Παρασκευή, Μαΐου 16, 2014

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΝΑΞΟΥ ΣΤΟ Κ.Υ.ΝΑΞΟΥ

Σήμερα το πρωί 16-05-2014 στις 09:00 είκοσι περίπου μέλη της Ανοιχτής Συνέλευσης Νάξου και αλληλέγγυοι πραγματοποίησαν κατάληψη στον εισπρακτικό μηχανισμό του Κ.Υ.Νάξου με συνέπεια να μην πληρώνουν οι ασθενείς - επισκέπτες 5ευρω εισιτήριο για να δουν τον γιατρό  αλλά   ούτε  και για τις εξετάσεις όπως άλλωστε θα έπρεπε...Μοιράστηκε κείμενο και....
  κατόπιν έγινε παρέμβαση - διαμαρτυρία  στο γραφείο του υποδιοικητή για την άθλια κατάσταση που επικρατεί στο χώρο της υγείας πανελλαδικά αλλά και σε τοπικό επίπεδο.



ΔΩΡΕΑΝ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ ΓΙΑ ΟΛΟ ΤΟ ΛΑΟ
ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ ΚΑΙ ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΟ

Έχουν περάσει τέσσερα χρόνια από το πρώτο μνημόνιο και πλέον είναι ξεκάθαρη πια η καταστροφική πολιτική που εφαρμόζεται στην κοινωνία, η οποία δέχεται αλλεπάλληλα χτυπήματα σε όλους τους κοινωνικούς τομείς. Εκατομμύρια άνεργοι και ανασφάλιστοι ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ το εργασιακό καθεστώς γυρνάει ολοταχώς στο μεσαίωνα με τα μεροκάματα πείνας, την επισφάλεια και την ελαστικοποίηση.

Ο τομέας της υγείας έγινε στόχος μεγάλων επιθέσεων από το κράτος και το κεφάλαιο, που στόχο τους έχουν να περάσει η υγεία στα χέρια ιδιωτών με αποτέλεσμα να επικρατεί η στυγνή λογική «εμπόριο-κέρδος». Το εφιαλτικό ανθρωπάκι -υπουργός υγείας, Γεωργιάδης, που έχει αναλάβει να βάλει την ταφόπλακα στο δωρεάν δημόσιο σύστημα υγείας Ε.Σ.Υ., ακολουθεί με ενθουσιασμό τις εντολές και εφαρμόζει όλο το σχέδιο για τον σκοπό αυτό με ευλάβεια και μεθοδικότητα.

Αυτό λοιπόν που συμβαίνει σε όλη τη χώρα στην υγεία εφαρμόζεται και σε τοπικό επίπεδο στη Νάξο με την συνεχιζόμενη κοροϊδία του δήθεν νοσοκομείου. Οι διορισμένοι διοικητές, πρώην και νυν, ακολουθούν και αυτοί με την σειρά τους τις εντολές από το υπουργείο και οι διαταγές είναι σαφείς: Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αναβαθμιστεί το Κ.Υ. Νάξου σε δευτεροβάθμιο νοσοκομείο γιατί αυτό θα έρθει σε αντίθεση με τα ιδιωτικά συμφέροντα που έχουν αναπτυχθεί στον κλάδο, ούτως ώστε στο μέλλον να αναλάβουν ολοκληρωτικά όλο τον τομέα της υγείας.

Οι διαθεσιμότητες των τεσσάρων οδηγών του νοσοκομείου που προστέθηκαν στην τραγική υποστελέχωσή του, αλλά και ο γενικότερος κανονισμός για την αξιολόγηση των εργαζομένων με μοναδικό κριτήριο όχι αν είναι συνεπείς και επαρκείς στην εργασία τους αλλά αν είναι αρεστοί στη διοίκηση και στο υπουργείο, επιδεινώνει την κατάσταση και φέρνει το νοσοκομείο στο χείλος του γκρεμού. Η δήθεν αξιολόγηση στην πραγματικότητα είναι ο προθάλαμος για νέες απολύσεις που θα υποβαθμίσουν ακόμα περισσότερο την εξυπηρέτηση και την φροντίδα των ασθενών.

Στο έργο της διάλυσης η διοίκηση του Κ.Υ. Νάξου δεν είναι μόνη της. Έχει αρωγό το δήμο ο οποίος έχει δείξει αξιοσημείωτη αδιαφορία για την κατάντια του νοσοκομείου την ίδια στιγμή που σπαταλάει χρήματα για ανούσιες προβολές της δημοτικής αρχής. Μόνη πράξη της δημοτικής αρχής ήταν να ψελλίσει μερικά παρακάλια στον υπουργό πριν δυο χρόνια.

Επιπλέον, η ηγεσία της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Νάξου μετέτρεψε την ΕΑΣ σε όχημα για την διείσδυση των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών πλασάροντας την interamerican σαν τον σωτήρα μας στις διακομιδές και εξαπατώντας τους αγρότες-μέλη της, τους έβαλε να γίνουν πελάτες της εταιρείας. Η ΕΑΣ διέθεσε ανειδίκευτο οδηγό στο νοσοκομείο, και φαίνεται πως κανένας δεν αναρωτιέται για το αν το ασθενοφόρο θα μεταφέρει ασθενείς ή πατάτες… Μπράβο , άξιος ο μισθός τους...

Εν ολίγοις, ο δήμος Νάξου και κάποιοι φορείς αντί να πιέσουν για να βελτιωθεί η κατάσταση στο Κέντρο Υγείας και να μπορούν οι κάτοικοι (και οι επισκέπτες) του νησιού να έχουν πρόσβαση σε δημόσιες δομές υγείας είναι συμπαίκτες στη διάλυση του δημόσιου συστήματος περίθαλψης και μεσάζοντες των ιδιωτικών επιχειρήσεων στο χώρο της ασφάλισης και υγείας.

Το μείζον θέμα όμως δεν είναι τι κάνουν αυτοί αλλά τι κάνουμε εμείς. Καθόμαστε παθητικά και παρακολουθούμε τις δραματικές εξελίξεις η αγωνιζόμαστε να ανατρέψουμε το σύστημα και αυτούς που το υπηρετούν. Για να το πετύχουμε αυτό χρειάζεται να καταλάβουμε και να απαντήσουμε σε κάτι σημαντικό: "Ποιος είναι ο εχθρός;" με λίγα λόγια να αποκτήσουμε ταξική και κοινωνική συνείδηση .Μόνο μέσα από συλλογικούς αυτοοργανωμένους αγώνες θα ξανακατακτήσουμε τα αυτονόητα όπως είναι η πρόσβαση όλων στην δωρεάν περίθαλψη.

Μας λένε ότι οι αριθμοί ευημερούν, να κάνουμε υπομονή, ότι θα βγούμε σύντομα από τα μνημόνια, ότι έχουμε πρωτογενές πλεόνασμα (το οποίο το έκαναν ψίχουλα και το μοιράζουν σε μερικούς) ενώ έχουν καταληστέψει τους μισθούς, τα δώρα, τις συντάξεις, τα ασφαλιστικά ταμεία, φόρους και χαράτσια. Παράλληλα, κάθε κομμάτι του δημόσιου χώρου και δομών παραδίδεται βορά στα ιδιωτικά συμφέροντα για ένα κομμάτι ψωμί προς όφελος της κερδοφορίας των επιχειρηματιών. Τα όλο και μεγαλύτερα φτωχά στρώματα όμως βιώνουν μια σκληρή πραγματικότητα που είναι αδιαμφισβήτητη όσο και να θέλουν αυτοί και τα φερέφωνά τους, τα μμε, να παρουσιάσουν μια άλλη εικόνα. Αλλά μάλλον θεωρούν και εμάς αριθμούς και όχι σαν μοναδικές προσωπικότητες που έχουμε αξιοπρέπεια και δικαιώματα.

Κάθε αλλαγή που προσδοκούμε δεν έχει νόημα αν δεν ανατραπεί πρώτα αυτό το σάπιο σύστημα εξουσίας. Μόνο τότε μπορούμε να μιλάμε για πραγματική αλλαγή και θα μπορέσουμε μέσα από τις οριζόντιες διαδικασίες και την άμεση δημοκρατία να οικοδομήσουμε το αύριο στην υγεία, την παιδεία, σε κάθε τομέα.

Ο δρόμος για την έξοδο από την ηθική και κοινωνικοπολιτική κρίση περνάει μέσα από την αλληλεγγύη, την αυτοοργάνωση και την ανατροπή αυτού του συστήματος. Αυτή η εναλλακτική πορεία δεν είναι εύκολη αλλά τουλάχιστον δίνει την ευκαιρία να πάρουμε τις τύχες μας στα χέρια μας και να βαδίσουμε με αξιοπρέπεια κόντρα σε αυτόν τον εφιάλτη χωρίς τέλος που μας επιβάλλουν.
Όσο πιο γρήγορα το συνειδητοποιήσουμε τόσο το καλύτερο για όλους μας.

ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ – ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ – ΑΥΤΟΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ

ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ

Ανοιχτή Συνέλευση Νάξου

Μάης 2014

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :