Ο επιδημιολογικός χάρτης της Ελλάδας με κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και πράσινο, οι αναφορές Χαρδαλιά σε Καλαμάτα, Ρόδο, Νάξο, Κατερίνη και τι τρέχει με τα εμβόλια σε Φλώρινα, Ξάνθη, Φωκίδα, Σέρρες, Δράμα.
Από σήμερα είναι διαθέσιμος στο covid19.gov.gr ο διαδραστικός επιδημιολογικός χάρτης της χώρας, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της λοίμωξης Covid-19 στη χώρα.
Ο επιδημιολογικός αυτός χάρτης τεσσάρων επιπέδων ετοιμότητας αντιστοιχεί σε 4 χρώματα (κόκκινο, πορτοκαλί, κίτρινο και ........
πράσινο) με βάση επιδημιολογικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (WHO). Όπως εξήγησε ο κ. Χαρδαλιάς, ο χάρτης θα παράγεται εβδομαδιαίως σε επίπεδο Περιφερειακής Ενότητας και ειδικά για τα νησιά σε επίπεδο Δήμου. Σκοπός του είναι η ενημέρωση των Ελλήνων και των επισκεπτών της χώρας, καθώς και η σύνδεση των επιπέδων ετοιμότητας με μέτρα δημόσιας υγείας.Eπικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση
Ο χάρτης επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση από την ομάδα των επιδημιολόγων της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας σε συνεργασία πάντα με τον ΕΟΔΥ και την Πολιτική Προστασία, λαμβάνοντας υπόψη τους ακόλουθους 13 επιδημιολογικούς δείκτες:
- 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
- 14-ήμερος αριθμός κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
- Δείκτης θετικότητας ελέγχων
- Εβδομαδιαία ποσοστιαία μεταβολή κρουσμάτων
- Αριθμός ενεργών κρουσμάτων
- Ηλικιακή κατανομή κρουσμάτων
- Εβδομαδιαίος αριθμός νέων νοσηλειών ανά 100.000 κατοίκους
- Εβδομαδιαίος αριθμός θανάτων ανά 100.000 κατοίκους
- Ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης
- Ενεργός ρυθμός αναπαραγωγής των κρουσμάτων (Rt)
- Πληρότητα συστήματος υγείας
- Ανάλυση ιχνηλάτησης επαφών
- Ανάλυση μεταλλάξεων
Στο χάρτη αποτυπώνονται για κάθε Περιφερειακή ενότητα ή Δήμο 4 βασικοί δείκτες-στοιχεία:
- ο 7-ήμερος κινητός μέσος όρος κρουσμάτων ανά 100.000 κατοίκους
- ο δείκτης θετικότητας (%)
- η εμβολιαστική κάλυψη (τουλάχιστον μία δόση), καθώς και
- η εβδομαδιαία τάση (αύξηση, μείωση ή σταθερή).
Αυτή τη στιγμή, οι 74 περιφερειακές ενότητες της χώρας βρίσκονται στο πράσινο, το κίτρινο ή το πορτοκαλί επίπεδο ετοιμότητας.
Στο πορτοκαλί επίπεδο συγκεκριμένα βρίσκονται 28 περιφερειακές ενότητες: οι Περιφερειακές Ενότητες Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Φλώρινας, Κοζάνης, Ιωαννίνων, Γρεβενών, Λάρισας, Μαγνησίας, Αιτωλοακαρνανίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Αχαΐας, Κέρκυρας, Χανίων, Ρεθύμνου και Ηρακλείου Κρήτης, Νάξου, Τήνου, 'Ανδρου, Μυκόνου, Καλύμνου, Λέσβου, καθώς και οι Περιφερειακές Ενότητες της Αττικής (πλην της Περιφερειακής Ενότητας νήσων).
Μικρή αύξηση του ιικού φορτίου
Επιπλέον, ζήτησε την προσοχή των πολιτών σε 4 περιοχές στις οποίες παρατηρείται τα τελευταία 24ωρα μικρή αύξηση του ιικού φορτίου -την στιγμή που στην υπόλοιπη χώρα υπάρχει μείωση ή σταθεροποίησή του.
Αυτές είναι:
- Καλαμάτα
- Ρόδος
- Νάξος
- Κατερίνη
Οι περιοχές με τους λιγότερους εμβολιασμούς
Όσον αφορά στους εμβολιασμούς, οι πέντε περιοχές με τη χαμηλότερη κάλυψη είναι:
- Φλώρινα
- Ξάνθη
- Φωκίδα
- Σέρρες
- Δράμα
Κάτω από τον μέσο όρο βρίσκονται ακόμα 14 Περιφερειακές Ενότητες από τις συνολικά 74 της χώρας. Οι Περιφέρειες αυτές είναι: Ηλείας, Ημαθίας, Αιτωλοακαρνανίας, Κιλκίς, Εύβοιας, Λάρισας, Λακωνίας, Πιερίας, Πέλλας, Φθιώτιδας, Έβρου, Λέσβου, Καβάλας και Σάμου.
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου