Ένα νέο διατροφικό σκάνδαλο φωτίζει μακραίωνα ταμπού, θρησκευτικές δοξασίες και ιδιαιτερότητες στην εθνική ταυτότητα και στη διατροφική μας κουλτούρα
Στην Ελλάδα του Βουκεφάλα και του μυθικού Πήγα σου, η ιπποφαγία δεν θα μπορούσε να μην αγγίζει ευαίσθητες χορδές. Δεν είναι, όμως, μόνο οι Έλληνες που προτιμούν τα άλογά τους μακριά από το πιάτο τους
*Τα πρώτα άλογα εξημερώθηκαν πριν από περίπου 5.000 χρόνια.
Στην Ελλάδα του Βουκεφάλα και του μυθικού Πήγα σου, η ιπποφαγία δεν θα μπορούσε να μην αγγίζει ευαίσθητες χορδές. Δεν είναι, όμως, μόνο οι Έλληνες που προτιμούν τα άλογά τους μακριά από το πιάτο τους
*Τα πρώτα άλογα εξημερώθηκαν πριν από περίπου 5.000 χρόνια.
*1 δισεκατομμύριο άνθρωποι τιμούν σήμερα το κρέας αλόγου, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Telegraph», που σημειώνει ότι η κατανάλωσή του διεθνώς καταγράφει αύξηση κατά 27,6% από το 1990. Σε Ιταλία, Βέλγιο, Βόρεια Γαλλία, Κεντρική Ασία, Απω Ανατολή και Νότια Αμερική, η βρώση αλογίσιου κρέατος δεν.........
αποτελεί δακτυλοδεικτούμενη επιλογή, σε αντίθεση με τις περισσότερες αγγλόφωνες κοινωνίες.
*Ενδεικτικά στη Γαλλία, παρ’ ότι η ετήσια κατανάλωση κρέατος αλόγου αντιστοιχεί σήμερα στο 0,4% της συνολικής κατανάλωσης κρέατος, σύμφωνα με άρθρο του BBC, στα πέριξ του Παρισιού και στις βόρειες επαρχίες λειτουργούν περί τα 750 εξειδικευμένα αλογο-κρεοπωλεία, ενώ το 17% του πληθυσμού (κατά βάση άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας) παραδέχεται ότι τα έχει επισκεφθεί για προμήθειες, κάτι που προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης σε περίπου 11.000 ντόπιους κτηνοτρόφους.
*Στην Ιρλανδία του μνημονίου, το κρέας αλόγου δεν καταναλώνεται, ωστόσο εξάγεται σε τρίτες χώρες: από 822 άλογα το 2006, φθάσαμε στα 7.000 το διάστημα 2010-11.
*Το 1954 υπήρχαν στην Ελλάδα 1.000.000 άλογα, ενώ το 1988 είχαν απομείνει μόνο 60.000 – έκτοτε ο πληθυσμός τους φθίνει. Τα περισσότερα έκαναν το μεγάλο ταξίδι για την Ιταλία στο αμπάρι ενός φορτηγού πλοίου, για να καταλήξουν στην πλειονότητά τους πρώτη ύλη για κονσέρβες ή κύριο συστατικό σε γκουρμέ πιάτα σε τρατορίες του ιταλικού Βορρά.
*74.300 κιλά από κρέας αλόγου κατέφθασαν στην Ελλάδα την περασμένη χρονιά (από Ρουμανία, Βουλγαρία, Ιταλία και Ισπανία), σύμφωνα με γράφημα της εφημερίδας «The Guardian», βασισμένο σε στοιχεία
της Eurostat.
της Eurostat.
*0,57 ευρώ/κιλό αγοράζουν οι χονδρέμποροι το κρέας αλόγου από σφαγεία της Ρουμανίας. Αντίστοιχα, το μοσχαρίσιο στοιχίζει 3,40 ευρώ/κιλό, αφήνοντας πρόσφορο έδαφος για τη διατροφική απάτη.
Η συνέχεια στο......... http://www.tovima.gr/vimagazino/views/article/?aid=502831
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου