Τρίτη, Ιανουαρίου 18, 2011

Οι θέσεις της Δημοκρατικής Συμμαχίας για το νέο αναπτυξιακό νόμο

«Ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να είναι η ατμομηχανή της ανάπτυξης»
Σε θέσεις και συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει η Δημοκρατική Συμμαχία για την ανάπτυξης, την επιχειρηματικότητα και την ιδιωτική πρωτοβουλία αναφέρθηκε ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα της Βουλής στο πλαίσιο της τοποθέτησής του στην συζήτηση επί του νέου Αναπτυξιακού Νόμου, την Τρίτη 18 Ιανουαρίου.
Ειδικότερα, ο βουλευτής της Δημοκρατικής Συμμαχίας ανέφερε εισαγωγικά ότι «η Δημοκρατική Συμμαχία εξαρχής υποστήριξε την... αναγκαία επανεκκίνηση της αναπτυξιακής διαδικασίας, η οποία θα πρέπει να βασιστεί στη μικρομεσαία επιχείρηση και στην ενίσχυση της επιχειρηματικότητας», «με τον περιορισμό της γραφειοκρατίας, τη δημιουργία σταθερού φορολογικού περιβάλλοντος και την παροχή ουσιαστικών κινήτρων και διευκολύνσεων».

Υπογράμμισε ότι «η πλειοψηφία των ελληνικών επιχειρήσεων είναι επιχειρήσεις μικρού μεγέθους με απασχόληση κάτω των 50 εργαζομένων», πως «πρόκειται συχνά για οικογενειακές επιχειρήσεις, με περιορισμένες οργανωτικές και διοικητικές δομές, με σοβαρές δυνατότητες και ευελιξίες προσαρμογής» και σημείωσε πως «οι επιχειρήσεις αυτές, για να προχωρήσουν σε επενδύσεις, αλλά και για την εξασφάλιση της βιωσιμότητάς τους, έχουν ως προτεραιότητα το ζήτημα της ρευστότητας», την οποία «πρέπει να τους εξασφαλίσουμε». Στο πλαίσιο αυτό ζήτησε επανεξέταση του θέματος του ΤΕΜΠΜΕ.

Κατόπιν, δήλωσε με σαφήνεια ότι «η Δημοκρατική Συμμαχία πιστεύει ο ιδιωτικός τομέας μπορεί να αποτελέσει τον κινητήριο μοχλό ανάπτυξης και πως η ραχοκοκαλιά αυτής είναι η μικρομεσαία επιχείρηση. Διότι πιστεύουμε ότι η επιχειρηματικότητα, η δημιουργικότητα, η καινοτομία αποτελούν βασικά εργαλεία για να αντιστρέψουμε τη φθίνουσα πορεία της οικονομίας της χώρας. Ως εκ τούτου, οφείλουμε με συγκεκριμένες νομοθετικές παρεμβάσεις να απαλλάξουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία από τον υπάρχοντα κρατισμό, τις συντεχνίες, τις πολιτικές παρεμβάσεις, την υψηλή φορολόγηση και την έλλειψη φορολογικής δικαιοσύνης».








Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, ανέφερε ότι «η πολιτική που ακολουθείτε αποθαρρύνει ουσιαστικά τις νέες επενδύσεις, προβληματίζει την επιχειρηματικότητα και εμποδίζει την ανάπτυξη, ενώ εγγενή προβλήματα που δεν αντιμετωπίζονται ούτε με τη σημερινή σας νομοθετική πρωτοβουλία, καθιστούν αβέβαιη έως αδύνατη την αποτελεσματικότητα του νέου Αναπτυξιακού νόμου» και μεταξύ άλλων σταχυολόγησε τα εξής προβλήματα


1. Οι διαδοχικές έκτακτες φορολογικές επιβαρύνσεις των δυναμικότερων επιχειρήσεων και η κατακόρυφη αύξηση του φόρου επί των διανεμομένων κερδών αποτελούν τιμωρία της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και επηρεάζουν αρνητικά τους επενδυτές, ενώ στερούν από τις επιχειρήσεις αναγκαίους πόρους για νέες επενδύσεις.



2. Οι περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, αλλά και οι ισχυρές ανοδικές πιέσεις του τιμάριθμου έχουν μειώσει δραματικά την αγοραστική δύναμη του Έλληνα, ενώ η καταναλωτική πίστη κλονίστηκε σε πρωτοφανή για τα Ελληνικά δεδομένα βαθμό.



3. Η συχνή μεταβολή του φορολογικού μας συστήματος και οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές, δεν εξασφαλίζουν τη σταθερότητα του περιβάλλοντος, που είναι απολύτως αναγκαίο για τις επενδύσεις.



4. Τα δημοσιονομικά προβλήματα και η αδυναμία της κυβέρνησης να τα αντιμετωπίσει, δημιουργούν αμφιβολίες για τη δυνατότητα του κράτους να διαθέσει τα ποσά των ενδύσεων που θα εγκριθούν.



5. Η γραφειοκρατία παραμένει ισχυρή και δεν φαίνεται να αντιμετωπίζεται με την προώθηση του νέου Αναπτυξιακού νόμου, ενώ δεν εξασφαλίζεται η γρήγορη και αποτελεσματική διεκπεραίωση των επενδυτικών φακέλων που θα κατατεθούν.



6. Η αδυναμία πρόσβασης αρκετών επιχειρήσεων στην τραπεζική αγορά παραμένει, ενώ τα ουσιαστικά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζονται συχνά μέσω τραπεζικού δανεισμού διατηρούνται ανεπίλυτα.



7. Η αδυναμία προστασίας του ιδιωτικού τομέα και της ιδιωτικής πρωτοβουλίας που καλείται να σηκώσει μεγάλο βάρος της ζημιάς του δημοσίου, δημιουργεί συνθήκες αβεβαιότητας και προκαλεί τη δυσπιστία των επιχειρηματιών έναντι του κράτους.



Αναφορικά με τις συγκεκριμένες διατάξεις του Αναπτυξιακού νόμου ξεχώρισε συγκεκριμένα σημεία που χρήζουν βελτίωσης και ξεχώρισε τα εξής:

(α) «Η πρόταση για συγκριτική αξιολόγηση θα έχει νόημα αν αφορά ομοειδείς επενδύσεις του ίδιου κλάδου κάτω από κοινές συνθήκες. Με τον τρόπο που ορίζεται όμως είναι αμφίβολο εάν θα συμβάλει στη διαφάνεια της διαδικασίας αξιολόγησης και στη μείωση της γραφειοκρατίας»,

(β) «Αναγνωρίζω την πρόθεσή σας για τον περιορισμό της γραφειοκρατίας. Ωστόσο, εντελώς αντίθετα από το συγκεκριμένο στόχο λειτουργεί η αύξηση των σταδίων για την καταβολή των ενισχύσεων»

(γ) Για τη διαδικασία αξιολόγησης ανέφερε ότι «δεδομένου ότι η αγορά θα έχει μείνει για ένα χρόνο χωρίς Επενδυτικό νόμο, θα πρέπει να αναμένουμε μεγάλο αριθμό επενδυτικών σχεδίων που θα κατατεθούν το Μάρτιο και τον Ιούνιο. Ως εκ τούτου, πρέπει να φροντίσετε από τώρα για την πλήρη στελέχωση και κατάρτιση αρκετών αξιολογητών που θα μπορούν να ολοκληρώσουν τις αξιολογήσεις τους εντός των προβλεπόμενων προθεσμιών.

Κλείνοντας, ανέφερε ότι «η Δημοκρατική Συμμαχία συμφωνεί με τις γενικές κατευθύνσεις του συγκεκριμένου νομοσχεδίου», «Ταυτόχρονα όμως, πιστεύουμε ότι με πολύ προσοχή πρέπει να εξεταστούν οι λεπτομέρειες των διατάξεων, αλλά και το επιχειρηματικό περιβάλλον, διαφορετικά ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος δεν θα μπορεί να είναι λειτουργικός και σε καμία περίπτωση δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, δηλαδή την ανάπτυξη».

Το έστειλε ο Λευτέρης Αυγενάκης
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :