Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ) έχει καθιερώσει την 28η Απριλίου ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», με στόχο την επικέντρωση του διεθνούς ενδιαφέροντος στα θέματα πρόληψης ατυχημάτων και επαγγελματικών ασθενειών.
Σύμφωνα με στοιχεία της ΔΟΕ:
* 2.000.000 άνθρωποι χάνουν τη ζωή από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες, κάθε χρόνο, σε... όλο τον κόσμο.
* Σε 270.000.000 υπολογίζονται τα εργατικά ατυχήματα και 160.000.000 τα περιστατικά επαγγελματικών ασθενειών.
* 440.000 εργαζόμενοι χάνουν τη ζωή τους από επικίνδυνες ουσίες (100.000 από άσβεστο).
* Ένας εργαζόμενος πεθαίνει κάθε 15 δευτερόλεπτα, 6.000 κάθε ημέρα.
* Το συνολικό κόστος των ατυχημάτων και ασθενειών ανέρχεται ετησίως στο 4% του ακαθάριστου παγκόσμιου προϊόντος.
Συμπέρασμα: Η Εργασία σκοτώνει πιο πολλούς ανθρώπους απ' ότι οι Πόλεμοι.
Η Παγκόσμια Ημέρα για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία, έλκει την καταγωγή της από τη Διεθνή Ημέρα Μνήμης Εργατών, που εορτάζεται την ίδια ημερομηνία από το 1984. Η πρωτοβουλία ανήκε στο συνδικαλιστικό σωματείο των δημοσίων υπαλλήλων του Καναδά, οι οποίοι καθιέρωσαν την 28η Απριλίου ως Μέρα Μνήμης Εργατών (Worker's Memorial Day), για να τιμήσουν τους νεκρούς των εργατικών ατυχημάτων. Η 28η Απριλίου επελέγη συμβολικά, επειδή την ημερομηνία αυτή του 1914 ψηφίσθηκε από την Καναδική Βουλή ο νόμος για την αποζημίωση των εργαζομένων από εργατικά ατυχήματα.
Ο υπεύθυνος του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εργασίας και Kοινωνικής Ασφάλισης της Νέας Δημοκρατίας, βουλευτής Κυκλάδων, κ. Ιωάννης Βρούτσης, με αφορμή την «Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία», προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Η 28η Απριλίου έχει καθιερωθεί από τη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας ως Παγκόσμια Ημέρα για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία. Η χώρα μας έχει ενταχθεί επισήμως από το 2005 στην ομάδα των χωρών, που συμμετέχουν ενεργά στις εκδηλώσεις του εορτασμού, στο πλαίσιο της Δ.Ο.Ε.. Κάθε χρόνο, περίπου, 2,2 εκατ. άνθρωποι, σε ολόκληρο τον Κόσμο χάνουν τη ζωή τους από εργατικά ατυχήματα και επαγγελματικές ασθένειες. Επίσης, περίπου 270 εκατ. εργαζόμενοι έχουν υποστεί μη θανατηφόρο εργατικό ατύχημα, ενώ 160 εκατ. υποφέρουν από επαγγελματικές ασθένειες. Το μήνυμα, λοιπόν, είναι: Μια ημέρα το χρόνο γιορτάζουμε, αλλά όλες τις άλλες πρέπει να εργαζόμαστε συστηματικά για την κατοχύρωση της Ασφάλειας και της Υγείας των εργαζομένων. Η δραστική μείωση των εργατικών ατυχημάτων και η εξάλειψη των θανάτων στους εργασιακούς χώρους είναι μια πρόκληση εθνική, στην οποία πρέπει όλοι να ανταποκριθούμε θετικά. Η ασφάλεια και η υγεία των εργαζομένων είναι βασικό συστατικό της «ποιοτικής εργασίας» κα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ευρωπαϊκής Στρατηγικής για την Απασχόληση. Η χώρα μας διαθέτει ένα επαρκές θεσμικό πλαίσιο που επικαιροποιείται και ανανεώνεται συνεχώς. Σημαντική πρόοδο στην κατεύθυνση αυτή συνιστά η ψήφιση του Κώδικα για την υγεία και την ασφάλεια των εργαζομένων, έργο που ολοκληρώθηκε το καλοκαίρι του 2009, παραδόθηκε στη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας τον περασμένο Οκτώβριο και βρίσκεται σε διαδικασία ψήφισης στη Βουλή. Το Σώμα των Τεχνικών και Υγειονομικών Επιθεωρητών προσπαθεί, με συνέπεια, να διασφαλίσει την τήρηση των κανόνων της Εργατικής Νομοθεσίας για Ασφάλεια και Υγεία στην Εργασία. Στηρίζουμε το έργο τους και συμμετέχουμε ενεργά και θετικά στην όποια αναγκαία προσπάθεια αναληφθεί για την ενίσχυση των θεσμικών και υλικών προϋποθέσεων για την επιτυχία του έργου τους. Στον πυρήνα του σημερινού εορτασμού της «Παγκόσμιας Ημέρας για την Υγεία και την Ασφάλεια στην Εργασία», βρίσκεται η ιδέα της δημιουργίας και διαχείρισης μια κουλτούρας πρόληψης για θέματα Ασφάλειας και Υγείας στην εργασία. Η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση πρέπει να αρχίζει από το σχολείο, για τους μαθητές μας, τους αυριανούς εργαζόμενους και επιχειρηματίες. Η υπόθεση της Ασφάλειας και της Υγείας στην Εργασία αφορά τους εργαζόμενους, τους εργοδότες, την Πολιτεία, τα κόμματα, τους Κοινωνικούς Φορείς.
Μας αφορά όλους».
Τετάρτη, Απριλίου 28, 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου