Τρίτη, Αυγούστου 12, 2014

Γιατί στο Κ.Υ. Νάξου δίνουμε την καθαριότητα σε ιδιώτη εργολάβο και δεν κάνουμε μόνιμες προσλήψεις αφού μας κοστίζουν λιγότερο??...

Στο Κ.Υ. Νάξου η καθαριότητα έχει δοθεί σε ιδιώτη εργολάβο με διαγωνισμό και κοστίζει περίπου 60.000 ευρώ ετησίως .
Αυτός με την σειρά του έχει προσλάβει 4 καθαρίστριες και τις πληρώνει μηνιαίο μισθό   περίπου 400 ευρώ το μήνα  καθαρά  ( 600 περίπου μικτά).
Αν κάνουμε τον υπολογισμό τι έσοδα και τι έξοδα έχει ο εργολάβος έχουμε : 
600 μικτό μηνιαίο μισθό επί 4 εργαζόμενες = 2400 ευρώ μηνιαίο κόστος επί .....12 μήνες = 28.800 ευρώ ετησίως περίπου. 

Να προσθέσουμε τώρα στο  κόστος και αναλώσιμα είδη καθαρισμού 100 ευρώ το μήνα σχεδόν  επί 12 μήνες = 1200 ευρώ και να προσθέσουμε περίπου  5.000 εφορία ετησίως το συνολικό κόστος είναι 35.000 ευρώ .

Άρα το κέρδος του είναι 60.000 ευρώ  μείον 35.000 ευρώ = 25.000 ευρώ περίπου 

Εμείς λοιπόν θα προσθέσουμε στα έξοδα του εργολάβου άλλες 5.000 ευρώ για να μην βρεθεί κανένας να μας πει ότι κάνουμε λάθος στους υπολογισμούς μας.
Οπότε έχουμε :35.000 + 5.000 = 40.000
Καθαρό κέρδος λοιπόν  εργολάβου:
 20.000 περίπου ετησίως από την  ιδιωτική εργολαβία καθαριότητας του Κ.Υ. Νάξου.

Για να δούμε τώρα αν δεν έπαιρνε την δουλειά ο ιδιώτης και οι 4 καθαρίστριες ήταν μόνιμες δημόσιοι υπάλληλοι του Κ.Υ. Νάξου πιο θα ήταν το κόστος για το δημόσιο :

1000 ευρώ περίπου μικτός μηνιαίος μισθός επί 4 εργαζόμενες = 4.000 ευρώ το μήνα επί 12 μήνες = 42.000 ευρώ  περίπου.να προσθέσουμε εδώ και τα 1200 ευρώ ετησίως   για αναλώσιμα ,έχουμε κόστος 43.200 ευρώ  περίπου.

Δηλαδή με απλά  λόγια και διπλασιάζουμε σχεδόν το μισθό των εργαζομένων και το δημόσιο κάνει  εξοικονόμηση χρημάτων  16.800 ευρώ και αν  θέλαμε να κάνουμε  μια πρόσληψη ακόμα, δλδ οι καθαρίστριες να γίνουν 5 από 4, πάλι θα είχαμε σχεδόν 5.000 ευρώ εξοικονόμηση χρημάτων για το κράτος!!!

Γιατί άραγε τότε δίνουμε την δουλειά σε εργολάβο και δεν κάνουμε μόνιμες προσλήψεις αφού μας κοστίζουν και λιγότερο ???...

Το παραπάνω ερώτημα καλείται να απαντήσει κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος που έχει κοινή λογική και κρίση.  Ο τοπικός τύπος καλό θα ήταν να το ψάξει το θέμα εκτενέστερα παίρνοντας την άποψη όλων των εμπλεκομένων ,(εργαζομένων και εργοδοτών) ώστε να διασταυρώσουν το μείζον θέμα.
Επίσης τα σωματεία εργαζομένων του Κ.Υ.  (Σ.Β.Ε.Ν.ΝΑ.Μι.Κ. &  Σ.Ε.Τ.Υ.ΝΟ.Κ.) έχουν υποχρέωση να πάρουν θέση και να αναδείξουν τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας  που επικρατούν στο Κ.Υ. Νάξου όσον αφορά τις εργαζόμενες καθαρίστριες. 

Η εργολαβία της καθαριότητας στο Κ.Υ. Νάξου είναι ψύλλος στ' άχυρα μπροστά σε άλλες μεγάλων νοσοκομείων. Το πάρτι εκατομμυρίων την περίοδο της οικονομικής κρίσης συνεχίζεται και όπως καταλαβαίνουμε κάποιοι  λίγοι και εκλεκτοί αυτή την εποχή  πλουτίζουν σε βάρος των πολλών και αδικημένων  (εργαζομένων,υποαπασχολούμενων,άνεργων ,ανασφάλιστων ,κλπ).


Για του λόγου το αληθές παραθέτουμε  ένα παρόμοιο παράδειγμα μεγαλύτερου οικονομικού μεγέθους ,από το νοσοκομείο των Τρικάλων που καταγγέλλει το εκεί σωματείο εργαζομένων:

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

- "Το ΔΣ του Συλλόγου δηλώνει, ότι στηρίζει τον δίκαιο αγώνα των εργαζομένων του συνεργείου καθαριότητας του Νοσοκομείου, απαιτώντας να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των 5 μηνών που τους οφείλει ο εργολάβος και την αντίθεσή του σε τυχόν απολύσεις εργαζομένων που απαιτούν τα δικαιώματά τους, την στιγμή που το νοσοκομείο έχει εκπληρώσει τις συμβατικές του υποχρεώσεις μέχρι 31-1-2014, ημερομηνία λήξης της σύμβασης, με χρήματα από τον προϋπολογισμό του 2014 , οποίος έχει υπόλοιπο στον κωδικό για την καθαριότητα περίπου 5.000.
Καταγγέλλει δε το γεγονός , ότι από 1-2-2014 δεν υπάρχει συμβατικό πλαίσιο με την εταιρεία, ανανέωση ή νέα σύμβαση ή επαναδιαπραγμάτευση (όπως συνέβη με την εταιρεία της Τεχνικής Υποστήριξης), προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του μηναίου κόστους, το οποίο σήμερα ανέρχεται σε 60.000 ευρώ μηνιαίως, τη στιγμή που οι κρατικές πιστώσεις ανέρχονται σε 230.000 ετησίως – και οι προϋπολογισμοί των νοσοκομείων μειώνονται συνεχώς από το 2010 έως και σήμερα – στο νοσοκομείο Τρικάλων ο προϋπολογισμός ήταν το 2010 16.000.000 και σήμερα είναι στα 9.000.000, αναγκάζοντας τις διοικήσεις των νοσοκομείων σε αναμορφώσεις του προϋπολογισμού, με μεγάλο ρίσκο αφού μειώνουν κωδικούς απαραίτητους για την υγεία, προκειμένου να πληρωθούν ιδιώτες.
Ο Σύλλογος επανειλημμένα έχει εκφράσει την αντίθεσή του για την ιδιωτική πρωτοβουλία που έχει εισχωρήσει εδώ και χρόνια στα Νοσοκομεία, για οικονομικότερη και καλύτερη εξυπηρέτηση όπως διατυμπανίζουν οι κυβερνώντες, εξαπατώντας για ακόμη μια φορά τους πολίτες αυτής της χώρας.
Για το λόγου το αληθές ενημερώνουμε τους πολίτες αυτού του νομού με τα παρακάτω, αποδεικνύοντας ότι όχι μόνο δεν είναι η οικονομικότερη λύση αλλά και επικίνδυνη για τους εργαζόμενους και μερικές φορές μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην εύρυθμη λειτουργία τους.
Σήμερα η ιδιωτική πρωτοβουλία στο Νοσοκομείο Τρικάλων επιβαρύνει το Ελληνικό Δημόσιο 1.174.000,00 ευρώ με 58 εργαζόμενους.
Αναλυτικά
1. Συνεργείο καθαριότητας 720.000,00 ευρώ ετησίως, 39 εργαζόμενοι
2. Φύλαξη νοσοκομείου 100.000,00 ευρώ ετησίως, 5 εργαζόμενοι
3. Τεχνική Υποστήριξη 264.000,00 ευρώ, 6 εργαζόμενοι
4. Τραπεζοκομία 45.000 ευρώ, 4 εργαζόμενοι
5. Πλυντήρια 45.000 ευρώ ,4 εργαζόμενοι

Τα ανωτέρω αποδεικνύουν ότι είναι άμεση και απαραίτητη η πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, αφού η πρόσληψη όχι μόνο 58 εργαζομένων αλλά 80, θα στοιχίσει στο δημόσιο 800.000 ευρώ περίπου, συμβάλλοντας στη μείωση της ανεργίας, την ενίσχυση των ασφαλιστικών ταμείων, ανθρώπινες συνθήκες εργασίας εύρυθμη λειτουργία της υπηρεσίας- χωρίς τα φαινόμενα των τελευταίων ημερών- χρήση των κονδυλίων για την ιδιωτική πρωτοβουλία σε κωδικούς απαραίτητους για την λειτουργία ενός ευαίσθητου τομέα , αποφεύγοντας την κατάργηση του δημοσίου δωρεάν συστήματος υγείας, την καταστρατήγηση των εργασιακών δικαιωμάτων, την ενίσχυση του κεφαλαίου με ότι αυτό συνεπάγεται, την αποφυγή της τρομοκρατίας –απόλυσης σε περίπτωση διεκδίκησης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Απαιτούμε

1.ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΗΣ ΙΔΙΩΤΙΚΗΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ
2.ΑΜΕΣΗ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΔΕΔΟΥΛΕΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΤΟΥ ΣΥΝΕΡΓΕΙΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥΣ ΚΑΛΕΙ ΟΛΟΥΣ ΝΑ ΑΝΤΙΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟ ΜΕΣΑΙΩΝΑ ΚΑΙ στις ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΓΑΛΕΡΑΣ ΓΙΑ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΟΥΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΝΟΣΗΛΕΙΑ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ



                                                                                                                                                                ΤΟ ΔΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ"
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

3 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙ 14 ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΠΙ 12 (ΙΔΙΩΤΙΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ)ΚΑΙ ΔΕΝ ΒΑΛΑΤΕ ΤΙΣ ΑΣΓΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ, ΟΠΟΤΕ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΛΑΘΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Καλά τα λένε οι άνθρωποι.Από που και έως που 14 μισθοί.Στον ιδιωτικό τομέα επικρατεί τέτοια ασυδοσία που αν σου πληρώνουν το μηνιάτικο να είσαι και ευχαριστημένος γιατί οι περισσότεροι εργοδότες χρωστάνε αρκετούς μισθούς.

Ανώνυμος είπε...

Λάθος είσαι εσύ που έχεις την εντύπωση ότι υπάρχουν 14 μισθοί στον ιδιωτικό τομέα.Πρέπει να μην έχεις την παραμικρή ιδέα τι παίζεται στην αγορά ...