Τετάρτη, Ιουλίου 27, 2011

«Η ιστορία της Νάξου στον Παπαδιαμάντη»

Την κύρια ετήσια εκδήλωσή της διοργανώνει η Λέσχη Ανάγνωσης Βιβλίου της «Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη» του Συλλόγου Φιλωτιτών Νάξου αυτό το Σαββατοκύριακο (29-31 Ιουλίου).
Όπως είναι γνωστό με απόφαση του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου (ΕΚΕΒΙ) το 2011 έχει ορισθεί ως έτος Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη με αφορμή τα 160 χρόνια από τη γέννησή του (1851) και 100 χρόνια από το θάνατό του (1911).
Η «Βιβλιοθήκη Ανωμερίτη» του Σ.Φ.Ν. διοργανώνει εκδηλώσεις υπό τον γενικό τίτλο «Η ιστορία της Νάξου στον Παπαδιαμάντη» με εστίαση στο μυθιστόρημά του «Οι Έμποροι των Εθνών», του οποίου ως γνωστόν ο μύθος αναφέρεται στα.......... πρώτα χρόνια της κατάληψης της Νάξου από τον Μάρκο Σανούδο.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων είναι το ακόλουθο:

Παρασκευή 29 Ιουλίου

ώρα 20.15: Εγκαίνια της έκθεσης του ΕΚΕΒΙ για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη. Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 30 Αυγούστου 2011.

ώρα 21.00: Προβολή της ταινίας «Καλή σου νύχτα κυρ-Αλέξανδρε» του σκηνοθέτη Γιάννη Σμαραγδή, σε σενάριο Γιάννη Κακουλίδη, με τους ηθοποιούς Βασίλη Διαμαντόπουλο, Χρήστο Δακτυλίδη, Όλγα Τουρνάκη, Κώστα Τσαπέκο και Μίμη Χρυσομάλλη, του 1981.

Σάββατο 30 Ιουλίου

ώρα 20.15: Λογοτεχνική Βραδιά για το έργο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη. Θα παρουσιασθεί το ιστορικό περίγραμμα του έργου του «Έμποροι των Εθνών» κατά την περίοδο του Δουκάτου του Αιγαίου, η σχέση του με το Ναξιώτη παπά-Νικόλα Πλανά, με τον οποίο έψαλλε στο εκκλησάκι του Αγίου Ελισαίου της Πλάκας (Αέρηδες) και η διανησιωτική μεταφορά των λαογραφικών στοιχείων του λογοτεχνικού του έργου.

Ομιλητές θα είναι ο καθηγητής Βυζαντινής, Μεταβυζαντινής Φιλολογίας και Παλαιογραφίας κ. Φώτης Δημητρακόπουλος και οι Φιλωτίτες Γιώργος Ανωμερίτης και Αντώνης Τζιώτης. Συντονιστής θα είναι ο ποιητής Αντώνης Φωστιέρης.

Θα ακολουθήσει μικρή δεξίωση για τους καλεσμένους.

Κυριακή 31 Ιουλίου

ώρα 20.15: Προβολή της ταινίας του σκηνοθέτη Τάσου Ψαρρά για τον Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη.

Οι ετήσιες λογοτεχνικές εκδηλώσεις της «Βιβλιοθήκης Ανωμερίτη» του Σ.Φ.Ν. αποτελούν πλέον θεσμό για τα πολιτιστικά δρώμενα της Νάξου, αφού είναι η 5η χρονιά διοργάνωσής τους.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :