Δευτέρα, Φεβρουαρίου 17, 2020

Σ.Εργ.Α.Δ.Α. : ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΑΠΕΡΓΙΑ 18 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ


ΑΚΑΝΟΙΝΩΣΗ
κάτω τα χέρια από την κοινωνική ασφάλιση!
να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα στα  ταμεία !

Συνάδελφοι , Συναδέλφισσες,
το σχέδιο νόμου για την «ασφαλιστική μεταρρύθμιση», που προωθεί στην Βουλή η κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί ένα ακόμη  προμελετημένο έγκλημα σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης.
 Από το μακρινό 1991 όταν με τον «νόμο Σιούφα» ξεκίνησε η διαρκής  επίθεση στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων με "κορωνίδα", μέχρι σήμερα  τον νόμο Κατρούγκαλου 4387/16, όλες οι κυβερνήσεις «φιλελεύθερες», «σοσιαλιστικές» και «αριστερές» συνεχίζουν το γαϊτανάκι της ληστείας των.....
ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων προκειμένου να εξασφαλίζονται τα κεφάλαια για την προκλητική επιδότηση των επιχειρηματικών ομίλων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, μεγαλοεργολάβων, βιομηχάνων…
Διαχρονικά ψηφίστηκαν απ’ όλες τις κυβερνήσεις αρκετοί αντι- ασφαλιστικοί νόμοι. Στο «γαϊτανάκι»  της μετατροπής των συντάξεων σε φιλοδωρήματα – επιδόματα φτώχειας, ακολούθησαν  τον νόμο Σιούφα, ο νόμος Σουφλιά, το νομοσχέδιο Γιαννίτση, οι νόμοι Ρέπα, Πετραλιά και φυσικά ο νόμος – λαιμητόμος 4387/16 που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο.  Όλες οι κυβερνήσεις έλεγαν ότι σώζουν τις συντάξεις και το Ασφαλιστικό Σύστημα κι η εκάστοτε αξιωματική αντιπολίτευση έλεγε ότι θα τους καταργήσει σαν γίνει κυβέρνηση με τα γνωστά αποτελέσματα…  Είχαν προηγηθεί οι νόμιμες κλοπές των αποθεματικών των ταμείων από την 10ετοία του 1950 ( άτοκες καταθέσεις / το τζογάρισμα στο …χρηματιστήριο και φυσικά το περίφημο PSI  με τα οποίο η τότε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ λήστεψε τα ταμεία για να σώσει τους κερδοσκόπους των τραπεζών…. Με συντηρητικούς υπολογισμούς η συνολική κλοπή των αποθεματικών των ταμείων φτάνει τα 80 δις ευρώ …. 
Αν και προεκλογικά διακήρυττε η ΝΔ ότι θα καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου, τώρα, ως κυβέρνηση, όχι μόνο δεν τον αλλάζει, αλλά έρχεται να τον θωρακίσει και να τον εφαρμόσει με πιο επιθετικό τρόπο, προσθέτοντας και νέες αντι- ασφαλιστικές διατάξεις.
Η πολιτική της «δημοσιονομικής σταθερότητας», αντιμετωπίζει την Κοινωνική Ασφάλιση ως «κόστος», συνδέεται με τις δεσμεύσεις για μείωση της συνολικής συνταξιοδοτικής δαπάνης από το 17,3% του ΑΕΠ το 2016 στο 13,4% του ΑΕΠ τα επόμενα χρόνια, καθώς και για μείωση της κρατικής χρηματοδότησης στο 4,8% του ΑΕΠ, που από το 2025 θα καλύπτει μόνο το τμήμα της «εθνικής σύνταξης», δηλ. το πενιχρό επίδομα των 384 ευρώ μεικτά!! Ενδεικτικά,  για συντάξιμο μισθό 1500 ευρώ και 30 χρόνια εργασίας ( !!)  από 15.300 (μικτά) ευρώ περίπου σύνταξη ( μαζί με το επικουρικό) τον χρόνο, νόμος Κατρούγκαλου με τις προσθήκες Βρούτση  «εξασφαλίζει» 11.750 (μικτά)  ενώ εγγυάται μόνο τα 384 ευρώ / μήνα (εθνική «σύνταξη»)…  

Με το νομοσχέδιο που προωθεί η κυβέρνηση συνεχίζοντας τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση:
v  Ενσωματώνει όλες τις βασικές ρυθμίσεις όλων των αντιασφαλιστικών νόμων.
v  Ενσωματώνει όλες τις μνημονιακές μειώσεις των συντάξεων κύριων και επικουρικών (ν. 3863/10-  4024/11 - 4051/12 - 4093/12), που μαζί με τις μειώσεις του ν. 4387/2016 μείωσαν τις συντάξεις από 20% έως 60%.
v  Συνεχίζει με τον διαχωρισμό της σύνταξης σε Εθνική και ανταποδοτική, που οδηγεί στην παροχή μιας βασικής σύνταξης φτώχειας από το κράτος και στην απόσυρση της εγγύησής του από την ανταποδοτική σύνταξη.
v  Το κράτος εγγυάται μόνο τα 384 ευρώ της «εθνικής σύνταξης» (για τουλάχιστον 20 χρόνια ασφάλισης και εισφορών) από τη γενική φορολογία. Τα υπόλοιπα, που είναι πληρωμένα με τον ιδρώτα και το αίμα, τις κρατήσεις μιας ζωής, θα μπορούν να κόβονται, να «κουρεύονται» για τις τράπεζες, να παίζονται στη ρουλέτα του χρηματιστηρίου και να χάνονται σε μια στιγμή, για να αυγαταίνουν τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων.
v  Διατηρούνται τα κατακρεουργημένα εξευτελιστικά ποσοστά αναπλήρωσης του ν. Κατρούγκαλου (ν. 4387/16) για όσους έχουν έως 30 χρόνια δουλειάς (9.000 ένσημα), για την συντριπτική δηλαδή πλειοψηφία των ασφαλισμένων. Διατηρείται η αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των συντάξεων που οδήγησε σε ποσοστά αναπλήρωσης κάτω από το 40% του συντάξιμου μισθού, από 80% περίπου που ήταν την προηγούμενη δεκαετία και οδηγεί με ακρίβεια στη μετατροπή των συντάξεων σε φιλοδώρημα, ανοίγοντας ταυτόχρονα το δρόμο στην ιδιωτικοποίηση της Ασφάλισης.
v  Διατηρούνται τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης στα 67 για όλους, άντρες και γυναίκες (ή 62 με 40 χρόνια ασφάλισης!!!). Καμία εξαίρεση δεν υπάρχει για καμία κατηγορία εργαζομένων. Στο στόχο μπαίνουν ξανά τα ΒΑΕ.
v  Σπρώχνονται εκτός του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος μεγάλες κατηγορίες νέων εργαζομένων που δουλεύουν με τους όρους τις ευελιξίας των χαμηλών μισθών, εποχικότητας και κινητικότητας, χωρίς Συλλογικές Συμβάσεις, ρίχνοντας από τώρα τις παραγωγικές ηλικίες στα νύχια των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών. Ποιος εργαζόμενος θα έχει 30 και 40 χρόνια εργασίας;
v  Συνεχίζεται ο υπολογισμός του συντάξιμου μισθού να αφορά το σύνολο των αποδοχών όλου του εργάσιμου βίου και λογιστικά από το 2002 μέχρι την έξοδο από την εργασία, ενώ πριν κι από το νόμο Κατρούγκαλου ήταν η καλύτερη 5ετία της τελευταίας 10ετίας για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα και η τελευταία πενταετία για τους δημόσιους υπαλλήλους.
v  Παραμένει η κατάργηση της 13ης και της 14ης σύνταξης.
v  Συνεχίζεται η κατάργηση των κατώτερων ορίων της σύνταξης.
v  Η επικουρική ασφάλιση ενσωματώνεται στον ΕΦΚΑ κι ανοίγει έτσι ο δρόμος για την πλήρη κατάργησή της και την ολοκληρωτική λεηλασία των αποθεματικών  (7δις).
v  Εφαρμόζονται πλήρως οι μειώσεις στις επικουρικές που έφτασαν το 50%, καθώς και στο εφάπαξ, όπου αθροιστικά οι περικοπές ξεπέρασαν το 40% και η νοητή κεφαλαιοποίηση  για τον υπολογισμό του συνολικού χρόνου ασφάλισης για τους ασφαλισμένους από 1-1-2014 και εντεύθεν. Καταργείται ο όποιος δημόσιος κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης είχε απομείνει. Συνεχίζεται η εναρμόνιση του ασφαλιστικού συστήματος με την στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του κεφαλαίου, ώστε να απαλλαχτούν σταδιακά το κράτος και οι μεγαλοεργοδότες από το λεγόμενο κόστος στην Κοινωνική Ασφάλιση, να μειωθεί το λεγόμενο μη μισθολογικό κόστος και να προωθηθεί η δημιουργία των τριών πυλώνων (σχέδιο Πινοσέτ) και το κεφαλαιοποιητικό σύστημα ξεκινώντας από τις επικουρικές συντάξεις.
v  Διατηρεί τις απαράδεκτες ρυθμίσεις του ν. 4387/2016 για τις αναπηρικές συντάξεις, τις περικοπές στο οικογενειακό επίδομα.
v  «Απαγορεύει» τις αυξήσεις στις συντάξεις μέχρι και το 2023 και μετά οι όποιες αυξήσεις θα δίνονται δεν θα είναι πάνω από τον δείκτη τιμών καταναλωτή.
v  Διατηρείται η ρήτρα βιωσιμότητας των Ταμείων, καταδικάζοντας για τα επόμενα 50 χρόνια στη φτώχεια και την εξαθλίωση τους σημερινούς συνταξιούχους και τους σημερινούς εργαζόμενους – αυριανούς συνταξιούχους.
v  Διατηρείται η διαχρονική λεηλασία στα Ασφαλιστικά Ταμεία (80 δις) και καμία πρόβλεψη δεν υπάρχει για επιστροφή των κλεμμένων, που έχουν γίνει τζάμπα επενδυτικό χρήμα για τους τραπεζίτες, καράβια για τους εφοπλιστές κ.α. Μόνο με το PSI το κούρεμα των Ταμείων του Σαμαρά – Βενιζέλου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κλάπηκαν 17,5 δις.
v  Βάζουν πιο αποφασιστικά στο παιχνίδι τον ιδιωτικό Πυλώνα της Ασφάλισης, δηλαδή τις Ιδιωτικές Ασφαλιστικές Εταιρείες, προωθώντας το περίφημο μοντέλο των 3 πυλώνων (Εθνική Σύνταξη, Επαγγελματικά Ταμεία, Ιδιωτική Ασφάλιση), χρόνιος πόθος του ΣΕΒ, του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.      
      
Όχι άλλες αυταπάτες !

Απορρίπτουμε τα ψέματα και την κοροϊδία της κυβέρνησης που μιλάει για κάλυψη των απωλειών και για αυξήσεις στις συντάξεις.  Οι λεγόμενες αυξήσεις αφορούν πολύ μικρή μερίδα συνταξιούχων από τις διορθώσεις στις επικουρικές και τον συντελεστή αναπλήρωσής τους έχοντας πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.
Πώς είναι δυνατόν να δοθούν αυξήσεις σε όλους τους ασφαλισμένους και συνταξιούχους, όπως δήλωσε ο υπουργός Βρούτσης, τη στιγμή που στον Κρατικό Προϋπολογισμό και τον Προϋπολογισμό του ΕΦΚΑ για το 2020, το κονδύλι (σε σχέση με το 2019) για τις Κύριες συντάξεις είναι μειωμένο κατά 155 εκατομμύρια € και για τις Επικουρικές μειωμένο κατά 71 εκατομμύρια €;
     Με τον νέο τρόπο υπολογισμού των συντάξεων το ψαλίδι θα πέσει βαρύ τόσο σε παλιούς όσο και σε νέους συνταξιούχους.
Το Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη.
    Σκόπιμα η κυβέρνηση, τα κυρίαρχα ΜΜΕ και τα αστικά κόμματα επικεντρώνουν τη συζήτηση μόνο στο ύψος των συντάξεων και στα λεγόμενα ποσοστά αναπλήρωσης.
Κρύβουν ότι η Ασφάλιση συνδέεται άρρηκτα με μια σειρά παραμέτρους, στις οποίες η επίθεση καλά κρατεί. Κρύβουν ότι η Κοινωνική Ασφάλιση εμπεριέχει: τον εργάσιμο χρόνο και τον μισθό, την ανασφάλιστη εργασία,  την κατάργηση των Β.Α.Ε. και την κατά 5 χρόνια αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, την προστασία της μητρότητας, του παιδιού και της οικογένειας, τις κάθε είδους άδειες, την υγεία και την πρόνοια, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την κατάργηση 2.500 ιατρικών εξετάσεων που ήταν δωρεάν, την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους δουλειάς,  την προστασία των Ατόμων με Αναπηρία και πολλά άλλα. Φυσικά, αναπόσπαστο τμήμα της Κοινωνικής Ασφάλισης είναι η σύνταξη, η φροντίδα και οι παροχές στους απόμαχους της δουλειάς.
Όλα αυτά τσακίζονται, όλα αυτά επιδιώκουν να τα μετατρέψουν σε καθαρά ατομική υπόθεση!
     Για εμάς η Κοινωνική Ασφάλιση δεν είναι λογιστικό ζήτημα, αφορά συνολικά τις ζωές μας, τον κόπο και τον ιδρώτα μας για όλο μας το εργασιακό βίο! Αποτελεί τη μεγαλύτερη κοινωνική κατάκτηση του αιώνα που μας πέρασε και γι’ αυτό η ανατροπή της είναι αιτία πολέμου.

Συναδέλφισσες, συνάδελφοι
Κυβέρνηση και εργοδοσία θέλουν να αντικαταστήσουν τα δημόσια ασφαλιστικά συστήματα με ιδιωτικά και αμιγώς κεφαλαιοποιητικά συστήματα. Να αντικαταστήσουν την κρατική δέσμευση για συγκεκριμένες παροχές στο τέλος του εργάσιμου βίου με το τζογάρισμα των εισφορών των ασφαλισμένων χωρίς καμία εγγύηση. Να συρρικνώσουν ακόμα περισσότερο την χρηματοδότηση από την εργοδοσία και το κράτος της (η οποία έτσι κι αλλιώς προκύπτει από τον μόχθο των εργαζομένων) και να περιορίσουν ακόμα περισσότερο - σε ένα ελάχιστο επίπεδο προνοιακού επιδόματος πείνας - το ύψος της δημόσιας σύνταξης.
Επιδιώκουν να απαλλαγούν κράτος και εργοδότες από την υποχρέωση καταβολής εισφορών, να απαλλαγεί οριστικά το δημόσιο και από την τυπική εξασφάλιση της χορήγησης επικουρικής σύνταξης, να δώσουν τις εισφορές στους ιδιώτες για να κερδοσκοπήσουν τζογάροντας τα χρήματα των εργαζομένων. Επιδιώκουν να προωθήσουν την ίδρυση και ενίσχυση των Επαγγελματικών Ταμείων, Ταμείων δηλ. που λειτουργούν με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, όπου ξέρεις τι δίνεις, αλλά όχι τι θα πάρεις…. Ήδη η εμπειρία των 4 επικουρικών Επαγγελματικών Ταμείων που υπάρχουν δείχνει με την τεράστια μείωση συντάξεων και παροχών, το τι περιμένει τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους, δείχνει το τζογάρισμα των εισφορών. Γι αυτό εξάλλου και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ έχει συμφωνήσει με τον ΣΕΒ στην ίδρυση Εθνικού Επαγγελματικού Ταμείου!!!
Και μπορεί το "ξήλωμα του πουλόβερ" να ξεκινά από τις επικουρικές συντάξεις, ωστόσο στόχος είναι η επέκταση της ιδιωτικοποίησης στο σύνολο της Δημόσιας Ασφάλισης. Στο επίκεντρο βρίσκεται το χτύπημα του ίδιου του πυρήνα της Κοινωνικής Ασφάλισης, με τη μετατροπή της Ασφάλισης σε αυστηρά ατομική υπόθεση.
Απαίτησή μας είναι η Δημόσια, καθολική, υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση.

Έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε για το δικαίωμά μας στην Κοινωνική Ασφάλιση. Να μην τσιμπήσουμε στη βρώμικη προπαγάνδα όσων θέλουν να μας πείσουν ότι είναι «τελειωμένη υπόθεση», ότι οι νέοι εργαζόμενοι και οι επόμενες γενιές δεν πρόκειται να πάρουν σύνταξη, όσων θέλουν να μας σπρώξουν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές.  Η λογική του «τίποτα δεν αλλάζει», του «ό,τι και να γίνει τα μέτρα θα περάσουν», του «έτσι κι αλλιώς δε θα πάρουμε σύνταξη» δεν μας ταιριάζει. Είναι λογική βούτυρο στο ψωμί της κυβέρνησης που μας θέλει απογοητευμένους, ηττοπαθείς, να δεχόμαστε με σκυμμένο κεφάλι τους σχεδιασμούς της. Έχουμε τη δύναμη να τους σταματήσουμε. Αν ορθώσουμε τείχος αντίστασης και αγώνα μπορούμε να βάλουμε εμπόδια στα σχέδιά τους.
Έχουμε υποχρέωση να παλέψουμε για δημόσια υποχρεωτική Κοινωνική Ασφάλιση για όλους, για  επαναφορά όλων των απωλειών που υπέστησαν οι συντάξεις (μνημονιακές μειώσεις, επανυπολογισμός, 13η 14η σύνταξη κλπ), να παλέψουμε ενάντια στους επιχειρηματικούς ομίλους που θέλουν να βάζουν στον κουμπαρά τους τα δισεκατομμύρια ευρώ των ασφαλιστικών μας εισφορών.
Έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τους αγώνες των προηγούμενων γενιών. Δεν ξεχνάμε ότι η Κοινωνική Ασφάλιση κατακτήθηκε από τους εργαζόμενους με σκληρούς αγώνες.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για οριστική διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης δεν πρέπει να περάσει. Πρέπει μα απομονωθεί από όλους τους εργαζόμενους ο εργοδοτικός «συνδικαλισμός»  και η ηγεσία της ΓΣΣΕ που στηρίζει την αντιλαϊκή πολιτική υπονομεύοντας ανοιχτά τους αγώνες!
Δυναμώνουμε τη φωνή μας. Δυναμώνουμε τους αγώνες μας.
Διεκδικούμε:
Ø Να επιστραφούν όλα τα κλεμμένα - κουρεμένα αποθεματικά των Ταμείων με  ανακεφαλαιοποίησή τους.
Ø Να πληρώσουν το κράτος και επιχειρηματικοί όμιλοι.  Καμία μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επιχειρήσεων, που θα σημάνει νέα μείωση του μισθού του εργαζόμενου στο τμήμα που πηγαίνει για τη σύνταξη και την Υγεία και απαλλαγή της μεγαλοεργοδοσίας.
Ø  Πλήρη αποκατάσταση όλων των περικοπών,  μαζί και της 13ης και 14ης σύνταξης.
Ø Αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις, στη βάση των σύγχρονων αναγκών της εργατικής - λαϊκής οικογένειας και όχι με συνθήκες του προηγούμενου αιώνα, δουλειάς σε άθλιες συνθήκες ως τα βαθιά γεράματα. Σύνταξη στο 80% του τελευταίου μισθού. Κατώτερη κύρια σύνταξη 600 ευρώ, κατώτερο μισθό 751 ευρώ.
Ø Να αποδοθούν άμεσα χωρίς προαπαιτούμενα, όσα παράνομα και αυθαίρετα έχουν παρακρατηθεί σε  κύριες - επικουρικές συντάξεις.
Ø Άμεση καταβολή κύριων και επικουρικών συντάξεων σε όσους εκκρεμεί η καταβολή τους. Εφάπαξ και επικουρικές να αποδίδονται ανεξάρτητα από την έκδοση της οριστικής απόφασης της κύριας σύνταξης.  Άμεση πρόσληψη προσωπικού στα Ασφαλιστικά Ταμεία.
Ø Άμεση χρηματοδότηση του δημόσιου συστήματος υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό για κάλυψη όλων των αναγκών των δημόσιων δομών. Δωρεάν παροχή όλων των ιατρικών και εξεταστικών επισκέψεων, της φαρμακευτικής και νοσοκομειακής αγωγής.
Ø Επαναλειτουργία όλων των δομών Υγείας που έκλεισαν και  των μονάδων που καταργήθηκαν. Άμεση πρόσληψη του αναγκαίου ιατρικού, παραϊατρικού και βοηθητικού προσωπικού.
Ø Κατάργηση των κρατήσεων για την υγεία στις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Ø Μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης στα 60 για τους άνδρες, στα 55 για τις γυναίκες. Με 5 χρόνια λιγότερης δουλειάς για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα.

Να στείλουμε το μήνυμα ! Κανείς στην δουλειά την Τρίτη 18 Φεβρουαρίου !
Όλοι στην Απεργία !
Συμμετέχουμε μαζικά στις κατά τόπους απεργιακές συγκεντρώσεις !
ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΟΛΟΙ στις 10:30 πμ 
ΜΠΡΟΣΤΑ ΣΤΟ ΚΤΙΡΙΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ( ΛΙΜΑΝΙ)


ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ
                                                       
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ




ΧΑΡΗΣ ΖΕΠΑΤΟΣ
       Η  ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ




          ΕΙΡΗΝΗ ΠΕΤΡΑΚΗ               


ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ
ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ  ΑΙΓΑΙΟΥ

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :