Δευτέρα, Σεπτεμβρίου 07, 2015

ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ 1800-2000 Β΄ τόμος ΝΙΚΟΣ Ι. ΛΕΒΟΓΙΑΝΝΗΣ Φιλόλογος – πρώην Βουλευτής


Όσο και να μη θέμε να το παραδεχτούμε γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα από την ιστορία της Νάξου σε τοπικό επίπεδο . Οι λόγοι πολλοί , ένας από αυτούς , ίσως ο σημαντικότερος , είναι πως η ιστορία σαν επιστήμη και πληροφόρηση δεν είναι τόσο προσιτή στο ευρύ κοινό . Όλοι έχουν το ενδιαφέρον να μάθουν , να ακούσουν , να διαβάσουν αλλά αυτό καταντάει δύσκολο όταν ο λόγος είναι επιστημονικός , με ορολογίες και με όρους δυσνόητους από τους πολλούς με αποτέλεσμα η ιστορία να περιορίζεται σε στενά επιστημονικά πλαίσια .

Σε αυτό το φαινόμενο όσο αναφορά την ιστορία της Νάξου τα τελευταία 200 χρόνια έρχεται ο φιλόλογος και..... πρώην βουλευτής Νίκος Ι. Λεβογιάννης , όχι απλά να βάλει ένα λιθαράκι αλλά τα θεμέλια και μεγάλο κομμάτι του κτίσματος που λέγεται ΝΕΟΤΕΡΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΑΞΟΥ 1800 2000 .

Πρόκειται για έναν ογκώδη τόμο 1200 σελίδων και  η δαπάνη έκδοσής του ξεπερνά τα όρια των οικονομικών δυνατοτήτων του. Για τον λόγο αυτό αποφάσισε να εκδώσει το βιβλίο αυτό σταδιακά σε 6 μηνιαία τεύχη των 200-300 σελίδων περίπου το καθένα (το 1ο τεύχος είναι 260 σελίδες), με στόχο να ολοκληρωθεί η έκδοσή του ως τα Χριστούγεννα του 2015.  Το 1ο τεύχος είναι προς εκτύπωση και θα κυκλοφορήσει το πρώτο 15ήμερο του Σεπτεμβρίου.

Το περιεχόμενο των 6 τευχών είναι:
α) 1ο τεύχος: τα γεγονότα της περιόδου 1800-1843 με αναλυτική αναφορά στην Επανάσταση του 1821 στη Νάξο και βιογραφίες των ναξίων αγωνιστών του ΄21.
β) 2ο τεύχος: τα γεγονότα της περιόδου 1843-1900 με αναλυτική αναφορά στις πρώτες βουλευτικές εκλογές στη Νάξο και τις Κυκλάδες.
γ) 3ο τεύχος: τα γεγονότα της περιόδου 1900-1944, με αναλυτική αναφορά στην κατοχή, την Αντίσταση και βιογραφίες των ναξίων αγωνιστών της Εθνικής αντίστασης.
δ) 4ο τεύχος: τα γεγονότα της περιόδου 1945-1974, με αναλυτική αναφορά στην περίοδο της δικτατορίας και βιογραφίες των ναξίων αντιστασιακών.
ε) 5ο τεύχος: τα γεγονότα της περιόδου 1974-2000
στ) 6ο τεύχος: Παράρτημα, με περιληπτικό χρονολόγιο των γεγονότων της περιόδου 1800-2000, βιογραφίες, πίνακες και έγγραφα-ντοκουμέντα.



Κάθε τεύχος θα κυκλοφορήσει σε περιορισμένο αριθμό αντιτύπων και θα είναι διαθέσιμο μόνο σε όσους εγγραφούν ως συνδρομητές για να το αποκτήσουν.  Συντάσσεται ήδη κατάλογος συνδρομητών. Η τιμή κάθε τεύχους θα είναι 10-15 ευρώ .

Κάθε τεύχος με την έκδοσή του θα  αποστέλλεται ταχυδρομικά ή με άλλο τρόπο κατόπιν συνεννόησης σε κάθε συνδρομητή και θα καταβάλλεται το αντίτιμο της αξίας του. Για όποιον επιθυμεί να προκαταβάλει το σύνολο του ποσού και για τα 6 τεύχη η συνδρομή είναι 60 ευρώ.


Αυτά τα βιβλία δεν τους αξίζει να είναι διακοσμητικά όπως πολλά άλλα , αυτά τα βιβλία πρέπει να τα διαβάσουμε , μέσα από την ιστορία δεν μαθαίνουμε μόνο τους ηρωισμούς , μαθαίνουμε και τα λάθη για να μη τα επαναλάβουμε .


ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ emailgiorgos.manolas@yahoo.gr
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :