Τρίτη, Φεβρουαρίου 18, 2020

Τσικνοπέμπτη με τους Κουδουνάτους και την ΕΑΣ Νάξου!

Τρικούβερτο γλέντι με τους εκκωφαντικούς Κουδουνάτους! Οι ψησταριές παίρνουν φωτιά με 3500 σουβλάκια, 15 ντόπια αμνοερίφια και χοιρινά!

Η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου και ο Αθλητικός Μορφωτικός Σύλλογος Φιλωτίου «Ο Ζευς» στρώνουν το τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και οργανώνουν τρικούβερτο παραδοσιακό ναξιώτικο γλέντι, με τη συμμετοχή των ξακουστών Κουδουνάτων και μεγάλων καλλιτεχνών της νησιώτικης μουσικής παράδοσης και φυσικά τα φημισμένα και πεντανόστιμα Αξιώτικα Αμνοερίφια, το σήμα κατατεθέν των ορεινών χωριών της Νάξου!

Άφθονο κρασί, αρνάκι και κατσικάκι γάλακτος , χοιρινά σουβλάκια , Γραβιέρα Νάξου, πατάτες κι εκλεκτά προϊόντα της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου, θα....
απολαύσουν οι επισκέπτες στο Φιλώτι την Τσικνοπέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2020.

Παράλληλα, ένα απο τα πιο εντυπωσιακά Διονυσιακά έθιμα του Αιγαίου θα αναβιώσει και φέτος στα ορεινά χωριά του νησιού!
Στο Φιλώτι, την Απείρανθο και την Κόρωνο οι εντυπωσιακοί Κουδουνάτοι, έχοντας καλυμμένο το πρόσωπό τους από τουλουπάνι (ειδικό ύφασμα), φορώντας τις μάλλινες κάπες των παλαιών βοσκών του νησιού, ζωσμένοι με σειρές από κουδούνια και κρατώντας τη «σόμπα» (αντίγραφο διονυσιακού φαλλού φτιαγμένη από βλαστό κουφοξυλιάς ), θα προκαλέσουν εκκωφαντικό θόρυβο στα σοκάκια των χωριών για να ξορκίσουν τα κακά πνεύματα και να υποδεχθούν την εαρινή περίοδο!

Σύμφωνα με τη λαϊκή παράδοση, οι Κουδουνάτοι αποτελούν την αναπαράσταση μισότρελων βοσκών που έχασαν τα κοπάδια τους και ζώστηκαν με τα κουδούνια των χαμένων προβάτων τους.

Στις ημέρες μας τα ορεινά χωριά γιορτάζουν με αυτόν τον τρόπο την έλευση της Σαρακοστής και την περίοδο της νηστείας που ακολουθεί.

Είστε όλοι καλεσμένοι!

Σας περιμένουμε να γλεντήσουμε μαζί και να ανακαλύψουμε τη «βουκολική» όψη του Διονυσιακού Καρναβαλιού στη Νάξο!
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :