Σάββατο, Φεβρουαρίου 26, 2011

XOΡEYTIKA ΔΡΩΜΕΝΑ ΤΗΣ ΑΠΟΚΡΙΑΣ ΣΤΗ ΝΑΞΟ

Η Νάξος, νησί του Διόνυσου και της Αριάδνης αλλά και της γέννησης του Διθυράμβου , παρουσιάζει βακχικά δρώμενα της Διονυσιακής λατρείας.
Ως το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, μα και το ευφορότερο, παρουσιάζει κατά ιστορικές περιόδους αριθμητική πληθυσμιακή κατάσταση των 10-18.000 κατοίκων με πολλά και μεγάλα χωριά μη νησιωτικού χαρακτήρα.
Αγροτοκτηνοτροφικά τα χωριά της ενδοχώρας, τελούν “δρώμενα”, τα οποία κατάφεραν να επιβιώσουν μέσα στη σύγχρονη κοινωνικοοικονομική επανάσταση.
Τα “δρώμενα” αυτά, στα....... οποία συνυπάρχουν πολλά στοιχεία (μεταμφιέσεις, δράση, μιμήσεις, ιεροτελεστίες, χορός, μουσική, τραγούδι, …) αποτελούν αντικείμενο διεπιστημονικής έρευνας μεγάλης σημασίας.

H μέχρι σήμερα θεματοποίηση “δρωμένων” στον ελλαδικό χώρο και ιδιαίτερα στη Νάξο, αφορά προσεγγίσεις κυρίως λαογραφικές, ιστορικές, ενώ δεν έχουν θεματοποιηθεί σε σχέση με το χορό ως χορευτικό φαινόμενο, ως γεγονός.

Στη Νάξο o χορός και η μουσική είναι κύρια και στέρεα 6 στοιχεία των “δρωμένων”, καθώς επίσης και η ένταση των τελεστών και ο πάνδημος χαρακτήρας.

Η προσέγγιση που γίνεται σ’ αυτή την έρευνα, αφορά το έθιμο-δρώμενο των “Φουστανελάδων” στο χωριό Κινίδαρος 7 και διεξάγεται στον ορίζοντα της χορολογίας, που οδηγεί στο γενικό χορολογικό φαινόμενο της Νάξου, με κέντρο τον άνθρωπο (λαό).

Διαβάστε όλο το άρθρο και δείτε σπάνιες φωτογραφίες και βίντεο από παλαιότερες αποκριάτικες εκδηλώσεις της Νάξου στο... xoroballomata.wordpress.com
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

stavros είπε...

Με την ευκαιρία των προγραμματισμένων φετινών αποκριάτικων δράσεων στη Χώρα και αλλού, φίλοι διαβάστε και το σημείωμα:
ΑΠΟΚΡΙΕΣ στη ΝΑΞΟ: “…Όπα νεαρέ. Έχομε και ζωντανά έθιμα στα χωριά μας…”: http://xoroballomata.wordpress.com/2011/02/15/%ce%b1%cf%80%ce%bf%ce%ba%cf%81%ce%b9%ce%b5%cf%83-%cf%83%cf%84%ce%b7-%ce%bd%ce%b1%ce%be%ce%bf-%e2%80%9c%e2%80%a6-%cf%8c%cf%80%ce%b1-%ce%bd%ce%b5%ce%b1%cf%81%ce%ad-%ce%ad%cf%87%ce%bf%ce%bc%ce%b5/