Σάββατο, Απριλίου 04, 2020

Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών αποχαιρετά τον Επίτιμο Εταίρο της Μανώλη Γλέζο


Η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών αποχαιρετά τον Επίτιμο Εταίρο της Μανώλη Γλέζο (1922-2020)
τον ανιδιοτελή Πατριώτη, Σύμβολο της Ιστορίας της Σύγχρονης Ελλάδας, τον Πολίτη, τον Άνθρωπο   τον Απεραθείτη που νοιαζόταν και προσέφερε στην πατρώα γή του μουσεία, βιβλιοθήκη, παιδεία και πολιτισμό,
που αποτελεί πρότυπο ήθους και δύναμης ψυχής για τις επερχόμενες γενεές. (δες σύντομο βιογραφικό ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ
Ο Μανόλης τίμησε με την σεμνή του παρουσία την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών αναγνωρίζοντας τον αγώνα της για την πνευματική ενότητα των......
Κυκλάδων.
Και αυτή με την σειρά της τίμησε την πνευματική του δημιουργία το 2018 στη Στοά του Βιβλίου (https://www.ekyklamel.gr/2017/06/06/piisi-manoli-glezou-sta-kikladonisia-i-esthisi-sto-fos-stichourgi/)  *
Στην οικογένειά του σύσσωμη η Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια
και εξέδωσε ψήφισμα   (το οποίο επισυνάπτεται)

ΨΗΦΙΣΜΑ


Το Διοικητικό Συμβούλιο της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών,
συνήλθε εκτάκτως επί τη αγγελία του θανάτου του Επιτίμου Εταίρου της

ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ Ν. ΓΛΕΖΟΥ

1922-2020

         και μετά από την εισήγηση του Προέδρου, ο οποίος εξήρε την
       προσωπικότητα και το έργο του εκλιπόντος, ομοφώνως απεφάσισε τα εξής:

1.      Να εκφράσει τα ειλικρινή του συλλυπητήρια στους οικείους του

2.      να οργανώσει ειδική τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στην προσωπικότητα και το έργο του, τα πρακτικά της οποίας θα εκδοθούν σε επόμενο τόμο της Επετηρίδας της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών

  3. το ψήφισμα αυτό να δημοσιευθεί στον Τύπο.

                                                     Αθήνα,  30  Μαρτίου 2020
                                   
                                   ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
                        ΤΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ                                                   
               






ΜΑΝΩΛΗΣ  ΓΛΕΖΟΣ
(1922 – 2020)

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου το 1922 από πατέρα Απεραθείτη και μητέρα Παριανή. Η οικογένειά του διέμενε στην Αθήνα, όπου και τελείωσε το Γυμνάσιο και την ΑΣΟΕ.

 Το 1941(31 Μαΐου) έκανε πράξη την αντίθεσή του προς τους Γερμανούς κατακτητές κατεβάζοντας, μαζί με τον Απ.Σάντο, την Ελληνική Σημαία από τον ιερό βράχο της Ακροπόλεως. Αυτή η πράξη τον σημάδεψε για όλη του τη ζωή.
              Πολιτικοποιημένος στην Αριστερά, αγωνίστηκε ήδη από το 1939 για τα «πιστεύω» του με συνέπεια, αλλά κοιτάζοντας και τα συμφέροντα της χώρας. Αληθινός Πατριώτης και Άνθρωπος, Ιδεαλιστής και Οραματιστής ο Μανώλης Γλέζος  υπέστη πάμπολλες διώξεις φυλακίστηκε, εστάλη σε εξορία και καταδικάστηκε τρις σε θάνατο.
Εξελέγη βουλευτής  αρχικά με την ΕΔΑ, το ΠΑΣΟΚ και τελευταία με το ΣΥΡΙΖΑ. Εξελέγη Ευρωβουλευτής, όπου και υποστήριξε τα Εθνικά θέματα.
Διετέλεσε κοινοτάρχης στο χωριό του, την Απείρανθο. Την περίοδο αυτή ίδρυσε στ’ Απεράθου Μουσεία και Βιβλιοθήκη με την επωνυμία Βιβλιοθήκη «Νικολάου Ν. Γλέζου» και αργότερα συνέγραψε οδηγό για τ’ Απεράθου με σκοπό τα έσοδα από την πώλησή του να αποτελούν την πηγή χρηματοδότησης για την λειτουργία τους.

Θεωρούσε υποχρέωσή του την ενεργή ενασχόληση με τα κοινά και παρακολουθούσε κάθε σχετική δραστηριότητα.
 Όλοι τον ενθυμούμεθα παρόντα σε εκδηλώσεις όχι μόνον Ναξιακών αλλά και Κυκλαδίτικων σωματείων να παίρνει τον λόγο και προβάλλει με μαχητικότητα τις απόψεις του.

Ο Μανώλης Γλέζος τιμήθηκε με πολλές διακρίσεις από όλα τα πανεπιστήμια της Ελλάδος, αλλά και από Ενώσεις του εξωτερικούτιμήθηκε με το Διεθνές βραβείο Δημοσιογραφίας και το χρυσό μετάλλιο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ειρήνης.

Πολυγραφότατος ο Μ. Γλέζος δημοσίευσε αρκετές μελέτες και άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά. Ο ίδιος εξέδιδε την μηνιαία εφημερίδα «Κυκλαδικά Νέα»˙είχε συγγράψει δεκαεπτά βιβλία μεταξύ των οποίων «Η ιστορία του βιβλίου» (1974), «Το φαινόμενο της αλλοτρίωσης στη γλώσσα» (1977), «Βίγλα Μνήμης» (1981), « Ύδωρ, Αύρα, Νερό» (2001), «Ο άνθρωπος και η φύση» (2002), «Η Εθνική Αντίσταση1940-45», «Στα κυκλαδονήσια η Αίσθηση στο Φως στιχουργεί» (2016) με τελευταίο  το «Ακρωνύμια» (2017).

 H Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών τον ανεκήρυξε Επίτιμο Εταίρο της και το 2018 σε συνεργασία με τις εκδόσεις Gutenberg τίμησε το ποιητικό έργο του Μ. Γλέζου σε ειδική εκδήλωση στη Στοά του Βιβλίου, όπου παρουσιάστηκε το πόνημά του «Στα κυκλαδονήσια η Αίσθηση στο Φως στιχουργεί».



Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :