Κυριακή, Φεβρουαρίου 26, 2012

Φώτισαν τις καρδιές μας οι λαμπαδοφόροι!!!!

Το Σάββατο το βράδυ, λίγες ώρες πριν ξημερώσει η Κυριακή της αποκριάς, οι δρόμοι της Νάξου φωτίστηκαν με το φως από τις αναμμένες δάδες και την λάμψη που ακτινοβολούσαν τα βαμμένα πρόσωπα των αμέτρητων εθελοντών που συμμετείχαν και φέτος στο δρώμενο της λαμπαδοφορίας. Έθιμο που αναβίωσαν για πρώτη φορά τα μέλη της Κινηματογραφικής Λέσχης Νάξου πριν από 16 χρόνια οι οποίοι είχαν την ιδέα να ακολουθήσουν τα βήματα των αρχέγονων βακχικών χορών συνδυάζοντας απολλώνια και διονυσιακά στοιχεία. Στις Λαμπαδηφορίες ο Διόνυσος αντιπροσωπεύεται με τη........ μέθη, τη μέθεξη και την έκσταση και ο Απόλλωνας με το φως.
Στις Λαμπαδηφορίες ο Διόνυσος αντιπροσωπεύεται με τη μέθη, τη μέθεξη και την έκσταση και ο Απόλλωνας με το φως. Άλλωστε και οι δύο θεοί λατρεύτηκαν στην αρχαία Νάξο (το ψηλότερο βουνό του νησιού, ο Ζας, πήρε το όνομά του από το βασιλιά των θεών Δία, ενώ η τοπική παράδοση θέλει τη λατρεία του Διόνυσου να έχει ρίζες στη γεωμετρική εποχή.)
Οι εκδηλώσεις του τριημέρου ολοκληρώνονται αύριο με την μεγάλη παρέλαση των αποκριάτικων αρμάτων στην οδό Παπαβασιλείου και τον παραλιακό δρόμο της Χώρας








Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :