Τετάρτη, Μαΐου 14, 2014

Να ανοίξει ο ναός του Αγίου Γεωργίου στο Χαλκί με τη βοήθεια εθελοντών ζητά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας

Με αίτημά του ο Εξωραιστικός Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας ζητά από την Εφορεία Βυζαντινών αρχαιοτήτων να καταστεί επισκέψιμος για το κοινό ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη στο Χαλκί της Νάξου.
Η πρώτη επικοινωνία με την Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων έγινε το 2012 όταν οι άνθρωποι του εν λόγω συλλόγου ζήτησαν να ανοίγει ο ναός το καλοκαίρι με τη συνδρομή εθελοντών  του χωριού. Η απάντηση της εφόρου ήρθε μετά από ένα χρόνο και ήταν αρνητική επειδή οι εθελοντές σύμφωνα με την δική της άποψη δεν είναι...... εξειδικευμένο προσωπικό΄!!!! O Ναός είναι κλειδωμένος όλα αυτά τα....
χρόνια...
Όλη η αλληλογραφία
ΘΕΜΑ: Αίτημα χορήγησης άδειας για να καταστεί ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη Χαλκείου επισκέψιμος για το κοινό
ΣΧΕΤ: α) Το με αρ. πρωτ. 33/28-6-2012 (3539/20-7-2012 /2η Ε.Β.Α.) έγγραφο της Τοπικής Κοινότητας Χαλκείου του Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων
 β) Το με αρ. πρωτ. 731/4-7-2013 Απαντητικό έγγραφο της υπηρεσίας σας.

 
 Επανερχόμενοι στο θέμα το οποίο αναφερόταν στο υπό στοιχ. α) ανωτέρω έγγραφο, δηλαδή να καταστεί επισκέψιμος για το κοινό ο Ιερός Ναός του Αγίου Γεωργίου Διασορίτη στο Χαλκί της Νάξου με τη χρήση εθελοντικού φυλακτικού προσωπικού είτε του τοπικού Πολιτιστικού Συλλόγου μας, είτε της τοπικής Κοινότητας Χαλκείου και στο οποίο αίτημα η υπηρεσία σας απάντησε με το υπό στοιχ. β) ανωτέρω έγγραφο και με τη διαβεβαίωση ότι έκτοτε ( δηλ. από 4-7-2013) έχει ήδη ξεκινήσει ενέργειες και αναμένει αποτελέσματα για την τοποθέτηση εξειδικευμένου φυλακτικού προσωπικού που θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το εν λόγω μνημείο: έχουμε την τιμή να σας παρακαλέσουμε να μας ενημερώσετε εάν οι συγκεκριμένες ενέργειές σας έχουν αποδώσει μέχρι σήμερα κάποιο αποτέλεσμα, δεδομένου ότι ήδη έχει ξεκινήσει η τουριστική περίοδος και η προσέλευση ικανού αριθμού επισκεπτών, υψηλού κυρίως επιπέδου, στο συγκεκριμένο μνημείο.
Σχετικά με το  πάγιο αυτό αίτημά μας διευκρινίζουμε ότι το εθελοντικό προσωπικό που προαναφέραμε θα περιοριστεί στη διατήρηση του Ναού ανοιχτού για ορισμένες ώρες και στην επιτήρηση της συμπεριφοράς των επισκεπτών για την αποτροπή ζημιών και φωτογραφήσεων και δεν θα επιχειρεί εμπεριστατωμένες αρχιτεκτονικές και εικονογραφικές ξεναγήσεις ώστε να απαιτείται να είναι επιστημονικά εξειδικευμένο.  Συνεπώς θεωρούμε ότι οι προταθέντες εθελοντές ανταποκρίνονται στις απλές και στοιχειώδεις αυτές υποχρεώσεις, οι περισσότεροι έχουν ολοκληρώσει ανώτατες σπουδές και εξάλλου η εθελοντική επισκεψιμότητα από ετών λειτουργεί άριστα και στο πλησιέστατο και εξίσου σημαντικό μνημείο της Παναγία Δροσιανής στη Μονή της Νάξου.
Στην ατυχή περίπτωση που οι πιο πάνω ενέργειές σας δεν έχουν κανένα μέχρι σήμερα αποτέλεσμα, είμαστε υποχρεωμένοι σε όλες τις πινακίδες που αναφέρουν και καθοδηγούν στο εν λόγω μνημείο να τοποθετήσουμε σχετικές ενημερωτικές ανακοινώσεις περί του ότι το μνημείο παραμένει κλειδωμένο, ώστε να προφυλάξουμε εαυτούς από δυσμενέστατα σχόλια, έντονη δυσαρέσκεια και κάκιστη κριτική που γίνεται σε βάρος μας εκ μέρους των εκατοντάδων επισκεπτών του μνημείου που αποχωρούν απογοητευμένοι και μάλιστα μετά από κοπιώδη για αρκετούς πεζοπορία.
Για την αμέσως πιο πάνω ενέργειά μας θεωρούμε υποχρέωσή μας να ενημερώσουμε και το Υπουργείο Τουρισμού, για το λόγο αυτό δε αλλά και για την πιθανότητα οιασδήποτε ευπρόσδεκτης πρωτοβουλίας το παρόν έγγραφό μας κοινοποιείται και προς αυτό.
Με θερμές εκ των προτέρων ευχαριστίες για την απασχόλησή σας με το αίτημά μας.

Χαλκί, 5/5/2014

      Το Δ.Σ. του
ΕΞΩΡΑΪΣΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ

ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΤΡΑΓΑΙΑΣ
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :