Σάββατο, Φεβρουαρίου 05, 2011

Από που προέρχεται η φράση "Πίστευε και μη ερεύνα";;;

Έχω βαρεθεί να ακούω και να διαβάζω ανθρώπους άσχετους που θεωρώντας τους εαυτούς τους ταγούς του πνευματικού κόσμου, και όχι μόνο, μεταδίδουν ψεύδη και αρλούμπες στον κόσμο δημιουργώντας ένα απίστευτο μπάχαλο. Κάτι παρόμοιο έχει συμβεί και με την χρήση της γνωστής φράσης "Πίστευε και μη ερεύνα". Αυτοί που τη λένε είναι συνήθως άνθρωποι είτε αγράμματοι, είτε άσχετοι με τη Χριστιανική πίστη και σίγουρα δεν έχουν ερευνήσει ποτέ από που προέρχεται αυτή η φράση. Υπάρχουν βέβαια και οι γνωστοί θολοκουλτουριάρηδες εδώ στην Ελλάδα οι οποίοι την αποδίδουν στους Χριστιανούς ως μομφή σκοταδισμού.
Αυτοί που δεν έχουν ερευνήσει ποτέ τις γραφές - σίγουρα δεν έχουν πιάσει ποτέ στα χέρια τους την Αγία γραφή - και το μόνο που....... ξέρουν περί Χριστιανισμού είναι αποσπάσματα μέσα από διάφορα περιοδικά ή εφημερίδες.
Η συγκεκριμένη φράση δεν αναφέρεται σε κανένα Χριστιανικό βιβλίο ή γραφή, δεν συνάδει με το Ορθόδοξο Χριστιανικό δόγμα .
Ο ίδιος Ο Χριστός δίδαξε στους ανθρώπους να ερευνούν τις γραφές " ερευνάτε τας γραφάς, ότι υμείς δοκείτε εν αυταίς ζωήν αιώνιον έχειν· και εκείναί εισιν αι μαρτυρούσαι περί εμού"
Τι ίδιο έκαναν και όλοι οι Ορθόδοξοι Πατέρες του Χριστιανισμού διάβαζαν, έψαχναν, μελετούσαν, και έγραψαν χιλιάδες συγγράμματα και βιβλία με μόνο σκοπό την αναζήτηση της αλήθειας, την αναζήτηση δηλαδή του ίδιου του Θεού.
Η ιδεολογία αυτή, της "πίστης χωρίς έρευνα", με άλλα λόγια φυσικά, ανάγεται στην αρχαιότητα, έχει τις καταβολές της από τη φιλοσοφία του Πλάτωνα και ίσως να είναι και αρχαιότερη, και απλώς ο Πλάτωνας την επανέλαβε.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

3 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

«καίπερ άνευ τε εικότων και αναγκαίων αποδείξεων» Πλάτωνας

Ανώνυμος είπε...

σωστος

Ανώνυμος είπε...

ΑΝ ΘΥΜΑΜΕ ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΣΥΝΗΘΙΖΟΥΝ ΝΑ ΤΟ ΛΕΝΕ ΟΙ ΟΡΘΟΔΟΞΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΑΠΟ ΠΑΛΙΑ.