Παρασκευή, Αυγούστου 22, 2014

Μήνυμα προς τους Ναξιώτες νεφροπαθείς και όχι μόνο...Κοινωνία της Νάξου, δράσε η σκάσε...

Το ζήτημα της μονάδας τεχνητού νεφρού στη Νάξο έχει τις ρίζες του εδώ και πάρα πολλά χρόνια.Ήταν πάντα ένας στόχος ,ένα άπιαστο όνειρο για τους Ναξιώτες  που πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια  και έχουν γίνει στην κυριολεξία μετανάστες στη χώρα τους για το λόγο ότι δεν μπορούν να ζήσουν στο νησί επειδή πρέπει να κάνουν ανά τακτά χρονικά διαστήματα αιμοκάθαρση.Έτσι ζουν αναγκαστικά στην Αθήνα ,στη Σύρο  η όπου αλλού υπάρχει μονάδα τεχνητού νεφρού ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν .Όλοι αυτοί λοιπόν,  χρόνια ολόκληρα μαζί με την τοπική κοινωνία ζούσαν με την ελπίδα κάποτε να αναβαθμιστεί το Κ.Υ. Νάξου σε νοσοκομείο και..... να δημιουργηθεί η υποδομή για μονάδα τεχνητού νεφρού ώστε  να δώσει μια ανάσα ζωής στους ίδιους  αλλά και στους επισκέπτες νεφροπαθείς που θα ήθελαν να γνωρίσουν το νησί και δεν μπορούσαν.Αυτό το όνειρο φάνηκε πως πήγαινε να γίνει πραγματικότητα πριν πέντε χρόνια όταν χτίζονταν η νέες πτέρυγες του Κ.Υ. Νάξου με προοπτική να γίνει δευτεροβάθμιο νοσοκομείο.Πράγματι ετοιμάστηκε  και εξοπλίστηκε το κτήριο και  η μονάδα νεφρού με τα πλέον σύγχρονα μηχανήματα.
Έκτοτε όμως δυστυχώς δεν λειτούργησε ποτέ ,απαξιώθηκε και έμεινε ανενεργή .(το ίδιο συνέβη και με τα χειρουργεία)
Οι λόγοι πολλοί και διάφοροι.
Πρώτον δεν στελεχώθηκε ποτέ με το απαραίτητο ιατρικό και νοσηλευτικό ανθρώπινο δυναμικό .Η αιμοδοσία που είναι απαραίτητη για να λειτουργήσει μια τέτοια μονάδα δεν υπήρχε ούτε υπάρχει και καθώς φαίνεται ούτε  θα υπάρξει στο Κ.Υ.Νάξου γιατί απλά  δεν υπάρχει η βούληση από τους "υπεύθυνους"(αν ήθελαν θα το είχαν πράξει ήδη) να λειτουργήσει η εν λόγω μονάδα , λόγω ότι  θα ανοίξει τρύπες στον προϋπολογισμό τους ,δλδ χρειάζονται χρήματα για όλα αυτά και δεν θέλουν να τα διαθέσουν.
Είναι θέμα χρημάτων αν θα ζήσει η θα πεθάνει κάποιος στις μέρες μας?Όπως φαίνεται ναι!
Βέβαια θα ρωτήσει κάποιος εύλογα, γιατί ευθείς εξ αρχής έστησαν τον τεχνητό νεφρό αφού δεν θα τον λειτουργούσαν?Η απάντηση είναι απλή :
Όπως έστησαν και το νοσοκομείο που δεν λειτούργησε ποτέ σαν πραγματικό δευτεροβάθμιο νοσοκομείο.Υπήρχε ένα κονδύλι που   έπρεπε να καταναλωθεί για να αναπτυχθεί κτιριακά το Κ.Υ Νάξου και κάποιοι το εκμεταλλεύτηκαν δεόντως για πολιτικούς και όχι μόνο λόγους .Έταξαν νοσοκομείο στην κοινωνία της Νάξου ξέροντας ότι ποτέ δεν πρόκειται να γίνει πραγματικότητα.Ξεγέλασαν το λαό με το να του τάξουν νοσοκομείο ,χειρουργεία, τεχνητό νεφρό ,αξονικό τομογράφο ,πολλούς ιατρούς και νοσηλευτές για να μην τρέχουν στην Αθήνα ενώ στην ουσία αυτό που έγινε ήταν μόνο μια κτιριακή αναβάθμιση και τίποτα άλλο.
Απόδειξη αυτού είναι ότι αμέσως μετά μείωσαν τον οργανισμό του Κ.Υ.Νάξου από 46 ειδικευμένους ιατρούς σε 19 και  σήμερα αν λειτουργούν 15 ζήτημα  είναι και του χρόνου δεν θα είναι ούτε 10  .
Για να μην κάνουμε λόγο για την καθημερινή τακτική των διακομιδών με το παραμικρό,διότι δεν υπάρχει η δυνατότητα να υποστηριχθούν τα περιστατικά λόγω έλλειψης ιατρικών ειδικοτήτων και χειρουργείων.
-Ας επανέλθουμε όμως στο ιδιαίτερα ευαίσθητο θέμα του τεχνητού νεφρού στη Νάξο.
Άποψη μας είναι ότι  πρέπει να το πάρουν πάνω τους οι ίδιοι οι νεφροπαθείς και εξηγούμαστε.
Καταρχήν να γίνει κατανοητό σε όλους ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να λειτουργήσει ο τεχνητός νεφρός όσο και αν οι διοικήσεις του Κ.Υ. Νάξου που λειτουργούν σαν ανήμποροι παρατηρητές αλλά και κάποιοι γυρολόγοι πολιτευτές   τόσα χρόνια μας  λένε ότι κάνουν ότι είναι δυνατόν για το θέμα .Μας έλεγαν και μας λένε :σήμερα ανοίγει ,αύριο ανοίγει ,μεθαύριο θα ανοίξει....Λοιπόν: Όχι άλλα ψέματα,ότι και να πείτε ,ότι και να υποσχεθείτε  δεν σας πιστεύουμε πλέον!
Η μόνη λύση όσο και να φαίνεται ουτοπική είναι η αυτοδιαχείριση της μονάδας τεχνητού νεφρού της Νάξου από τους ίδιους τους νεφροπαθείς .
Οι μόνοι που έχουν  δικαίωμα-καθήκον και σε τελική ανάλυση για αυτούς άλλωστε φτιάχτηκε και ανήκει το όλο τμήμα, είναι οι ίδιοι οι νεφροπαθείς .Έχουν καθήκον  να παλέψουν να ανοίξει η μονάδα.Το χρωστάνε πρώτα στον εαυτό τους,στις οικογένειές τους και στους μελλοντικούς νεφροπαθείς μικρούς και μεγάλους. Η πανελλήνια ομοσπονδία  νεφροπαθών έχει ευθύνη τεράστια για το θέμα που έχει βαλτώσει τόσα χρόνια ενώ  ήταν ενήμερη .
Χρειάζονται τουλάχιστον δύο ιατροί νεφρολόγοι, εξειδικευμένοι νοσηλευτές-τριες πέντε τουλάχιστον,εξειδικευμένο προσωπικό για την τεχνική υποστήριξη των μηχανημάτων τουλάχιστον δύο, αιμοδοσία με την κατάλληλη υποδομή (ιατρό αιματολόγο ,χώρο και ψυγεία για την αποθήκευση του αίματος) .
Οι ίδιοι με την πανελλήνια ομοσπονδία τους να βρουν  τον τρόπο και να διαμορφώσουν  το πλαίσιο, ξεπερνώντας νομικά, θεσμικά και γραφειοκρατικά εμπόδια ώστε  να λειτουργήσει η μονάδα .
Η αυτοδιαχείριση της μονάδας τεχνητού νεφρου μπορεί να είναι εφικτή αν υπάρξουν οι κατάλληλες δυναμικές κινήσεις από τους ίδιους  τους νεφροπαθείς, την ομοσπονδία τους, τον δήμο και την τοπική κοινωνία ώστε να βρεθούν τα κονδύλια για το όλο εγχείρημα.
Τονίζουμε δε, ότι όλες οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν  επιβάλετε να   έχουν γνώμονα και βάση  την δωρεάν δημόσια  περίθαλψη των ασθενών νεφροπαθών.
Σε αυτό το σημείο θέλουμε να τονίσουμε και κάτι επιπλέον πολύ σημαντικό: Αν θεωρήσουμε ότι η αιμοδοσία που θα λειτουργήσει είναι και η κινητήριος δύναμη που θα δώσει ώθηση σε όλο το Κ.Υ. Νάξου να πάρει την πραγματική του διάσταση δηλαδή να αρχίσουν σιγά σιγά μικρο επεμβάσεις ώστε  να ανοίξουν ουσιαστικά  τα χειρουργεία που τόσο καιρό και αυτά παραμένουν ανενεργά καταλαβαίνει κανείς πόσο σημαντικό βήμα αναβάθμισης θα είναι .Είναι εφικτό το όλο εγχείρημα ?Ναι είναι ,αρκεί να το πιστέψουν και να αγωνιστούν  όλοι και πρώτοι οι ίδιοι οι νεφροπαθείς.Αν ξεκινήσουν δυναμικά όλη η κοινωνία θα τους συμπαρασταθεί .Πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι είναι πρώτα δική τους υπόθεση .Αν δεν το κάνουν η έστω να το προσπαθήσουν και να παλέψουν δυναμικά γι' αυτό , δεν πρόκειται να γίνει ποτέ τίποτα όσες υποσχέσεις και να τους δοθούν, από τους ανευθυνουπεύθυνους καρεκλοκένταυρους  και  αυτό είναι το μόνο σίγουρο .
Tα δύο σωματεία εργαζομένων (ΣΒΕΝΝΑΜιΚ και ΣΕΤΥΝΟΚ ) που υπάρχουν στο Κ.Υ. Νάξου πρέπει να ξυπνήσουν από το λήθαργο και να δραστηριοποιηθούν  προς αυτή την κατεύθυνση πριν να είναι πολύ αργά αλλιώς δεν έχουν λόγο ύπαρξης .Το στα λόγια νοσοκομείο Νάξου χρόνο με τον χρόνο υποβαθμίζεται και στο τέλος θα μείνουν μόνο τα κτήρια να θυμίζουν ότι κάποτε εδώ έγινε μια προσπάθεια για δευτεροβάθμια δωρεάν περίθαλψη  αλλά  τελικά δεν απέδωσε καρπούς ...

Γιαυτό λοιπόν:
-Η μονάδα τεχνητού νεφρού του Γεν.Νοσ. - Κ.Υ. Νάξου που ανήκει στους νεφροπαθείς   να ανοίξει τώρα.
-Κοινωνία της Νάξου,  δράσε η σκάσε..

                                                                                                          Εργαζόμενοι στην "βιομηχανία" της υγείας 



Υ/Σ.: το παραπάνω άρθρο δεν έχει καμμία σχέση με το σωματείο ΣΒΕΝΝΑΜιΚ όπως και το παρόν  blog "ΝΑΞΟΣ ΥΓΕΙΑ" αλλά αποτελεί προσωπικές απόψεις ανθρώπων που εργάζονται στο    χώρο της υγείας. 
       
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :