδιαίτερη αγάπη και φροντίδα για τα νέα παιδιά, για τους μεγαλύτερους αλλά και για τους γέροντες. Μη λησμονούμε τη φροντίδα του για το Γηροκομείο στον Άγιο Ιωάννη στα Τάλαντα, την  ίδρυση του  παιδικού σταθμού «Στην  παλάμη του Θεού» στην Αγία Βαρβάρα, τη φροντίδα του για τα μικρά παιδιά με χώρο που έχει διαθέσει μέσα στο Μητροπολιτικό Μέγαρο, μη λησμονούμε ακόμη τη Σχολή Αγιογραφίας, την εκμάθηση της Ψαλτικής, την ίδρυση και λειτουργία του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητρόπολης Σύρου, το ενδιαφέρον του για τα ΑΜΕΑ με οικονομική βοήθεια στο πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ, το ενδιαφέρον του για τους ανέργους των νησιών μας, τη φροντίδα του για τους Ιερούς μας Ναούς, τα Μοναστήρια μας και στα 12 νησιά και για τα εκατοντάδες Παρεκκλήσια. Σπουδαίο είναι όμως και το Ποιμαντικό του έργο ενώ έχει Θείο χάρισμα στις πεφωτισμένες ομιλίες του και στα Θεία κηρύγματά του.

Τα έντεκα χρόνια της Αρχιερατείας του, ο Δωρόθεος Β΄ διά των τιμίων Χειρών του Χειροτόνησε αρκετούς Νέους Ιεροδιακόνους και Ιερείς.  Ιδιαίτερη η φροντίδα του Σεπτού μας Ιεράρχη και για τα μικρότερα νησιά της Ιεράς μας Μητροπόλεως που πάντοτε επισκέπτεται, αγαπά και αγωνιά για αυτά. Ιδιαίτερη αγάπη επιδεικνύει για τους Κληρικούς, του γεγονός που και οι ίδιοι του το αναγνωρίζουν. Δε θα ξεχάσω ποτέ την Αγάπη και τη Στήριξη που του έδιδαν οι Μακαριστοί Πατέρες Γρηγόριος Μαραγκός και Τιμόθεος Δράγασης που τον είχαν σαν παιδί τους.

Επιτυχημένος Μητροπολίτης λοιπόν είναι ο Ποιμενάρχης  μας κ. Δωρόθεος Β΄. Τον νοιώθουμε εμείς οι απλοί Νησιώτες έναν δικό μας άνθρωπο. Τον νοιώθουμε Πατέρα μας αλλά και Αδελφό μας και Στήριγμά μας. Σε αυτές τις δύσκολες συγκυρίες που διέρχεται ο τόπος μας, η Ελπίδα μας και η παρηγοριά μας είναι ο Μητροπολίτης μας κ. Δωρόθεος Β΄. Για αυτό παρακαλούμε τον Τριαδικό Θεό μας να του δίδει υγεία, σοφία, και μακροημέρευση να συνεχίσει το Θεάρεστο Έργο του είτε από τη θέση που υπηρετεί σήμερα ως Μητροπολίτης Σύρου είτε από τη θέση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος που ελπίζουμε για το καλό της Ορθοδοξίας μας και της Ελλάδας μας κάποια ημέρα να καμαρώσουμε.

Επί του παρόντος αναφωνούμε ενί στόματι και μία φωνή :
ΑΞΙΟΣ-ΑΞΙΟΣ-ΑΞΙΟΣ.





Τριαντάφυλλος Τριανταφυλλίδης

Δημοσιογράφος




Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :