Τετάρτη, Αυγούστου 20, 2014

TO ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΗΣ ΚΥΚΛΑΔΙΚΗΣ 20/8

Έμπειρος και επιτυχημένος επιχειρηματίες ο συντοπίτης μας Βαγγέλης Στρατούρης. Είχαμε την ευκαιρία να συνομιλήσουμε μαζί του την επομένη του Δεκαπενταύγουστου. Του ζητήσαμε να μας πει τις απόψεις του για το νησί μας, τον σύλλογο που από την θέση του προέδρου αυτήν την εποχή υπηρετεί, τους συναδέλφους του, την κίνηση στην αγορά και άλλα πολλά. Κοφτές οι απαντήσεις του. Σαφής ήταν... Αν μη τι άλλο, ξέρει τι ζητάει και τι με πείσμα επιδιώκει να πετύχει για λογαριασμό του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου – όλων των συναδέλφων του, δηλαδή…
"Υποτονικά κυμάνθηκε η αγορά"
Προ ημερών είχαμε την ευκαιρία να ακούσουμε τον πρόεδρο του Εμποροεπαγγεματικού Συλλόγου Νάξου Βαγγέλη Στρατούρη να μας μιλάει για πολλά και σημαντικά… Του ζητήσαμε την επομένη του Δεκαπενταύγουστου, να μας περιγράψει την εικόνα της αγοράς του νησιού μας σε μια χρονική περίοδο που η τουριστική περίοδος βρίσκεται στο φόρτε της. Να, τι μας....
είπε: «Γιάννη, η αγορά κυμάνθηκε ελαφρώς υποτονικά αλλά κοντά στα περσινά επίπεδα. Χαρακτηριστικό είναι ότι ενώ τα τουριστικά μεγέθη είναι εντυπωσιακά για τη φετινή χρονιά, ακόμα δεν έχουν μεταφραστεί σε αύξηση της αγοραστικής κίνησης και κατ’ επέκταση του τζίρου των καταστημάτων, σ’ ένα κατ’ εξοχή παραδοσιακό τουριστικό προορισμό όπως είναι η Νάξος.
Τα σχετικά στατιστικά στοιχεία αλλά και η γενική εκτίμηση των ανθρώπων που γνωρίζουν πάρα πολύ καλά την ελληνική αγορά λένε ότι η εμπορική και η τουριστική κίνηση δεν έχουν ακόμη συντονιστεί. Ταυτόχρονα, θεωρείται ότι κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της καταναλωτικής κίνησης διαδραμάτισε η αποστολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων από την εφορία, αλλά και η χρονική συγκυρία που καταλογίστηκε. Ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων ΕΝΦΙΑ είναι ένα γεγονός που όπως πολλοί επαγγελματίες πιστεύουν και δημόσια επισημαίνουν ‘πάγωσε’ την αγορά.».
Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του. Θελήσαμε να «ψάξουμε» τις σκέψεις του για τον… ίδιο, για τον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο Νάξου, για το παραεμπόριο, για το επίμαχο κεφάλαιο που ακούει στο όνομα Φ.Π.Α., για την καθαριότητα στην Χώρα Νάξου, για τους στόχους του πιο μεγάλου συλλόγου του νησιού μας, για τα λουκέτα στην αγορά, αλλά και για την «ανθρώπινη Νάξο» που όλοι μας θέλουμε να απολαμβάνουμε. Απέριττα τα σχόλια του κ. Στρατούρη. Να, πώς έχουν αυτά;     
"Θα αντιδράσουμε μαζικά"
ΕΡ: Εδώ και λίγο χρονικό διάστημα έχετε αναλάβει τα ηνία του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου Νάξου. Ήταν καθαρά δική σας επιλογή ή κάποιοι σας πρότειναν για αυτή τη θέση;
Β.ΣΤΡΑΤΟΥΡΗΣ: Επιλογή μου ήταν να συμμετέχω στο συμβούλιο και να βοηθήσω με οποιονδήποτε τρόπο. Το ότι έγινα τελικά πρόεδρος ήταν και για μένα έκπληξη, αλλά ευχάριστη τελικά.
ΕΡ: Έχετε μετανιώσει που αναλάβατε πρόεδρος στον Εμποροεπαγγελματικό Σύλλογο σε εποχή όχι εύκολη;
Β.ΣΤΡΑΤΟΥΡΗΣ: Όχι! Αντίθετα νιώθω ότι πήρα μια πολύ σωστή απόφαση μέσα σε πολύ αντίξοες συνθήκες και ευχαριστώ όλους όσους με στήριξαν και με στηρίζουν, ιδιαίτερα το διοικητικό συμβούλιο που παραμένει δυνατό και ενωμένο.
