Πέμπτη, 22 Απριλίου 2010

ΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ Χ.Υ.Τ.Α. ΝΑΞΟΥ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Για μια ακόμη φορά η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Νομαρχία Κυκλάδων, με τη συναίνεση του Δήμου Νάξου, θα καταφέρουν να στερήσουν τη Νάξο από ένα μεγίστης σημασίας αναπτυξιακό έργο που αφορά στη διαχείριση των απορριμμάτων.
Η δρομολόγηση χωροθέτησης του Χ.Υ.Τ.Α. και επόνησης μελετών χωρίς την κοινωνική αποδοχή και χωρίς η τοποθεσία «Κορφή Ξύδη» να είναι κατάλληλη για κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. (βάση του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με την καταλληλότητα του χώρου), οδηγούν στο αναμενόμενο αποτέλεσμα, σε μία ακόμη αστοχία.
Η λαθεμένη επιλογή κατασκευής Χ.Υ.Τ.Α. και η λαθεμένη επιλογή του..... χώρου, δηλαδή σε υψόμετρο κοντά στη Χώρα της Νάξου, θα έχει ως αποτέλεσμα την από αέρος μεταφορά οσμών, σκόνης, θορύβου και τοξικών αερίων προς την πόλη της Νάξου και τις γύρω περιοχές, Εγγαρές, Γαλήνη, Αγ. Θαλλέλαιο, Μέλανες, Αγγίδια και μέρους των Λειβαδιών. Επίσης, στην περιοχή υπάρχουν επιφανειακές πηγές, γεωτρήσεις, πηγάδια και ρέμα, καθώς και μνημεία αρχαιολογικού ενδιαφέροντος σε μικρή απόσταση. Το κυριότερο από τεχνικής πλευράς, όπως αναφέρει η μελέτη Χατζηνικολάου, «το χώμα είναι ακατάλληλο για σήψη, γι’ αυτό και πρέπει να απομακρύνεται και να μεταφέρεται στην περιοχή άλλο κατάλληλο», γεγονός που σημαίνει επιπλέον οικονομική επιβάρυνση.

Υπενθυμίζουμε δε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. μέχρι το 2012 και την κατασκευή Χ.Υ.Τ.Υ. μέχρι το 2015. Κατά συνέπεια μιλάμε για έργο που εν τη γενέσει του θα έχει κιόλας λήξει.

Τα παραπάνω καταδεικνύουν την έλλειψη σωστού προσανατολισμού και αξιολόγησης όλων των παραμέτρων για ένα αναπτυξιακό έργο τέτοιας σημασίας και σπουδαιότητας. Τέτοια έργα πρέπει να στοχεύουν στην εξυπηρέτηση του πολίτη και στο όφελος του συνόλου και να είναι απαλλαγμένα από κοντόφθαλμες πολιτικές βλέψεις και πρακτικές.

Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νάξου λέει «όχι» στην κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. οπουδήποτε στη Νάξο και «ναι» στην εξεύρεση κατάλληλης θέσης για τη δημιουργία Χώρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, που και κοινωνική αποδοχή θα έχει και αποτελεί λύση οριστική, ουσιαστική και μακρόβια.

Ωστόσο, η ένδεια προγράμματος στη διαχείριση των απορριμμάτων από τη δημοτική αρχή έχει οδηγήσει στον υπέρ του δέοντος κορεσμό του υπάρχοντος Χ.Α.Δ.Α.. Γι’ αυτό και μέχρι την οριστική επίλυση του προβλήματος, απαιτούμε από τους αρμόδιους να λάβουν μέτρα για την ελαχιστοποίηση του όγκου των απορριμμάτων που αποτίθενται στο Χ.Α.Δ.Α. Απαιτούμε να δράσουν άμεσα ώστε να λειτουργήσει, επιτέλους, η ανακύκλωση στο μέγιστο δυνατό βαθμό (αντί του ποσοστού 2-3% που γίνεται σήμερα), με οποιοδήποτε οικονομικό κόστος, ώστε να επιφορτίζεται όσο το δυνατό λιγότερο ο υπερφορτωμένος Χ.Α.Δ.Α..

Τα προβλήματα που προκύπτουν από την αποκομιδή έως τη διαχείριση των απορριμμάτων είναι σύνθετα και πολλαπλά. Οι αρμόδιοι που καλούνται να τα διαχειριστούν έχουν αποδειχθεί αναποτελεσματικοί και δίχως προσανατολισμό. Οι Ναξιώτες έχουν χρέος και δικαίωμα να ενημερώνονται επαρκώς και να επωφελούνται έργων για βελτίωση των όρων διαβίωσής τους και για ένα αειφόρο νησί που θα κληροδοτήσουν στις επόμενες γενιές!

Για την Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νάξου

Η Συντονιστική Επιτροπή

Δικτυακός τόπος: http://energoipolitesnaxou.blogspot.com

Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: energoipolitesnaxou@gmail.com


Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

5 σχόλια :

Ανώνυμος είπε...

"Η Κίνηση Ενεργών Πολιτών Νάξου λέει «όχι» στην κατασκευή Χ.Υ.Τ.Α. οπουδήποτε στη Νάξο και «ναι» στην εξεύρεση κατάλληλης θέσης για τη δημιουργία Χώρου Ολοκληρωμένης Διαχείρισης, που και κοινωνική αποδοχή θα έχει και αποτελεί λύση οριστική, ουσιαστική και μακρόβια".

Ο λαϊκισμός σε όλο του το μεγαλείο. Μπορούν να υποδείξουν μία "κατάλληλη" θέση όπου η τοπική κοινωνία εκτός από τον χώρο διάθεσης υπολλειμμάτων (ΧΥΤΥ) θα δεχθεί να υπάρχει και εργοστάσιο επεξεργασίας, ανακύκλωσης ή καύσης στερεών απορριμμάτων;

Ανώνυμος είπε...

συμφωνώ,
υποδείξτε θέση κατάλληλη και παλέψτε για την εφαρμογή της.

επίσης για τις ανεξέλεγτες χωματερές θα υπάρχει πρόστιμο 34,000 ημερησίως,που σημαίνει περίπου 12,000,000 το χρονο,αν εχω καταλαβει καλα.

Ανώνυμος είπε...

η Νάξος είναι τεράστια και κατοικείται από το κεντρικό ώς το βόρειο τμήμα της. Είναι λοιπόν αδύνατο να μην υπάρχει πιο κατάλληλη θέση και να επιλεγεί αυτή που είναι μέσα στη Χώρα, η οποία μάλιστα είχε έρθει τελευταία σε αξιολόγηση, από τι πέντε προτεινόμενες, από την ομάδα των μελετητών χοροθέτησης. εξάλλου η Κ.Ε.Π.Ν. δεν αναφέρει καν τη δημιουργία ΧΥΤΥ. Κάνει λόγο για "ολοκληρωμένη διαχείριση" που απέχει από τη λύση του ΧΥΤΥ και προτείνουν περιβολλοντικές οργανώσεις στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Τέλος, λαϊκισμός δεν είναι να συμμετέχεις και να παρεμβαίνεις επώνυμα, αλλά να κατακρίνεις και να σχολιάζεις ανώνυμα. Τουλάχιστον κάποιοι από αυτούς δεν φοβούνται και λένε τα πράγματα ως έχουν, ή ως νομίζουν, ενυπόγραφα! για το φίλο που μιλάει για πρόστιμα, να τον ενημερώσω ότι εφόσον έχει κατατεθεί η μελέτη του έργου, δεν θα επιβληθουν πρόστιμα, γι' αυτό μαλιστα έκαναν τη μελέτη και τώρα ικανοποιούνται με τις προσφυγές, για να μετακυλισουν την ανικανότητά τους σε τρίτους, όπως ακριβώς και με το λιμάνι.

Ανώνυμος είπε...

Τι σημαίνει "ολοκληρωμένη διαχείριση"; Χρειάζονται βιομηχανικές μονάδες μηχανικής ή χημικής επεξεργασίας των απορριμμάτων; Τι επιπτώσεις έχουν αυτές και θα τις αποδεχτούν οι τοπικές κοινωνίες;

Γράφετε "η Νάξος είναι τεράστια και κατοικείται από το κεντρικό ώς το βόρειο τμήμα της". Αυτό σημαίνει ότι προτείνετε η όποια τεχνολογία διαχείρισης των απορριμμάτων να εγκατασταθεί στην νότια Νάξο; Που δηλαδή ανάμεσα Φιλωτίου και Καλαντού; Γιατί δεν νομίζω να εννοείτε Νοτιοδυτικά κοντά στο Πυργάκι.

Ανώνυμος είπε...

εφοσον έχει κατατεθεί μελέτη,δεν θα υπάρχουν πρόστιμα ποτέ?
δες το και εσύ,εγω δεν το γνωρίζω αλλα υποθέτω για διαστημα τόσο οσο θα διαρκέσουν οι εργασίες που περιγράφει η μελέτη.