Κυριακή, Φεβρουαρίου 06, 2011

Μπόσμαν ο άνθρωπος που άλλαξε το ποδόσφαιρο σήμερα ζει με επίδοµα απορίας!!!!!

Ένας άσημος Βέλγος ποδοσφαιριστής ο Ζαν Μαρκ Μποσμάν είναι ο άνθρωπος που άλλαξε πριν από 15 χρόνια το μάρκετινγκ των μεταγραφών, άνοιξε τα σύνορα και επέτρεψε την ελεύθερη διακίνηση παικτών, αλλάζοντας παράλληλα και όλο το παγκόσμιο ποδόσφαιρο.
Το όνομά του έγινε σταθμός στην ιστορία της στρογγυλής θεάς και χάρη σ' αυτόν χιλιάδες ποδοσφαιριστές σε όλα τα μήκη και πλάτη του πλανήτη έγιναν ζάπλουτοι!!
Σήμερα είναι πάµφτωχος, έχοντας περάσει προβλήματα αλκοολισµού και κατάθλιψης, ζει με την οικογενεια του λίγο έξω από τη Λιέγη, σε µια αγροικία, µε επίδοµα απορίας 700 ευρώ από.... το Βελγικό κράτος!!!!!
Έτσι ξεκίνησαν όλα:
Πώς γίνεται ένας ποδοσφαιριστής που δεν έπαιξε ποτέ σε υψηλό επίπεδο να αλλάξει ριζικά το μέλλον του ποδοσφαίρου; Κι όμως γίνεται, αφού ο Ζαν Μαρκ Μποσμάν δε χρησιμοποίησε τα πόδια του αλλά το μυαλό του για να το πετύχει. Η ιστορία ξεκινάει το 1990 όταν ο 28χρονος - τότε - Βέλγος αγωνιζόταν στην RC Λιέγης και το συμβόλαιο που είχε με την ομάδα έφτανε στη λήξη του. Να θυμησουμε οτι στην προ Μποσμαν εποχη η ομαδα ειχε το δικαιωμα και μετα την ληξη του συμβολαιου ενος παικτη να διαπραγματευεται την μεταγραφη του. Η Λιέγη πρότεινε στον Βέλγο μέσο να μειωθούν οι αποδοχές του και από 120.000 βελγικά φράγκα που έπαιρνε, θα έπρεπε να αρκεστεί στα 90.000.
Ο Μποσμάν έτσι άρχισε να αναζητά προτάσεις από άλλους συλλόγους προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του σε κάποια ομάδα με καλύτερες αποδοχές. Η Δουνκέρκη ήταν η ομάδα στη Β΄ κατηγορία της Γαλλίας που του έκανε την καλύτερη πρόταση. Η απάντηση από τη Λιέγη ήταν αρνητική αφού οι Βέλγοι δεν πείστηκαν ότι ο γαλλικός σύλλογος μπορεί να πληρώσει τα λεφτά της μεταγραφής και έτσι «πάγωσαν» οι διαπραγματεύσεις.
Προσέλαβε μια ομάδα νέων δικηγόρων και «πατώντας» στη Συνθήκη της Ρώμης ξεκίνησε το ταξίδι προς την προσωπική δικαίωση. Η Συνθήκη της Ρώμης που είναι ο θεμέλιος λίθος της Ευρωπαϊκής Ένωσης προβλέπει ότι κάθε εργαζόμενος είναι ελεύθερος να εργάζεται σε όποια χώρα – μέλος της Ένωσης επιθυμεί. Η ελεύθερη διακίνηση εργαζομένων όμως μέχρι να εμφανιστεί ο Βέλγος δεν είχε αγγίξει το ποδόσφαιρο .

Η βελγική ομοσπονδία όπως και η UEFA τάχθηκαν εναντίον του Μποσμάν και η υπόθεση κατέληξε στο Ανώτατο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο . Η απόφαση 5 χρόνια αργότερα θα προκαλούσε αναστάτωση στον ποδοσφαιρικό κόσμο αφού θα άλλαζε ριζικά τα ως τότε δεδομένα. Συγκεκριμένα η απόφαση έλεγε πως κάθε ποδοσφαιριστής που είναι πολίτης χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορεί να αγωνίζεται χωρίς περιορισμούς σε οποιαδήποτε ομάδα της Ένωσης. Ο παίκτης θα είναι ελεύθερος να επιλέξει την ομάδα της αρεσκείας του, για να συνεχίσει την καριέρα του και θα έχει το δικαίωμα να διαπραγματευτεί έξι μήνες πριν τη λήξη του συμβολαίου του, χωρίς η παλιά του ομάδα να έχει οικονομικές απολαβές από αυτό.
Η μεγάλη στιγμή είχε φτάσει για το Βέλγο ποδοσφαιριστή που δεν έγινε γνωστός για τη μπάλα που έπαιζε, αλλά για το πείσμα του να δικαιωθεί. Η απόφαση σταθμός, γνωστή ως νόμος «Μποσμάν» άλλαξε τη ζωή πάρα πολλών ποδοσφαιριστών, αλλά όχι του ίδιου του Βέλγου. Όχι μόνο δεν πήρε την πολυπόθητη μεταγραφή για τη Δουνκέρκη αλλά τερμάτισε άδοξα την καριέρα του το 1996 και σήμερα προσπαθεί δύσκολα να τα βγάλει πέρα.

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :