Δευτέρα, Μαρτίου 11, 2013

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΝΩΣΗΣ ΞΕΝΟΔΟΧΩΝ ΝΑΞΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟΠΗ ΠΙΤΑΣ 2013

Νάξος  09/03/2013
Το 2013, το νέο έτος που ξεκινά, αποτελεί μια ξεχωριστή χρονιά. Αφήνουμε πίσω στιγμές ιδιαίτερες και μοναδικές για τη πατρίδα μας. Ανοίγει μια νέα περίοδος που όλοι επιζητούμε ένα καλύτερο μέλλον.
Η κρίση του 2012 εξαπλώνεται με μειωμένη ευτυχώς ένταση στο 2013 αλλά επηρεάζει τόσο τις μικροοικονομικές όσο και τις μακροοικονομικές πτυχές της παγκόσμιας οικονομίας. Σε αυτό το δυσμενές περιβάλλον καλείται η ελληνική τουριστική βιομηχανία να αναστείλει την.......
επιβράδυνση στα πραγματικά της έσοδα από τον τουρισμό καθώς και στις αφίξεις από σημαντικές της αγορές.



Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ ( Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων), διψήφιο ποσοστό ανόδου στις αφίξεις τουριστών, φαίνεται ότι μπορεί να επιτύχει η Ελληνική Τουριστική Βιομηχανία με το μεγάλο στοίχημα να παραμένει η ταυτόχρονη αύξηση των εσόδων που θα συμβάλλει στην ενδυνάμωση του ΑΕΠ της χώρας για το 2013.

Αυτή την περίοδο, οι προκρατήσεις είναι αυξημένες σε σχέση με πέρυσι, αν και θα πρέπει να τονιστεί ότι στις καλές εποχές του ελληνικού τουρισμού, οι προκρατήσεις άγγιζαν και το 35%. Μάλιστα, ώθηση στο τουριστικό ρεύμα θα δοθεί και από την υφιστάμενη αναταραχή στην Αίγυπτο, καθώς ήδη οι tour operators, αναμένουν αύξηση του τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα.

Με την ανάκαμψη των οικονομιών στις βασικές αγορές που μας τροφοδοτούν με τουρίστες αναμένεται αύξηση της τουριστικής κίνησης για Ελλάδα από Αυστρία +25%, Γερμανία +10%, Κίνα +250%, Ρωσία +400%, Πολωνία +75%.

Ωστόσο οι πρώτες ευοίωνες εκτιμήσεις δεν πρέπει να καλλιεργήσουν κλίμα  εφησυχασμού, καθώς τον Μάρτιο πραγματοποιούνται  δύο σημαντικότατες εκθέσεις Βερολίνο και Μόσχα, με προφανή σημασία για τον προορισμό Ελλάδα.

Όσο και αν δείχνει δύσκολο να το πιστέψει κανείς, θα μπορούσε να αποτελέσει ακόμη και χρονιά ανάκαμψης.



Το 2013 είναι ένα καλό σημείο εκκίνησης για τον τόπο μας. Η στοχευμένη τουριστική προβολή και παρουσία, το αεροδρόμιο, το νέο λιμάνι, η επίλυση του χρόνιου προβλήματος της ακτοπλοϊκής σύνδεσης του νησιού μας με τα υπόλοιπα νησιά των Κυκλάδων, καθώς και με άλλους τουριστικούς προορισμούς είναι άμεσοι στόχοι και η παρέμβαση και οι προσπάθειες μας προς τούτο θα είναι επίμονες και συνεχείς.



Η Νάξος εξακολουθεί να βρίσκεται  σε ένα έντονο ανταγωνιστικό περιβάλλον και απαιτείται εγρήγορση, συσράτευση όλων των δυνάμεων και πάνω από  όλα εντατική και αδιάκοπη προσπάθεια, ώστε να κατοχυρωθούν τα «κεκτημένα»  και ταυτόχρονα να συνεχιστεί η ανοδική πορεία μέχρι την επίτευξη του τελικού στόχου.



Ενός στόχου που πρέπει να είναι  η αύξηση της τουριστικής κίνησης, η διεύρυνση της τουριστικής  περιόδου και κυρίως η προσέλκυση ποιοτικών επισκεπτών.





Το μήνυμα που πήραμε το 2012 είναι ότι η Νάξος, διαθέτει όλα τα αναγκαία εφόδια για να κερδίσει τη μάχη του ανταγωνισμού, αρκεί οι προσπάθειες εκσυγχρονισμού, ποιοτικής αναβάθμισης και δυναμικής προβολής στις ξένες αγορές να συνεχιστούν με μεγαλύτερη ένταση.



Στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο  είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία η δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου για να σχεδιαστεί με σοβαρότητα η στρατηγική που πρέπει να ακολουθηθεί σε βάθος χρόνου.



Μία στρατηγική που στόχο θα έχει να καθιερωθεί το τουριστικό προϊόν, που λέγεται Νάξος, στη παγκόσμια αγορά.



Στην επίτευξη των παραπάνω στόχων, που θα λειτουργήσουν  καταλυτικά στην πορεία του τουρισμού, καθοριστική θα είναι η συμβολή  των φορέων και των επιχειρήσεων που δρουν υποστηρικτικά στη  διαμόρφωση θετικής εικόνας, ιδιαίτερα  στους ξένους επισκέπτες.



Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι το αντίδοτο στην κρίση είναι η ποιότητα. Κάθε χρόνο δίνουμε εξετάσεις, ένας λόγος παραπάνω φέτος να κάνουμε μια προσπάθεια παραπάνω.



Όσον αφορά την κίνηση για το 2013 για το νησί μας, θέλουμε να καθησυχάσουμε και να διαβεβαιώσουμε τον εμπορικό κόσμο του νησιού ότι βρισκόμαστε σε καλό δρόμο. Δρόμο γεμάτο αγκάθια-παγίδες-τρικλοποδιές, αλλά τις ξεπερνάμε.



Όσον αφορά τον εισερχόμενο  τουρισμό, η Νάξος θα πάει σχεδόν καλά. Ενώ η Ελλάδα θα έχει αύξηση διψήφιο αριθμό, στο νησί μας η κίνηση προβλέπεται να κυμανθεί στα ίδια επίπεδα με το 2012 και ίσως καλύτερα και αυτό λόγω της αποχής της Νάξου από τις αγορές που θα έχουν αύξηση και της ελλιπής διασύνδεσης του νησιού με τα κεντρικά αεροδρόμια Μυκόνου και Σαντορίνης. Τα μέχρι σήμερα στοιχεία δείχνουν από Αυστρία +5%, Γαλλία +15%, Ολλανδία +5%, Σκανδιναβία ίδιο με πέρυσι, Γερμανία -15%, Ισπανία -50%.



Όσον αφορά τον εσωτερικό  τουρισμό, αυτό το κομμάτι είναι  το δυσκολότερο και το μεγαλύτερο της πίτας. Είναι η τονωτική ένεση στην τοπική οικονομία. Ο Έλληνας αυτή τη στιγμή ακούει, νιώθει την κρίση, ζεί μια αβεβαιότητα. Είναι βέβαια, ο πελάτης της τελευταίας στιγμής. Εκεί ποντάρουμε φέτος. Ο χρόνος είναι λίγος, αλλά μας φτάνει με ελκυστικές προσφορές και καλύτερες τιμές να αντιστρέψουμε το κλίμα. Πέρυσι με μια κίνηση ματ που ακούει στο όνομα Γρηγόρης Αρναούτογλου, καταφέραμε και όχι μόνο κρατήσαμε τα ποσοστά μας στην ελληνική αγορά αλλά και τα αυξήσαμε κατά πολύ σε σχέση με γειτονικά μας νησιά, εκτός του ότι διαφημιζόμαστε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων και σε διάφορες εκπομπές της τηλεόρασης.



Γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες. Αυτό πρέπει να το καταλάβουμε όλοι και πιστεύω ότι θα τα καταφέρουμε  και φέτος όπως τα καταφέραμε και  πέρυσι. Αυτή είναι η δουλειά μας  και το αποδεικνύουμε και σε περιόδους μεγάλης οικονομικής κρίσης, όπως αυτή που αντιμετωπίζουμε σήμερα.



Αξίζει εδώ να αναφερθούμε και  στον κοινωνικό χαρακτήρα της  Ένωσης Ξενοδόχων. Με το Πρόγραμμα Υποδοχής Πελατών 24 άτομα απασχολήθηκαν - Σύνολο Έργου 96.000 €, επίσης με την Ιερά Μητρόπολη Σύρου με το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας απασχολήθηκαν 8 άτομα - Σύνολο Έργου 25.000 € και αυτή τη στιγμή που μιλάμε, υλοποιείται σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Παροναξίας, το Πρόγραμμα Κοινωφελούς Εργασίας, που απασχολούνται 8 άτομα στο Συσσίτιο Απόρων και 3 άτομα στη Διάθεση Ρουχισμού - Σύνολο Έργου 34.375 €. Σε περίοδο μεγάλης οικονομικής κρίσης, η Ένωση Ξενοδόχων εκμεταλλεύτηκε και αξιοποίησε Προγράμματα Κοινωφελούς Χαρακτήρα, 43 συμπολίτες μας βρήκαν απασχόληση και αμείφθηκαν με το συνολικό ποσό των 155.375 €.  



Εν κατακλείδι, λοιπόν, κοινή προσπάθεια και στόχος όλων μας είναι να θεωρηθεί η Νάξος ως μία από τις καλύτερες  τουριστικές επιλογές. Ζήτημα που  απαιτεί συνεργασία, ομαδικότητα  και τόλμη.







Το 2013  να αποτελέσει την αρχή μίας καινούργιας προσπάθειας.



Μαζί με τα μέλη του Διοικητικού  Συμβουλίου σας στέλνουμε τις  ευχές μας σε εσάς και τις οικογένειές  σας.



Το νέο έτος ας πλημμυρίσει τις  καρδιές σας με αισθήματα αισιοδοξίας, υγείας και οικογενειακής ευτυχίας που θα στολίσουν το δέντρο της ψυχής σας με την ελπίδα για έναν καινούργιο χρόνο με τους πιο εύσχημους καρπούς





Με εκτίμηση



Ο Πρόεδρος



Στρατούρης Ελευθέριος  


Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Στον κόσμο του ο χοιρολαίμης