ΕΡ: Πολλά καταστήματα πλέον είναι κλειστά, αρκετά κρατιούνται με το ζόρι στην αγορά και άλλα ίσως κλείσουν το επόμενο χρονικό διάστημα, λόγω της οικονομικής κρίσεως. Μεγάλο κεφάλαιο ο ΦΠΑ για τα νησιά... Σε αυτό το θέμα τι πρόκειται να κάνει ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου;
Β.ΣΤΡΑΤΟΥΡΗΣ: Στόχος του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου και ευχή είναι να μην κλείσουν άλλα καταστήματα. Είμαστε αντίθετοι σε οποιαδήποτε αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά για τους γνωστούς λόγους (παραμεθόριος περιοχή, υψηλό κόστος μεταφορικών). Βρισκόμαστε σε επαφή με τους εμπορικούς συλλόγους των Κυκλάδων και αποφασισμένοι να αντιδράσουμε με μαζικές κινητοποιήσεις, σε περίπτωση δυσμενούς εξέλιξης στο θέμα αυτό.
ΕΡ: Ζείτε, εργάζεστε και κινείστε μέσα στην πόλη της Νάξου. Τι είναι αυτό που λείπει από την πόλη για να γίνει πιο ανθρώπινη;
Β.ΣΤΡΑΤΟΥΡΗΣ: Σ’ αυτή την πόλη έχει δοθεί προτεραιότητα στο αυτοκίνητο και όχι στον άνθρωπο. Είναι αστείο τα αυτοκίνητά μας κάθε μέρα να «ατενίζουν» το… πέλαγος την ώρα που εμείς πίνοντας καφέ, ατενίζουμε τ’... αυτοκίνητα. Πιστεύω πως  αυτά πρέπει να  διορθωθούν έτσι ώστε η πόλη μας να ξαναβρεί το χρώμα και τη γραφικότητά της.
ΕΡ: Υπόθεση παρεμπόριο... Υπάρχει στη Νάξο και πώς σκοπεύει ν’ αντιδράσει ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος;
Β.ΣΤΡΑΤΟΥΡΗΣ: Υπάρχει και παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις. Είναι ένα θέμα που απαιτεί συντονισμένες κινήσεις από πολλούς φορείς. Έχουμε κάνει πολλές ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση με επικεφαλής τον υπεύθυνο του παραεμπορίου του Συλλόγου μας, κύριο Γιάννη Τσολάκη χωρίς όμως να έχουμε αποφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από την εξάλειψη της μάστιγας αυτής που ακούει στο όνομα παραεμπόριο.
Γιάννη, η πάταξη του παραεμπορίου και της παραοικονομίας είναι υποχρέωση και ευθύνη όλων μας. 
ΕΡ: Έχετε αγαστή συνεργασία με τους άλλους συλλόγους του νησιού;
Β.ΣΤΡΑΤΟΥΡΗΣ Έχουμε ήδη συναντηθεί με τον νέο πρόεδρο των Ξενοδόχων, τον πρόεδρο των Ενοικιαζομένων Δωματίων και τον πρόεδρο της Μαζικής Εστίασης, μιλάμε συχνά τηλεφωνικά ανταλλάσουμε απόψεις και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε  ώστε να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του νησιού μας  από κοινού.
ΕΡ: Με την καθαριότητα των εμπορικών δρόμων είστε ικανοποιημένος; Υπάρχει συνεργασία με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου;
Β.ΣΤΡΑΤΟΥΡΗΣ: Με τον δήμο υπάρχει πολύ καλή συνεργασία και ειδικότερα με τον κ. Μανώλη Πολυκρέτη που είναι και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος. Στην 1η γενική συνέλευση που θα κάνουμε, έχουμε σκοπό να τον καλέσουμε για να μας ενημερώσει σχετικά με τις ώρες αποκομιδής σκουπιδιών και για τον τρόπο που πρέπει να τα εναποθέτουμε στους κάδους. Αν ακολουθήσουμε τις συστάσεις αυτές και αν ο δήμος είναι τυπικός στην καθαριότητα των εμπορικών δρόμων θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.
ΕΡ: Πολλές φορές όμως έχουμε δει και ασυνείδητους καταστηματάρχες, πρόεδρε, που δεν αφήνουν εγκαίρως τα απορρίμματά τους στους γνωστούς χώρους αποθέσεως… Τους βλέπουμε να τ’… ακουμπάνε τα άχρηστα χαρτοκιβώτιά τους μαζί με όλα τα άλλα απορρίμματα των επιχειρήσεών τους δίπλα στους κάδους απορριμμάτων... Εσείς, ως σύλλογος, τους κάνετε κάποιες συστάσεις;
Β.ΣΤΡΑΤΟΥΡΗΣ: Συστάσεις γίνονται, αλλά αυτό δεν είναι αρκετό. Πρέπει να αποκτήσουμε όλοι μας «συνείδηση» ότι τέτοιου είδους ανεύθυνες κινήσεις είναι ουσιαστικά εναντίον μας...
ΕΡ: Η θητεία σας κάποια στιγμή θα τελειώσει. Έχετε όραμα να συνεχίσετε και για άλλη θητεία;
Β.ΣΤΡΑΤΟΥΡΗΣ: Όταν έρθει αυτή η ώρα θα κάνω ένα μεγάλο (ελπίζω) απολογισμό, μια σκληρή αυτοκριτική και ό,τι δείξει η ζυγαριά. Το βασικό για μένα θα είναι να έχω την ίδια όρεξη.
ΕΡ: Ποια είναι τα επόμενα σχέδια του Εμποροεπαγγελματικού Συλλόγου;
Β.ΣΤΡΑΤΟΥΡΗΣ: Υπάρχουν πολλές ιδέες και είμαστε ανοιχτοί σε καινούργιες. Πέρα όμως από τις κινήσεις για την τόνωση της αγοράς πρέπει να φροντίσουμε ως σύλλογος για την επίλυση θεμάτων όπως: ιατροφαρμακευτική κάλυψη των μελών μας, το παραεμπόριο και διεκδίκηση ευνοϊκότερων όρων για τη λειτουργία των καταστημάτων μας.
ΕΡ: Κλείνοντας αυτή την ενδιαφέρουσα κουβέντα - συνέντευξη θα ήθελα, πρόεδρε, να πείτε δύο λόγια στο καταναλωτικό κοινό. Γιατί δηλ. θα πρέπει να ψωνίζει από τα καταστήματα της Νάξου;
Β.ΣΤΡΑΤΟΥΡΗΣ: Στηρίζοντας τα εμπορικά καταστήματα της Νάξου, στηρίζουμε οικονομικά το νησί. Η οικονομική συγκυρία είναι κρίσιμη και προσπαθούμε να προσφέρουμε στο καταναλωτικό κοινό ποιοτικά προϊόντα στις χαμηλότερες δυνατές τιμές. Πρέπει όλοι να συνειδητοποιήσουμε ότι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης είναι να στηρίζουμε ο έναν τον άλλο με αλληλοσεβασμό.
Το κάλεσμα / Η αδειοδότηση
Θυμίζουμε ότι προ μηνών, κάλεσμα προς όλους τους επαγγελματίες της Νάξου απηύθυνε ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου, προκειμένου να παραστούν στην κατά γενική ομολογία ενδιαφέρουσα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, όπου επρόκειτο να συζητηθεί αποκλειστικά και μόνο η λήψη απόφασης για τη χορήγηση ή μη, προέγκρισης των πολυκαταστημάτων LIDL και ΝΤΕΝΕΝΑΛΝΤ.
«Να δώσουμε όλοι μαζί τον αγώνα μας, ενάντια στην έγκριση τους για να μην κλείσουν οι επιχειρήσεις της Νάξου και βρεθούμε όλοι στο να ψάχνουμε πού γίνεται συσσίτιο να βρούμε ένα πιάτο φαγητό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος Στρατούρης Ευάγγελος, για να συμφωνήσει μαζί του και ο γραμματέας του «Εμποροεπαγγελματικού» Στέλιος Κορρές καθώς και ο ταμίας Αυγουστίνος Γαβράς Αυγουστίνος, οι οποίοι – σημειωτέον - συνυπέγραψαν το σχετικό κάλεσμα που απηύθυνε προς τα μέλη του και όχι μόνον το διοικητικό συμβούλιο του συλλόγου τους.
Ο κ. Στρατούρης μας είπε ακόμη ότι ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου, σε συνέχεια των ενεργειών του που αφορούν το θέμα της αδειοδότησης ή μη των υπεραγορών στο νησί μας και μετά τις απορριπτικές αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων (ΥΠ’ ΑΡΙΘΜ. 248 ΚΑΙ 249/2014), προχώρησε στην Υπόμνηση προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου τόσο των θέσεων του εμποροεπαγγελματικού συλλόγου όσο και των αντικειμενικών ιδιαίτερων συνθηκών που υφίστανται στο νησί μας, οι οποίες, όπως υπογράμμισε, λειτουργούν αποτρεπτικά προς τον στόχο, του να λειτουργήσουν δηλαδή στη Νάξο οι αιτούμενες Υπεραγορές. Και παρατήρησε: «Συνεπείς στον λειτουργικό σκοπό μας προχωρήσαμε στην κίνηση αυτή, υπηρετώντας τόσο τα δικαιώματα των εμπόρων όσο και αυτά των πολιτών της κοινωνίας μας. Οι απορρέουσες εκ του Συντάγματος αιτιάσεις μας, καθώς και από τους επιμέρους νόμους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναμένουμε να ληφθούν υπ’ όψιν εκ μέρους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης».
Απάντηση στα όσα ανέφερε σε ανακοίνωση που, προ ενός μηνός, εξέδωσε η «Νησιωτική Πολιτεία», σχετικά με την ίδρυση πολυκαταστημάτων στην Νάξο, έδωσε εγκαίρως ο Εμποροεπαγγελματικός Σύλλογος Νάξου, υπογραμμίζοντας: Σε αυτή την κρίσιμη για τον τόπο μας ώρα αρνούμαστε να μπούμε στη διαδικασία να μετατρέψουμε ένα ζήτημα μείζονος σημασίας, για την οικονομική μας επιβίωση και τη διάσωση της κοινωνικής μας ταυτότητας, σε προϊόν μικροπολιτικής κουβεντούλας.
Ούτε βέβαια θα επιτρέψουμε σε κανένα να φλυαρεί εις βάρος μας με ασέβεια και με σκοπό να υποβιβάσει τον δίκαιο και συνεχή αγώνα μας.
Άλλωστε η συζήτηση για την παροχή ή όχι αδειοδότησης των υπεραγορών είχε δημόσιο χαρακτήρα και οποιοσδήποτε μπορούσε -και μπορεί- να λάβει γνώση για τους παρόντες καθώς και για τους απόντες, όπως επίσης για το ποιοι καταψήφισαν και ποιοι υπερψήφισαν την αίτηση των υπεραγορών που τέθηκε ενώπιον τους και ο καθένας μας στο τέλος, μπορεί να κρίνει.
Αυτή την ώρα σας διαβεβαιώνουμε πως λίγο μας ενδιαφέρει να «κερδίσουμε τις εντυπώσεις».
Πρωτίστως, μας ενδιαφέρει να κερδίσουμε αυτό τον αγώνα απέναντι στις πολυεθνικές απρόσωπες υπεραγορές και προς αυτή την κατεύθυνση καλούμε καθένα από εσάς να προβεί σε οποιαδήποτε «ηρωική πράξη» όπως την προσδιορίζετε, δια της παρουσίας του ή έστω δια αλληλογραφίας-εάν αυτό εξυπηρετεί περισσότερο-προς επίτευξη του σκοπού μας: να σταματήσουμε την ίδρυση των εν λόγω υπεραγορών που με βεβαιότητα θα μας οδηγήσουν σε οικονομικό μαρασμό και επαγγελματικό αφανισμό.
Προσβλέπουμε σε στήριξη και κυρίως σε αλληλεγγύη σε αυτόν τον αγώνα που δίνουμε. Τέλος, μας βρίσκετε απολύτως σύμφωνους στα θέματα περί σοβαρότητας.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΚΡΙΒΕΙΑ ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ, ΤΟ ΟΤΙ Η ΝΑΞΟΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΑΚΡΙΒΗ ΔΕΝ ΤΟΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ, ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΕΡΑΓΟΡΕΣ ΚΑΙ Ο ΦΠΑ, ΜΗΝ ΠΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΑΚΙΝΗΤΩΝ, Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΚΑΝΟΝΙΚΟ ΑΚΙΝΗΤΟ ΣΕ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΙΜΗ, ΟΠΩΣ ΣΤΗΝ ΠΑΡΟ, ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ, ΣΤΗ ΣΥΡΟ ΚΛΠ.Π.Χ.