Τρίτη, Μαΐου 27, 2014

ΑΝΑΛΥΣΗ ΕΚΛΟΓΙΚΩΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΝΑΞΟΥ ΚΑΙ ΜΙΚΡΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ

Γράφει και αναλύει ο Γιάννης   Κωνσταντάκης
Αγαπητοί συμπολίτες , θα προσπαθήσω να αναλύσω τα αίτια του εκλογικού  αποτελέσματος  (18-5-2014 και 25-5-2014) στον δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων.
Το πρώτο πράγμα που έπαιξε αρνητικά για τον κ. Μαϊτό ήτανε η κομματική του καταγωγή. Συγκεκριμένα  η κάθετη πτώση του ΠΑΣΟΚ. Βέβαια ο κ. Μαϊτός μπορεί να σκέπτεται υπεράνω κομμάτων (αυτό δεν το γνωρίζω) αλλά εγώ πιστεύω ότι οι....
περισσότεροι πολίτες, όλους τους συνδυασμούς τους είδαν κομματικά.
Δεύτερον ο κ. Μαϊτός θα μπορούσε να αναδείξει περισσότερο τα αδύναμα σημεία του κ. Μαργαρίτη, αλλά δεν μπόρεσε να το κάνει. Ένας από τους λόγους  ήτανε ότι δεν ζούσε τον δήμο από κοντά, αφού ζούσε στην Αθήνα  και η συμμετοχή του στα κοινά ήταν από άλλο πόστο.
Κι όσο αφορά τον δεύτερο γύρο, τα όσα γράφτηκαν στο διαδίκτυο και συγκεκριμένα  ότι ο κ. Μαϊτός <<ζήτησε τις παραιτήσεις των δημοτικών του συμβούλων και πως εκείνος θα επιλέξει.>> Προσωπικά δεν γνωρίζω αν έγινε έτσι, όμως έχω την γνώμη αρκετοί συμπολίτες μας τον καταψήφισαν για τον παραπάνω λόγο. Όμως το ότι είναι πρόεδρος στην Ο.ΝΑ.Σ.  αλλά και πετυχημένος στην δουλειά του επηρέασαν θετικά για εκείνο και τον συνδυασμό του.
Όσο για τον δήμαρχο κ. Μαργαρίτη, ο λαός της Νάξου αρκέστηκε σε κάποια θέματα που έλυσε και που προχώρησε αυτός και η παράταξη του και δεν τον χρέωσαν (τουλάχιστον όσο θα έπρεπε)  για πράγματα που θα μπορούσαν να είχαν προχωρήσει, γιατί είχαν και κυβέρνηση και Ναξιώτη υπουργό!
Επίσης ανέβηκαν πολύ τα ποσοστά του, επειδή όπως το αναμέναμε τ' Απεράθου, ψήφισε  Απεραθίτη δήμαρχο.
Το υπόλοιπο της ορεινής Νάξου που ήταν και το πιο παραμελημένο τον καταψήφισε.
Όμως  το ήπιο του χαρακτήρα του κ. Μαργαρίτη πιστεύω πως προσέλκυσε αρκετούς προς τον συνδυασμό του.
Όσο για τον άλλο υποψήφιο δήμαρχο κ. Βρούτση, μπορούμε να πούμε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ριζώσει ακόμα στην τοπική αυτοδιοίκηση, με αποτέλεσμα να μην είναι τόσοι  όσοι θα έπρεπε στο ψηφοδέλτιο του και γι' αυτό παρά την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήταν δυνατό εκ των πραγμάτων να έχει μεγαλύτερο ποσοστό.
Τέλος για την υποψήφια δήμαρχο κ. Ψαρρά, έχω να 'πω ότι παρά τις εμπειρίες της, τον εμπεριστατωμένο της λόγο και την μαχητικότητά της, το Κ.Κ.Ε. λειτουργεί  για εκείνη ως ένα βαρίδι που δεν της επιτρέπει να ανεβεί ακόμη περισσότερο.
Μετά από όλα αυτά, για όλους έμεινε ανοιχτός ο στίβος που λέγεται: Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων και εκεί πρέπει να ριχτούν στην μάχη καλοπροαίρετα χωρίς παραταξιακές, είτε κομματικές προκαταλήψεις και τότε θα έχουμε εκείνα τα θετικά αποτελέσματα, που γι' αυτά ψήφισαν οι πολίτες των νησιών μας.
Γιάννης   Κωνσταντάκης
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

14 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

Αξιότιμε Κε Κωνσταντάκη,
θα αναφερθώ στο σχόλιο σας για το αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών σχετικά με το συνδυασμό Πολίτες για τα Νησιά μας.
Κατά τη γνώμη μου ο αριθμός των υποψηφίων που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο ενός συνδυασμού κακώς αποτελεί μέτρο.
Ουσιαστικό μέτρο θα έπρεπε να αποτελεί η ποιότητα των υποψηφίων και η δυνατότητα εκπροσώπησης διαφόρων κοινωνικών τάξεων μέσω αυτών.
Διότι "ουκ εκ τω πολλώ το ευ".
Συνεπώς πέραν του γεγονότος ότι ταυτίζετε το συγκεκριμένο συνδυασμό με το ΣΥΡΙΖΑ, ενώ συμμετείχαν σε αυτόν και άνθρωποι διαφορετικών "αποχρώσεων", ουσιαστικά αποδέχεστε ότι όποιος έχει πιο "γεμάτο" ψηφοδέλτιο με άτομα που έχουν "μεγάλα σόγια", θα δρέψει και τα καλύτερα αποτελέσματα.
Μα έτσι διαιωνίζεται μια λανθασμένη πρακτική.
Κανείς δεν αναφέρεται στις αμφίπλευρες πιέσεις που δέχθηκαν διάφοροι φίλα προσκείμενοι στο συγκεκριμένο συνδυασμό συμπολίτες μας ώστε να μην συμμετάσχουν σε αυτόν.
Ούτε αναφέρεται κανείς στην επιλογή του Κου Βρούτση να μην πιέσει κανέναν για να συμμετάσχει, αλλά και στην συνειδητή απόφασή του να μην επικαλεστεί τοπικιστικές κορώνες (π.χ. περί Φιλωτίτη υποψ. Δημάρχου) ακόμα και στην τελευταία ομιλία του Παρασκευή προ των εκλογών στον τόπο καταγωγής του.
Ίσως θα ήταν σκόπιμο να αναδεικνύουμε λίγο περισσότερο την ουσία, από την (κατά την άποψή μου) ανούσια αριθμητική.
Αυτά τα ολίγα ήθελα να σημειώσω.
Ένας ψηφοφόρων των Πολιτών.

Ανώνυμος είπε...

Ούτε οΧατζηνικολαου τέτοια ανάλυση...τα δημοτικά τεκταινόμενα της Ναξου ειναι απλα....Μικρορουσφετια ,απειλές,οτι απόλυτο στην φορα ,μικρότητες,και ΑΘΛΙΟ αλισβερίσι...ΑΥΤΑ

Ανώνυμος είπε...

Οι δημοτικές εκλογές στη Νάξο παίχτηκαν ουσιαστικά ανάμεσα σε δυο ομάδες γνωστών παραγο΄των των δυο πρώην μεγάλων κομμάτων (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ.) οι οποίοι στην κυριολεξία παλαιψαν για τα προσωπικά τους οφίτσια. Πίσω απ' αυτούς φυσικά στέκονταν οι δυο κυβερνητικοί βουλευτές που επίσης παίζεται το πολίτικό τους μέλλον στις επερχόμενες βουλςυτικές εκλογές.
Αντίπαλο τελικά δεν είχαν για τον απλούστατο λόγο ότι η έντονη εσωστρέφεια στην έτσι κι αλλιώς αδύναμη έως ανύπαρκτη οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ καθυστέρησε την εκλογή υποψήφιου δημάρχου. Όμως παρολα αυτά ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ είναι μια αποκάλυψη, ένας νέος που αν συνεχίσει και πρέπει πολύ σύντομα θα στείλει όλους αυτούς τους τρισάθλιους στα σπίτια τους. Αρκεί ο ίδιος ο Βασ. Βρούτσης, η παράταξη "Πολίτες για τα νησιά μας" και η οργάνωση του ΣΥΡΙΖΑ να ανοιχτούν δυνατά στην τοπική κοινωνία, να αποκτήσουν πρόσβαση και δράση στα χωριά. Αυτο πρέπει να το πράξουν το συντομέοτερο δυνατό. Το μέλλον τους ανήκει.

Ανώνυμος είπε...

ΣΥΝΕΧΙΣΤΕ ΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΣΟΥΡΟ ΚΑΙ Η ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΑΣ ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΗ

Ανώνυμος είπε...

Η ΕΚΘΕΣΗ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΜΑΙΟΥ!!ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ!!

Ανώνυμος είπε...

Ας λέμε τα πράγματα όπως είναι. Όι συνδυασμοί ήταν "ανεξάτητοι" και όχι πραγματικά ανεξάρτητοι, αφού έλληνας όσες σφαλιάρες και να φάει δεν γυρίζει πλάτη στο κόμμα (ειδικά όσοι ακόμα τρώνε από τα κόμματα - και είναι πολλοί αυτοί). Ακόμα πιο "σφιχτά" στο κόμμα ήταν οι συνδιασμοί ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ (αν δεν ήσουν γραμμένος στο κόμμα δε μπορούσες να είσαι υποψήφιος κατά κανόνα). Φυσικά στο σχηματισμό ψηφοδελτίου δε μιλάμε για επιλογή με κριτήρια όπως τις ικανότητες, το ποιόν, την προσωπικότητα, τις γγνώσεις κλπ - αλλά πόσα ψηφαλάκια σέρνει μαζί του ο υποψήφιος. Σόγια, ταξίματα, βρύσες, ρεύμα, δρομάκια, συγγένεια, εντοπιότητα, κόμμα κλπ κλπ είναι οι κυριότεροι λόγοι επιλογής ψήφου ενός υποψηφίου συνδυασμού. Όλα τα άλλα είναι για να τα λέμε και να γελάμε. Όπως επίσης και οι δηλώσεις πριν και μετά τις εκλογές. Λέξεις όπως "όραμα" "προοπτική" κλπ είναι κλισέ και χωρίς νόημα. Αποτέλεσμα: το νέο δημοτικό συμβούλιο όπως διαμορφώνεται. Καλορίζοκο! Έχουμε ότι επιλέξαμε. Μετά την απομάκρυνση από το ταμείο...

Ανώνυμος είπε...

Έχεις δίκιο ο Κατσουρός ήταν λάθος επιλογη, αλλά δεν νομίζω ότι ο ρόλος του επηρέαζε κάτι ή ήταν καθοριστικός.

Ανώνυμος είπε...

θελω να κανετε μια συγκριση στο ανθρωπινο δυναμικο των συνδυασμων μαργαριτη και μαιτου.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ πάλι θέλω να κάνετε σύγκριση στο ανθρώπινο δυναμικό όλων των συνδυασμών.
Όχι μόνο Μαργαρίτη - Μαϊτού αλλά και στους 4

Ανώνυμος είπε...

Προς 27 Μαΐου 2014 - 10:50 μ.μ.
Δηλαδή μεγάλε στο συνδυασμό Πολίτες είδες μέλη κόμματος;;;
Τέθηκε τέτοιο κριτήριο;;;
Και ποιοι τρώνε από το κόμμα;;;
Οι μόνοι που είχαν τα κότσια να βγάλουν το επάγγελμά τους δίπλα ήταν οι Πολίτες.
Δες άλλη ανάρτηση εδώ μέσα που έχει τη σταυροδοσία και θα καταλάβεις τι εννοώ.
Μέτρα και τις ειδικότητες που έχουν δίπλα και μετά τα ξαναλέμε

Ανώνυμος είπε...

"αν δεν ήσουν γραμμένος στο κόμμα δε μπορούσες να είσαι υποψήφιος κατά κανόνα" τάδε έφη ο ανώνυμος 10:58 μ.μ. και μετά συνέχισε το φραπέ του.

Ανώνυμος είπε...

Αυτο το νησι θα μεγαλουργήσει οταν πανε σπιτι τους ολοι οι κατα καιρούς κομματάρχες ,κόμματοσκυλα,μέλη κομμάτων ,τσιρακια βουλευτών,δήθεν παράγοντες κ.τ λ Νέοι άνθρωποι ,αξιόλογοι συνεργάσιμοι οραματιστες ανιδιοτελεις υπάρχουν στον τόπο μας αρκεί να μην τους δηλητήριασουμε με τις παθογένειας της γενιάς μας

Ανώνυμος είπε...

Φιλοι συμπολιτες. Δυστηχως στον τοπο μας οποιος εχει τα γενια εχει και τα χτενια. Με απλα λογια επεσε πολυ χρημα απο πλευρας Μαργαριτη. Εκλεισαν δανεια, λογαριασμοι δεκο, χαρατσια, επεσαν μπετα, ανοιξαν και στρωθηκαν δρομοι κλπ.κλπ. Ειναι κριμα καποιοι δηθεν δημοκρατες να εκμεταλευονται την κριση που περνουν οι συνδημοτες μας και να αλοιωνουν με τετοιο τροπο το εκλογικο αποτελεσμα. Εγω προσωπικα αισθανομαι αιδια και η συνθεση του νεου δημοτικου συμβουλιου μου φερνει αναγουλα. Εχουμε αυτους που μας αξιζουν.

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι μου, είτε με μπετά, είτε με χρήμα ή υποσχέσεις, βγήκε αυτό το αποτέλεσμα. Απολαύστε το ή λουστείτε το. "Αποφάσισε ο κυρίαρχος λαός" και άλλες τέτοιες μπούρδες. Για 5 χρόνια θα έχουμε αυτό το Δημ. Συμβούλιο. Βρείτε τους άξιους, τους ικανούς που σε 5 χρόνια θα κερδίσουν το Δήμο και θα έχουμε ιδανική διακυβένηση. Εως τότε, αυτούς έχουμε. (Αν δε σας αρέσουν μπορείτε να... μεταδημοτεύσετε όπως είχε πει "δημοκράτης" πρώην δήμαρχος).