Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
Το νερό στο αυλάκι έχει πια μπει μετά την υπερψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης ως προς τον χρόνο διεξαγωγής των εκλογών.
Θεωρείται βέβαιο – και επιβεβαιώθηκε και από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο - πως οι κάλπες θα στηθούν τελικά τον Απρίλιο, ενώ την προσεχή Παρασκευή θα ξεκινήσει η διαδικασία για τις προσφορές του PSI, που θα κρατήσει δύο με τρεις «διαβολοβδομάδες», όπως τις αποκάλεσε χαρακτηριστικά ο κ. Καψής.
Αύριο, αναμένουν οι δανειστές και τις (νέες) γραπτές δεσμεύσεις των...... πολιτικών αρχηγών περί της εφαρμογής του άρτι ψηφισθέντος νέου μνημονίου, ενώ οι επόμενες εβδομάδες παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον και ως προς την ανασύνταξη του πολιτικού συστήματος, με τους ανεξάρτητους βουλευτές να αποτελούν πια τη δεύτερη δύναμη στη Βουλή.
Το κύριο χαρακτηριστικό όσον αφορά στην κυβέρνηση, είναι πως κανένα από τα δύο κόμματα (ούτε δηλαδή πια το ΠΑΣΟΚ) είναι σε θέση να της εξασφαλίσει την δεδηλωμένη.
Με δεδομένο ότι η Ν.Δ. ζητά και θα επιμείνει στη διενέργεια εκλογών, αυτές έχουν πια δρομολογηθεί.
Για το ΠΑΣΟΚ δε, έχει παρέλθει η εποχή που κάποια στελέχη του κομπορρημονούσαν ότι το κόμμα τους μπορεί και μόνο του να συνεχίσει να κρατά την κυβέρνηση Παπαδήμου στη ζωή.
Η ψηφοφορία στη Βουλή πάντως, έγινε δεκτή με ικανοποίηση από τους δανειστές, με τον πρόεδρο της Κομισιόν Μπαρόζο να δηλώνει πως ενδεχόμενη απόρριψη της νέας δανειακής σύμβασης θα προκαλούσε «χάος και καταστροφή».
Την ίδια ώρα, παραδέχθηκε πως πρόκειται για δύσκολο πρόγραμμα, προσθέτοντας όμως πως «η άλλη επιλογή θα ήταν χειρότερη».
Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, που μίλησε για τις καταστροφικές επιπτώσεις που θα είχε μια ανεξέλεγκτη χρεοκοπία για την ελληνική κοινωνία.
Υπογράμμισε επίσης ότι αναμένεται από την κυβέρνηση Παπαδήμου να προτείνει στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης τα πρόσθετα μέτρα εξοικονόμησης 325 εκατ. ευρώ στη σύνοδο της Τετάρτης.
Την υπερψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας χαιρέτισε και το Βερολίνο.
«Χαιρετίζουμε ιδιαιτέρως αυτή την ψηφοφορία που καταδεικνύει την καλή θέληση της Ελλάδας να προχωρήσει σε δύσκολες μεταρρυθμίσεις», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Άνγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.
Πρόσθεσε πως η Γερμανία δεν θέλει «εξοικονόμηση για την εξοικονόμηση», αλλά επιθυμεί «απελευθέρωση των παραγωγικών δυνάμεων της Ελλάδας».
Νωρίτερα, πάντως, ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας, Φίλιπ Ρέσλερ είχε δηλώσει επιφυλακτικός παρά την έγκριση από το ελληνικό κοινοβούλιο του νέου μνημονίου, εκτιμώντας πως σημασία έχει πλέον η ετυμηγορία των θεσμικών πιστωτών της χώρας.
«Τώρα όλα εξαρτώνται από αυτό που θα πει η τρόικα για την πρόοδο στην Ελλάδα», δήλωσε ο Ρέσλερ σε συνέντευξή του στη γερμανική δημόσια τηλεόραση, διατηρώντας, όπως είπε, τις επιφυλάξεις του!
Αλλά η περίπτωσή του αποτελεί την απόδειξη πως οι εταίροι λαμβάνουν πολλές από τις αποφάσεις τους με το βλέμμα στη δική τους εσωτερική κατάσταση, καθώς ο Ρέσλερ, ηγέτης του Κόμματος των Ελεύθερων Δημοκρατών FDP, που μετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, βλέπει η δύναμη του κόμματος του να βρίσκεται σε κατακόρυφη πτώση (από το 14% στο 3% σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις).
Τρίτη, Φεβρουαρίου 14, 2012
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου