Τετάρτη, Μαρτίου 21, 2018

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

1 Παρασκευή  23 Μαρτίου 2018 ώρα 19.00 Εκδήλωση για το έργο του Νορβηγικού Ινστιτούτου της Αθήνας το 2017 και Ελληνο-Νορβηγική Υποβρύχια έρευνα στη Νότια Ακτή της Νάξου.
The Norwegian Institute at Athens cordially invites you to its
Annual Open Meeting which will take place on Friday, March 23, 2018 on the premises of the Italian School of Archaeology in Athens (Parthenonos 14, Koukaki) starting at 7 PM.
Program: Professor Jorunn Økland, Institute’s Director
The Work of the Institute in 2017
Keynote lecture: Dr. Sven Ahrens, Norwegian Maritime Museum
Among Moray Eels and Amphorae: The Greek-Norwegian Underwater Survey at.....
the South Coast of Naxos
A reception will follow on the premises of the Norwegian Institute at Athens, Tsami Karatasou 5, 5th floor, Koukaki.

Περισσότερες πληροφορίες για το Νορβηγικό Ινστιτούτο Αθηνών στο:

****************************
  1. -ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα: «Αγροτικά μνημεία της Νάξου ΙΙ» από τον ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ τουΔήμου Νάξου και την Εταιρεία MONUMENTA”  
                                      (Νάξος, 1-4-2018).
                   (Πληροφορίες στο τέλος του παρόντος φύλλου).

****************************
ΜΕΡΟΣ  ΠΡΩΤΟ
*******

  • ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΕΙΣΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΑΠΟ 13 ΕΩΣ 18 ΜΑΡΤΙΟΥ 2018



1) - Επίσημη υποδοχή στην Ακαδημία Αθηνών του νέου Ακαδημαϊκού κ. Μανόλη Κορρέ (13-3- 2018).
2) - Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου    (17-3-2018).
3) - Ομιλία του κ. Γεωργίου Καπαρού για την ιστορία της Πάρου από τη Λατινοκρατία και εξής (18-3- 2018).

*****************************

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ  ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ


* Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 (ώρα 19.00 μ.μ.)

Επίσημη υποδοχή στην Ακαδημία Αθηνών του νέου Ακαδημαϊκού Ομότιμου Καθηγητή κ. Μανόλη Κορρέ πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 13 Μαρτίου 2018 το βράδυ στην κεντρική αίθουσα εκδηλώσεων της Ακαδημίας Αθηνών.



      (Οι δύο ανωτέρω φωτογρ. από Γιάννη Λογαρά).


(Φωτογρ. από την «Κορωνίδα Νάξου»)
                                                

          Κατά τη δημόσια συνεδρία της Ακαδημίας Αθηνών, την Τρίτη, 13 Μαρτίου 2018 και ώρα 7.00 μ.μ., πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του  νέου Ακαδημαϊκού κ. Μανόλη Κορρέ, Ομότιμου Καθηγητού του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
         Ο Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών κ. Αντώνιος Ν. Κουνάδης προσφώνησε το νέο μέλος και ο Ακαδημαϊκός κ. Μιχάλης Τιβέριος παρουσίασε το επιστημονικό έργο του κ. Μανόλη Κορρέ..
        Ακολούθησε  ομιλία του κ. Μανόλη Κορρέ, με θέμα: «Η αρχιτεκτονική του Παρθενώνος».

Περιγραφή της εκδήλωσης και φωτογραφικό υλικό στην ιστοσελίδα «Κορωνίδα Νάξου»: https://koronida.blogspot.gr/2018/03/blog-post_14.html?m=1

Για περισσότερες πληροφορίες και βιογραφικά στοιχεία του κ. Κορρέ στα:

 



*****************************


* Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 (ώρα 19.00 ) στην

Η τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Συλλόγου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 το βράδυ στο κτίριο της Πατριωτικής Στέγης του Συνδέσμου Δρυοπιδέων Κύθνου (στη γωνία των οδών Λάρνακος και Αμμοχώστου) στο Αιγάλεω.


     Εκτός από την όλη διαδικασία (ομόφωνη έγκριση των πεπραγμένων και του προγράμματος δράσεων καθώς και της οικονομικής διαχείρισης, που δείχνουν την αναγνώριση του έργου του Διοικητικού Συμβουλίου και τη σύμπνοια των μελών του Συλλόγου), σημειώνουμε ότι ο πρόεδρος του Συλλόγου κ. Νίκος Μάξιμος Κορρές με τον εμπεριστατωμένο, απλό και επικοινωνιακά προσιτό και πειστικό λόγο του, ανέπτυξε τους στόχους του Συλλόγου, στους οποίους περιλαμβάνονται η ολοκλήρωση της αναπαλαίωσης του κτιρίου που θα στεγάσει το υπό δημιουργία Αρχαιολογικό Μουσείο Κύθνου και πληροφόρησε για τις δρομολογημένες δράσεις µας που αφορούν την αξιοποίηση του Αρχαιολογικού χώρου Βρυοκάστρου, Αρχαιολογικού χώρου Μαρουλά, Κάστρου της Ωριάς, Κτιρίου Παρασκευόπουλου στη Χώρα Κύθνου καθώς συντήρηση της σκάλας φόρτωσης μεταλλεύματος στα Λουτρά της Κύθνου. Επίσης αναφέρθηκε στις μέχρι τώρα άλλες αξιόλογες δραστηριότητες του Συλλόγου.


Η πρωτοτυπία του Συλλόγου είναι ότι πρόκειται για όργανο ειδικού πολιτιστικού σκοπού, κυρίως της δημιουργίας Αρχαιολογικού Μουσείου στην Κύθνο, αλλά επιπλέον έχει και ευρύτερους στόχους όπως προβολή και προώθηση περισσότερων θεμάτων αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και άλλων πολιτιστικών θεμάτων και έτσι αναδεικνύεται σε ένα σημαντικό πολιτιστικό φορέα όχι μόνο της Κύθνου, αλλά και των Κυκλάδων.



    Επίσης πρέπει να επισημάνουμε (με την ευκαιρία της επίσκεψης στον χώρο όπου διεξήχθη η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου) ότι ο Σύνδεσμος Δρυοπιδέων της Κύθνου διαθέτει ένα πολυώροφο ιδιόκτητο κτίριο στο Αιγάλεω (όχι μακριά από τον ομώνυμο σταθμό του Μετρό) με μια πολύ μεγάλη αίθουσα εκδηλώσεων και αίθουσες για άλλες χρήσεις και είναι αξιέπαινοι όσοι συνέβαλαν στην απόκτηση ενός τέτοιου κτιρίου, αλλά και όσοι συμβάλλουν στη συντήρηση και λειτουργία του κτιρίου αυτού σήμερα.

      


Περισσότερες πληροφορίες για τον Σύλλογο Φίλων του Αρχαιολογικού Μουσείου Κύθνου υπάρχουν στα:

*****************************

* Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 (ώρα 11.00 ) στην Παριανή Στέγη

Ομιλία του κ. Γεωργίου Καπαρού,  Ιατρού-Συγγραφέα, με τίτλο «Η ιστορία της Πάρου από τη Λατινοκρατία μέχρι την Απελευθέρωση» πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 18 Μαρτίου 2018 το πρωί στην «Παριανή Στέγη» στην οδό Χαλκοκονδύλη 37 (8ος όροφος) στην Αθήνα.
Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τον Προοδευτικό Σύλλογο Λευκιανών Πάρου της Αθήνας και την Ομοσπονδία Παριανών Συλλόγων (ΟΠΑΣ).


Ο κ. Καπαρός με γλαφυρότητα έδωσε στους παρευρεθέντες στην εκδήλωση πολύ χρήσιμες πληροφορίες για την ιστορία της Πάρου. Επίσης ενημέρωσε το ακροατήριό του για τα αποτελέσματα ερευνών με ανάλυση DNA τμημάτων των κατοίκων του ελληνικού και του πέριξ γεωγραφικού χώρου που αποδεικνύει τη συνέχεια του ελληνισμού από τα αρχαιότατα χρόνια μέχρι σήμερα.

  

Το ακροατήριο που συγκεντρώθηκε στον όμορφο και καλαίσθητα διακοσμημένο χώρο της φιλόξενης «Παριανής Στέγης» (παρά τα συγκοινωνιακά και άλλα προβλήματα που εμφάνιζε η Αθήνα εκείνη την ημέρα λόγω της τελέσεως του σημαντικού αθλητικού γεγονότος του Ημι-μαραθωνίου δρόμου) χάρηκε την (με απλό και προσιτό τρόπο) περιεκτική ομιλία του κ. Καπαρού. Επίσης απόλαυσε και το κέρασμα που προσφέρθηκε ευγενικά.

 

Προσθέτουμε ότι στην εκδήλωση η ερευνήτρια κ. Ειρήνη Δαφερέρα ζήτησε από τους ακροατές να συμβάλλουν στην καταγραφή της προφορικής ιστορίας της Πάρου, μια προσπάθεια που αξίζει να ενισχυθεί και για την πρωτοτυπία της αλλά και γιατί θα προσφέρει χρήσιμες γνώσεις για την ιστορία και τον πολιτισμό της Πάρου.

    

Τον συντονισμό του προγράμματος της εκδήλωσης είχε η Αντιπρόεδρος του Συλλόγου Λευκιανών Πάρου κ. Μαργαρίτα Κοντού.


Στην εκδήλωση διετίθετο και το βιβλίο του κ. Καπαρού «Η Κρήτη, η Πάρος και τα Αρχοντόπουλα».


Άλλο έργο του κ. Καπαρού το «Ποιητικές αναδρομές -Μια απόπειρα λογοτεχνικής αυτοβιογραφίας», Αθήνα 2015 που μπορεί κανείς να διαβάσει το περιεχόμενό του στο:
Πληροφορίες για τον κ. Γεώργιο Καπαρό στο:



*********
  *****************************

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ  

ΠΡΟΣΕΧΕΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΟΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ
(ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΤΕΡΑ)


* Κυριακή  1 Απριλίου 2018, ώρα 7 μ.μ. στο Θεατρικό Μουσείο Ιάκωβος Καμπανέλλης, στην Παραλία Γρόττας, Χώρας Νάξου,
     θα πραγματοποιηθεί ΗΜΕΡΙΔΑ με θέμα: «Αγροτικά μνημεία της Νάξου ΙΙ» από τον ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ του Δήμου Νάξου  και την Εταιρεία MONUMENTA”.

Θεματική της ημερίδας
Η Ημερίδα, (σε συνέχεια της ημερίδας που πραγματοποιήθηκε το 2016) στο πλαισιο του προγράμματος Co-creating heritage; Bottom-up planning for heritage management in rural areas (AHRC Cultural Value, Follow on Funding Scheme) εστιάζει σε όλα τα κτίσματα αγροτικής και κτηνοτροφικής χρήσης, (αλώνια, ανεμόμυλους, νερόμυλους, μιτάτα, πηγάδια, ξερολιθιές, καμίνια, πατητήρια, γεφύρια, κρήνες, μονοπάτια), τα περισσότερα προϊόντα ανώνυμης, χρηστικής, λαϊκής αρχιτεκτονικής, και υπό το πρίσμα των παραπάνω εξελίξεων, ανοίγει τη συζήτηση για το νομικό πλαίσιο προστασίας, την τουριστική, λειτουργική και εκπαιδευτική αξιοποίησή τους, τη σχέση τους με τον άυλο πολιτισμό του νησιού και τα σχετικά επαγγέλματα του αγρότη και του βοσκού αλλά και τους τρόπους προστασίας και ένταξής τους στο απόθεμα της πολιτιστικής κληρονομιάς σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης είναι το εξής:
-Χαιρετισμοί
-Ομιλίες:
Στέλιος Λεκάκης, Τα αγροτικά μνημεία της Νάξου, μια ανακεφαλαίωση των συζητήσεων μέχρι σήμερα.
Γιάννης Βερώνης, Η πολιτιστική σημασία και ο προορισμός των αγροτικών μνημείων της Νάξου.
Kωνσταντίνος Τουμπακάρης, Οι ανεμόμυλοι και οι νερόμυλοι της Νάξου.
Κατερίνα Κανακάρη,  Καταγραφή και ανάδειξη της αγροτικής κληρονομιάς της Αμοργού .
-Παρεμβάσεις
-Διάλογος
 
Πληροφορίες: www.monumenta.org, info@monumenta.org, 6972268659
Η ημερίδα γίνεται στο πλαίσιο του προγράμματος: Co-creating heritage; Bottom-up planning for heritage management in rural areas (AHRC Cultural Value, Follow on Funding Scheme).
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :