Παρασκευή, Φεβρουαρίου 25, 2011

Eκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν ανάμεσα στις συμπληγάδες της Ανεργίας, του Πληθωρισμού και της μείωσης των εισοδημάτων!!!

Ο Αναπληρωτής Υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Οικονομίας της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης με αφορμή τη συζήτηση στην Επιτροπή Οικονομικών, του νέου Φορολογικού Νομοσχεδίου, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Η Συζήτηση για το Φορολογικό Νομοσχέδιο στη Βουλή, πραγματοποιείται στη σκιά της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας για τη χώρα μας.
Συγκεκριμένα, με σημερινή του έκθεσή το ΚΕΠΕ, αναφέρει τις δραματικές επιπτώσεις της ύφεσης που θα βιώσει η ελληνική κοινωνία το επόμενο διάστημα.
Με πολύ παραστατικό τρόπο υπογραμμίζει ότι: «….εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι θα βρεθούν ανάμεσα στις συμπληγάδες της Ανεργίας, του........ Πληθωρισμού και της μείωσης των εισοδημάτων, ενώ το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι δεν υπάρχει προοπτική ισχυρής ανάκαμψης τα επόμενα χρόνια, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει και πάλι την ελληνική οικονομία στο δρόμο της ανάπτυξης που είναι και το μεγάλο ζητούμενο….».

Στην Έκθεση του ΚΕΠΕ, ήρθε να προστεθεί και η προχθεσινή ανακοίνωση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, σχετικά με την πορεία υλοποίησης των εσόδων του Προϋπολογισμού (2011) για το μήνα Ιανουάριο, μέσα από την οποία φαίνεται καθαρά ότι τα τελευταία κινούνται εκτός των προβλεπόμενων στόχων.

Συγκεκριμένα:

* Tα Καθαρά Έσοδα για το μήνα Ιανουάριο 2011 αποκλίνουν σημαντικά από τον προβλεπόμενο στόχο κατά – 5,05% ή 271 εκατ.€.
* Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010, μειώθηκαν κατά 9% (δηλαδή 503 εκατ. €)

Οι δυσμενείς αυτές εξελίξεις, επιβεβαιώνουν τις αντιρρήσεις που διατυπώνει η Ν.Δ., για την Οικονομική Πολιτική της Κυβέρνησης, καθώς επίσης και για την πρόχειρη, πειραματικού χαρακτήρα και χωρίς σχέδιο χάραξη φορολογικής πολιτικής.

Το υπό συζήτηση νομοσχέδιο, είναι ένα δαιδαλώδες κείμενο χωρίς στόχο, χωρίς πυξίδα, που ενσωματώνει αόριστες, ασαφείς και σε αρκετές περιπτώσεις αντιφατικές διατάξεις.

Δημιουργεί, έναν πρωτόγνωρο υπερσυγκεντρωτισμό εξουσίας στο πρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών.

Αυξάνει υπέρμετρά τη γραφειοκρατία, παραπέμποντας σε περισσότερες από 40 υπουργικές αποφάσεις.

Προβλέπει τη σύσταση αρκετών και πολυμελών επιτροπών αμφιβόλου αποτελεσματικότητας.

Ισχυροποιεί, τη φορολογική διοίκηση, δίνοντας σε αυτή -με συγκεκριμένες διατάξεις- τη δυνατότητα να αποφασίζει κατά το δοκούν.

Αυξάνει, την αυστηροποίηση των ποινών, με σκοπό την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και αγνοεί τις συνταγματικές διατάξεις περί αναλογικότητας των ποινών.

Συστήνει νέους θεσμούς, που ενώ κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, ακυρώνονται στην πράξη :

* Η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Υπουργείου Οικονομικών, χρησιμοποιεί στελέχη από το ίδιο το Υπουργείο.
* Ο θεσμός του Φορολογικού Διαιτητή, που ενώ συντομεύει το χρόνο της φορολογικής διαδικασίας, η συγκρότηση του αποτελεί προνομιακό δικαίωμα του ίδιου του Υπουργού. Επιπλέον, δεν διαθέτει πλαίσιο λειτουργίας και δεν υπόκεινται σε κανένα έλεγχο.

Εισάγει με τρόπο παραπλανητικό, τον συμψηφισμό υποχρεώσεων και απαιτήσεων επιχειρήσεων με το κράτος, χρησιμοποιώντας ως μέσο υλοποίησης κρατικά ομόλογα.

Επανασυστήνει τον Ελεγκτικό Μηχανισμό του Υπουργείου Οικονομικών, με καθαρά υποκειμενικά και αδιαφανή κριτήρια, επαναφέροντας τη λογική των «φίλων και ημετέρων».

Αυξάνει τη φορολόγηση των χρηματιστηριακών συναλλαγών σε μια δύσκολη περίοδο για το Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Επαναφέρει διατάξεις, που η ίδια κατήργησε, όπως η τμηματική καταβολή του Φ.Π.Α., χωρίς ίχνος αυτοκριτικής.

Επαναφέρει το θέμα της διαγραφής των 24 δις €, με άλλο «μανδύα».

Ενσωματώνει αντιφατικές διατάξεις, που προκαλούν σύγχυση και δημιουργούν αντικίνητρα στον επαναπατρισμό κεφαλαίων, στην επιχειρηματικότητα, στην προσέλκυση επενδύσεων και αδικίες στη φορολόγηση των πολιτών.

Εισάγει διατάξεις, αμφίβολης αποτελεσματικότητας εγείροντας ερωτηματικά σχετικά με την αναγκαιότητά τους.

Το 9ο κατά σειρά νομοσχέδιο της κυβέρνησης με φορολογικές διατάξεις, εξακολουθεί να στερείται κάθε έννοια αναπτυξιακής διάστασης και παύει να υπηρετεί τις δυο βασικές αρχές ενός σύγχρονου φορολογικού συστήματος, της απλότητας και της σταθερότητας.

Η Ν.Δ., με υπεύθυνη και συγκροτημένη πολιτική θέση, λαμβάνοντας υπόψη όλες τις παραμέτρους, θα καταψηφίσει επί της αρχής το φορολογικό νομοσχέδιο. Ταυτόχρονα, θα αξιολογήσει χωριστά κάθε άρθρο και θα τοποθετηθεί ανάλογα, καταθέτοντας και τις δικές της προτάσεις».
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :