Τετάρτη, Ιουλίου 31, 2019

ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΙΑΚΩΒΟΣ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗΣ- ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ "Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ"



Βρισκόμαστε στη Χώρα των Παραμυθιών. Εκεί συναντάμε τους γνωστούς μας ήρωες και βλέπουμε πώς κυλάει η ζωή τους μετά το τέλος του παραμυθιού. Ο καθένας έχει τη δική του προσωπικότητα και τις δικές του ασχολίες. Όλοι τους είναι πολύ δημοφιλείς και γνωρίζουν ότι τα παιδιά τους αγαπούν και διαβάζουν τις ιστορίες τους.
Όμως, με το πέρασμα των χρόνων η νέα τεχνολογία κάνει δυναμικά την εμφάνισή της, με αποτέλεσμα το ενδιαφέρον των παιδιών για τα βιβλία ολοένα να μειώνεται.
Οι πληροφορίες που φτάνουν από τον κόσμο των ανθρώπων λένε ότι «κάτι παράξενα μηχανήματα με παράξενα ονόματα όπως «υπολογιστές», «laptop» «tablet» έχουν εγκατασταθεί στα ράφια και στα γραφεία των παιδιών, ενώ πάνω στα τραπέζια έχουν εγκατασταθεί κάτι μεγάλα κουτιά που λέγονται «τηλεοράσεις». Τα παραμύθια δε χωράνε πια στο σπίτι. Τα πιο άτυχα παραμύθια καταλήγουν στα σκουπίδια και τα πιο τυχερά στοιβάζονται σε αραχνιασμένα υπόγεια».
Στο άκουσμα αυτής της είδησης, η μέχρι τότε ανέμελη ζωή των ηρώων τελειώνει. Εν τω μεταξύ τα δυσάρεστα νέα διαδέχονται το ένα το άλλο: Τα παραμύθια έχουν σχεδόν ξεχαστεί και μια .....
κλεψύδρα αρχίζει να μετρά αντίστροφα για την καταστροφή της Χώρας των Παραμυθιών.
Τότε μια επίλεκτη ομάδα ηρώων αναλαμβάνει δράση. Η Ντάμα Κούπα, ο Κακός Λύκος, η Ωραία Κοιμωμένη, ο Πίτερ Παν και η Τίνκερμπελ αφήνουν στην άκρη τις μεταξύ τους διαφορές και ενώνονται για έναν κοινό σκοπό: τη σωτηρία της Χώρας τους. Για να το πετύχουν αυτό, πρέπει να φέρουν ξανά τα βιβλία στις καρδιές των παιδιών και να συνυπάρξουν αρμονικά με τη νέα τεχνολογία.
Θα τα καταφέρουν;




Ο
ι ήρωες του θεατρικού έργου Η ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙΩΝ φορτωμένοι με τα στοιχεία της αυτοαναφορικότητάς τους, κάνουν μια κινηματογραφική έφοδο πλησιάζοντας τη γη: ο Λύκος με την κακία και τη μήνιν του, η Κοιμωμένη με την υπνηλία της, η Ντάμα Κούπα με τη βασιλική ματαιοδοξία της, ο Πίτερ Παν με ένα πρόσωπο ρυτιδωμένο, αλά Ντόριαν Γκρέι στην αποκάλυψή του. Όλοι έχουν μεγαλώσει στο πρόσωπο, στο σώμα και στο ήθος τους καθρεφτίζεται η ταλαιπωρία και η φθορά από τις ατελείωτες αναγνώσεις των παραμυθιών τους. Άλλωστε, το παιδί με την ανάγνωση έκανε τον Λύκο πιο μισητό, την Κοιμωμένη όλο κι πιο τεμπέλα, την Ντάμα Κούπα πιο επίμονη και πιο προκλητική στα θέλω τηςγέρασε ακόμα και τον Πίτερ Παν − τον έκανε σχεδόν αδιάφορο για άθλους, έτσι στο τέλος κουράστηκε πολύ κι αυτός και ανορθόδοξα εκτίμησε την παλαιά του δόξα.
Οι διασωθέντες ήρωες των παραμυθιών, νομίζοντας τους εαυτούς τους ξεχασμένους, έρχονται για να διεκδικήσουν το ατομικό και θεμελιώδες δικαίωμά τους: την ανάγνωση των παραμυθιών στα οποία ανήκουν. Καταφέρνουν να κάνουν, ωστόσο, κάτι περισσότερο. Πετυχαίνουν να μετατραπούν οι ίδιοι σε ήρωες άξιους να παρακολουθούνται. [Απόσπασμα από την εισαγωγή του βιβλίου. Κατερίνα Χάλκου, ιστορικός- θεατρολόγος]



           [Απόσπασμα από το βιβλίο]
ΤΙΝΚΕΡΜΠΕΛ: Αγαπημένοι μου φίλοι, τα νέα που φτάνουν από τον Κόσμο των Ανθρώπων λένε ότι κάτι παράξενα μηχανήματα με παράξενα ονόματα όπως «υπολογιστές» , «laptop», «tablet» έχουν εγκατασταθεί στα ράφια και τα γραφεία των παιδιών. Τα παραμύθια δεν χωράνε πια στο σπίτι. Τα πιο άτυχα παραμύθια καταλήγουν στα σκουπίδια και τα πιο τυχερά στοιβάζονται σε αραχνιασμένα υπόγεια. Είμαι στη δυσάρεστη θέση να σας πω ότι μια κλεψύδρα μετρά αντίστροφα για την καταστροφή της Χώρας των Παραμυθιών και το τέλος όλων εμάς των ηρώων.
ΛΥΚΟΣ: Πρέπει να κάνουμε κάτι τώρα!
ΝΤΑΜΑ ΚΟΥΠΑ: Διατάζω να αγωνιστούμε!
ΠΙΤΕΡ ΠΑΝ: Να μη φοβηθούμε και να το δούμε σαν μια περιπέτεια!
ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ: Πρέπει να ξυπνάμε πρωί πρωί; Γιατί εγώ το πρωί δεν λειτουργώ…
ΠΙΤΕΡ ΠΑΝ: Ελάτε να δώσουμε τον όρκο μας! Θα αγωνιστώ…
ΛΥΚΟΣ: … για να υπάρχουν βιβλία στα ράφια…
ΝΤΑΜΑ ΚΟΥΠΑ: … παραμύθια στις ζωές των ανθρώπων…
ΚΟΙΜΩΜΕΝΗ: … και ήρωες στις καρδιές των παιδιών!


Ένα έργο που φέρνει κοντά τον κόσμο των παραμυθιών με το σύγχρονο και διαρκώς εξελισσόμενο τοπίο των ηλεκτρονικών υπολογιστών.


Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :