Σάββατο, Ιουλίου 23, 2011

Εως και 20% η μείωση για τον εσωτερικό τουρισμό!!!!

Η κρίση έχει συρρικνώσει αισθητά τη διάρκεια των διακοπών των Ελλήνων
Tου Σταθη Κουσουνη
Πτώση της τάξης του 20% θα παρουσιάσει ο εσωτερικός τουρισμός εκτιμούν ο σύνδεσμος ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων και η πανελλήνια ομοσπονδία ξενοδόχων.
Την κάμψη, η οποία κυμαίνεται σε κάθε περιοχή, αποδίδουν οι τουριστικοί επιχειρηματίες στη μείωση της αγοραστικής δύναμης των Ελλήνων εξαιτίας, κυρίως, των φορολογικών και άλλων μέτρων.
Σε ό,τι αφορά την εισερχόμενη κίνηση, τα επεισόδια της Αθήνας και οι απεργιακές κινητοποιήσεις με τον αποκλεισμό λιμανιών και αεροδρομίων έχουν ανησυχήσει τους τουριστικούς επιχειρηματίες. Πριν τα επεισόδια οι..... εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση των αφίξεων από το εξωτερικό σε ποσοστό 10% στο σύνολο του έτους. Σήμερα, δεν μιλούν με σιγουριά για διψήφιο ποσοστό αύξησης, καθώς διαπιστώνεται ανάσχεση στον ρυθμό των κρατήσεων από σημαντικές αγορές.

Η «Κ» συγκέντρωσε τις μέχρι στιγμής εκτιμήσεις τουριστικών φορέων από προορισμούς της χώρας για τη κίνηση από το εσωτερικό και το εξωτερικό οι οποίες έχουν ως εξής:

«Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι είναι η κίνηση από την ελληνική αγορά στην περιοχή» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Ερμιονίδος και Πόρτο Χελίου κ. Στέφανος Στεφάνου.

«Ανάσχεση στον ρυθμό των κρατήσεων από το εξωτερικό διαπιστώνεται τις τελευταίες ημέρες» τονίζει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδοχείων Ηρακλείου κ. Ανδρέας Μεταξάς. Πάντως, μέχρι τις 15 Ιουλίου οι αφίξεις από το εξωτερικό εμφάνιζαν αύξηση κατά 18%. Ελαφρά πτώση παρουσίαζε η εσωτερική κίνηση.

«Από 15-20% είναι μειωμένη η κίνηση από την εγχώρια αγορά στην Εύβοια. Οι Ελληνες προσπαθούν να περάσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές με αποδράσεις τα Σαββατοκύριακα» σημειώνει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Εύβοιας Θεόδωρος Βενέρης. Τα επεισόδια της Αθήνας, προκάλεσαν ακυρώσεις στην περιοχή από τη Ρωσία και τη Γαλλία.

«Είμαστε απογοητευμένοι» επισημαίνει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Λακωνίας κ. Δημήτρης Πολλάλης, αναφέροντας ότι οι πληρότητες στις μονάδες της περιοχής που εξαρτάται από την ελληνική αγορά είναι κάτω από 50% όταν πέρυσι τέτοια εποχή έφθαναν έως και 70%. Ο κ. Πολλάλης υποστηρίζει ότι οι τιμές βρίσκονται σε επίπεδα προ πενταετίας. Παράλληλα, αναφέρει ότι ούτε από τους ξένους υπάρχει κινητικότητα. Λιγότερες είναι και οι δαπάνες για φαγητό.

Ο πρόεδρος του συνδέσμου των ταξιδιωτικών και ναυτιλιακών πρακτόρων Κέρκυρας κ. Δημήτρης Χαρίτος αναφέρει ότι «στο νησί δεν κυκλοφορούν Ελληνες τουρίστες» εκτιμώντας ότι αυτή τη στιγμή η κίνηση από την εγχώρια αγορά μπορεί να είναι μειωμένη έως και 50%. Oι αφίξεις από το εξωτερικό μέχρι στιγμής είναι αυξημένες περίπου 9% κυρίως λόγω των πτήσεων από αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους. Το οικονομικό όφελος, όμως, είναι μικρότερο για το νησί καθώς μεγάλος αριθμός τουριστών κατευθύνεται σε ξενοδοχεία all inclusive.

Ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Κω κ. Μηνάς Χατζημιχαήλ αναφέρει ότι «η Κως βουλιάζει από τουρίστες» επισημαίνοντας ότι η αύξηση των αφίξεων από το εξωτερικό φθάνει σε ποσοστό 40%. «Θα είχαμε και περισσότερους Ελληνες» σημειώνει, αν δεν σταματούσε για πρώτη χρονιά φέτος η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Θεσσαλονίκης με την Κω.

«Αυτή την εποχή η μείωση της κίνησης από τους Ελληνες φθάνει σε ποσοστό 30% στο νησί» υποστηρίζει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων Πάρου κ. Τάκης Αμπατζής. «Η εγχώρια αγορά είναι αρκετά πεσμένη ιδιαίτερα για τον Ιούλιο» αναφέρει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδοχείων Χαλκιδικής κ. Γρηγόρης Τάσσιος, επισημαίνοντας ότι οι ερωτήσεις που κάνουν οι Ελληνες είναι για διακοπές από 3 έως 5 ημέρες. Οι αφίξεις από το εξωτερικό έως τις 15 Ιουλίου παρουσίαζαν αύξηση, ωστόσο, τώρα παρατηρείται ανάσχεση κρατήσεων σημειώνει ο κ. Τάσσιος.

Ελαφρά μείωση από το εσωτερικό και μικρή αύξηση της τάξης του 2% από το εξωτερικό είναι η μέχρι στιγμής εικόνα της κίνησης στην Κεφαλονιά σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων του νησιού κ. Σπύρο Γαλιατσάτο. Η μείωση από την εγχώρια αγορά στη Λευκάδα φθάνει το 15%, ενώ από τις βαλκανικές αγορές παρατηρείται αύξηση επισημαίνει ο πρόεδρος της ένωσης ξενοδόχων του νησιού κ. Γιάννης Λιβιτσάνος.

Αύξηση εσόδων

Αυξήθηκαν κατά 5,6% στο πεντάμηνο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις της χώρας φθάνοντας σε 1,7 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ που ήταν το ίδιο διάστημα του 2010 σύμφωνα με στοιχεία από το ισοζύγιο πληρωμών που ανακοίνωσε, χθες, η Τράπεζα της Ελλάδος. Το ποσοστό αύξησης των εισπράξεων υπολείπεται κατά πολύ του ποσοστού αύξησης των αφίξεων από το εξωτερικό που έφθασε στο ίδιο διάστημα σε 11,8% σύμφωνα με στοιχεία της «έρευνας συνόρων» της Τράπεζας της Ελλάδος. Τον Μάιο οι ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσίασαν αύξηση κατά 9,8% φθάνοντας σε 897,5 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα.
Πηγή
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

5 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

ΝΤΡΕΠΕΣΤΕ ΝΑ ΠΕΙΤΕ ΜΕΙΩΣΗ ΕΛΛΗΝΩΝ 50%;

Ανώνυμος είπε...

100% είναι η μείωση. οτι βολεύει πολιτικά τον καθένα.

Ανώνυμος είπε...

ΕΣΩΤΕΡΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΤΑΣ ΛΕΓΕΤΑΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ,ΔΙΑΜΟΝΗ,ΚΑΙ ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΟΧΙ ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΑΕΙ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΚΑΤΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ.ΚΑΙ Η ΜΕΙΩΣΗ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΤΟΥ +80%

Ανώνυμος είπε...

ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΤΟΥ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ, ΚΟΙΤΑΞΤΕ ΤΟΥΣ ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΥ ΣΑΣ ΚΑΙ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΜΕΩΣΗΣ ΤΗΣ ΠΕΛΑΤΕΙΑ ΣΑΣ.
ΤΟ ΚΟΛΠΑΚΙ ΠΑΙΡΝΩ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ, ΚΑΝΩ ΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΒΑΛΩ ΦΡΑΓΚΟ ΚΑΙ ΠΟΥΛΑΩ ΠΑΝΑΚΡΙΒΑ, ΤΕΛΕΙΩΣΕ.

Ανώνυμος είπε...

KAI TO ΚΟΛΠΑΚΙ ΓΛΥΦΩ ΚΩΛΟΥΣ ΔΙΟΡΙΖΟΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΠΕΡΝΑΩ ΑΝΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΕΧΩ ΔΟΥΛΕΨΕΙ ΕΠΙΣΗΣ ΤΕΛΕΙΩΣΕ ΑΣΧΕΤΕ