Δευτέρα, Φεβρουαρίου 14, 2011

Επιστολή Μαράκη προς την Υφυπουργό Ελπίδα Τσουρή για ένταξη της Νάξου στα νησιά-πιλότους

Ο επικεφαλής της Συμπαράταξης Νάξου & Μικρών Κυκλάδων και πρώην Δήμαρχος Νάξου απέστειλε προς την Υφυπουργό Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας κα Ελπίδα Τσουρή την επισυναπτόμενη επιστολή σε σχέση με την επιλογή των νησιών-πιλότων για την εφαρμογή της εθνικής στρατηγικής για τα ελληνικά νησιά. Ο Δήμος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων είναι εκτός της επιλογής παρά τον πολυνησιακό και ορεινό χαρακτήρα του, ενώ μέχρι τώρα δεν γνωρίζουμε κάποια ενέργεια της δημοτικής αρχής. Τα νησιά πουεπιλέχθηκαν ήταν:1)Λειψοί 2Ψαρρά 3)Σύρος 4)Ζάκυνθος 5)Λήμνος
H Επιστολή:
Θέμα: «Διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τα.... ελληνικά νησιά»
Αξιότιμη κα. Υφυπουργέ,
Πληροφορηθήκαμε, μέσω του τύπου, ότι το Υπουργείο Θαλασσίων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας (ΥΘΥΝΑΛ) προχωρά στην διαμόρφωση εθνικής στρατηγικής για τα ελληνικά νησιά αξιοποιώντας τα συμπεράσματα της μελέτης του Ευρωπαϊκού Χωρικού Παρατηρητηρίου (ESPON): «Euroislands, Η ανάπτυξη των νησιών, Ευρωπαϊκά Νησιά και Πολιτική Συνοχής». Όπως αναφέρετε στην σχετική ανακοίνωση: «…με βάση τις αρχές της διακυβέρνησης και της επικουρικότητας, δεν είναι δυνατόν, στη διαμόρφωση της πολιτικής αυτής, να μην ληφθεί υπόψη η άποψη των άμεσα ενδιαφερομένων, των νησιωτών (κατοίκων και επιχειρηματιών) και των εκπροσώπων τους» και συνεχίζετε… «Στο πλαίσιο αυτό, και με στόχο να έχει, σε σύντομο χρόνο απτά αποτελέσματα, ορατά, αλλά και υλοποιήσιμα, σε επόμενη φάση, από όλους τους ενδιαφερόμενους νησιώτες, το ΥΘΥΝΑΛ αποφάσισε να επιλέξει σε πρώτη φάση έναν περιορισμένο αριθμό νησιών, με διαφορετικά χαρακτηριστικά, ως νησιά πιλότους και στα οποία θα εφαρμοστούν οι προτεραιότητες της στρατηγικής μας με στόχο: α) Ποιοτικά Νησιά, β) Πράσινα Νησιά και γ) Νησιά Ίσων Ευκαιριών»


Αξιότιμη κα. Υφυπουργέ,
Όπως γνωρίζετε ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων είναι ο μοναδικός πολυνησιακός Δήμος της Χώρας με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθώς εμπεριέχει τέσσερα μικρά νησιά (Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα) της λεγόμενης άγονης γραμμής καθώς και ορεινές περιοχές (του πρώην Δήμου Δρυμαλίας). Ως εκ τούτου, είναι πεποίθησή μας ότι πρέπει να ενταχθεί στα νησιά-πιλότους στα οποία θα εφαρμοστούν οι προτεραιότητες της στρατηγικής του ΥΘΥΝΑΛ. Αυτή η ένταξη θα δράσει συμβουλευτικά και βοηθητικά στην εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (που θα καθορίσει το μέλλον των πέντε νησιών για τα επόμενα 3,5 χρόνια) καθώς θα λάβει υπόψη τις ιδιαιτερότητες των επιμέρους νησιών, τα ειδικά προβλήματα και τις επιδιώξεις των κοινωνιών τους.


Εμείς, ως μείζον μειοψηφία του Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων, θα δράσουμε επικουρικά τόσο προς την νέα δημοτική αρχή όσο και προς το ΥΘΥΝΑΛ σε όλες εκείνες τις ενέργειες που στοχεύουν στην ισόρροπη ανάπτυξη του Πολυνησιακού και Ορεινού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.

Διατελώ με τιμή,
Νικόλαος Μαράκης

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

ΩΡΑΙΑ ΦΩΤΟ... ΠΕΡΑΣΜΕΝΑ ΜΕΓΑΛΕΙΑ. ΤΩΡΑ ΠΕΡΝΑΕΙ ΤΗ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΣΤΙΣ ΚΑΦΕΤΕΡΙΕΣ ΤΗΣ ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΚΑΙ ΣΕ ΒΟΛΤΕΣ ΜΕ ΤΗ ΤΖΙΠΑΡΑ. ΘΕΛΩ ΚΙ ΕΓΩ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΗ ΔΕΗ!