Τις τελευταίες μέρες γίνεται πολύς λόγος, από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης και αρκετούς επαγγελματίες(ενοικιαζόμενων δωματίων) για τα κουνούπια της λίμνης του αεροδρομίου. Ακούγονται πολλές απόψεις, αλλά οι περισσότερες δεν προσεγγίζουν σωστά το θέμα ή εκπορεύονται από ιδιοτελή, πολιτικά, επαγγελματικά, κ.α. συμφέροντα.
Ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούν οι δωματιούχοι να αναδείξουν το πρόβλημα, και οι λόγοι που επικαλούνται(τσιμπούν τα κουνούπια τους τουρίστες), δεν ακουμπούν τα πραγματικά προβλήματα και την τεράστια οικολογική καταστροφή που συντελείται στον πιο σημαντικό υγρότοπο του Αιγαίου.
Η περιοχή της αλυκής είναι μια φυσική λιμνοθάλασσα και κάθε ανθρώπινη παρέμβαση ανατρέπει την οικολογική της ισορροπία με απρόβλεπτες συνέπειες για το περιβάλλον.
Τα νερά που χύνονται από τον κατεστραμμένο αγωγό του βιολογικού, έχουν μεταβάλει την λιμνοθάλασσα σε έλος και τον πυθμένα της σε βούρκο. Αυτό είναι το σημαντικότερο πρόβλημα και πρέπει άμεσα να αποκατασταθεί η ισορροπία πριν καταστραφεί ολόκληρη η περιοχή
Εμείς, με αφορμή την λαθροθηρία στην περιοχή του υδροβιότοπου, πριν από τρεις μήνες δημοσιεύσαμε ένα άρθρο από πληροφορίες που μας έδωσε ο Αερολιμενάρχης κ. Δημητρόπουλος. Το άρθρο μας αναδημοσιεύτηκε από το zougla.gr, inews.gr, inout.gr, και δεκάδες άλλα sites, forumς και blogs που έδειξαν άμεσα την οικολογική τους ευαισθησία
Τι είναι όμως οι λιμνοθάλασσες; Και πως λειτουργούν στο οικοσύστημα;
Λιμνοθάλασσες είναι αβαθείς παράκτιες υδατοσυλλογές που επικοινωνούν με τη θάλασσα μέσω ενός, συνήθως, διαύλου. Ευνοϊκές συνθήκες σχηματισμού τους είναι οι εξής: επίπεδες και αμμώδεις ακτές, εκβολή ποταμού και... κατάλληλη δράση των θαλασσίων ρευμάτων.
Το νερό των λιμνοθαλασσών προέρχεται από τα ατμοσφαιρικά κατακρημνίσματα, από ποταμούς ή χειμάρρους και από τη θάλασσα. Πρόκειται για εξαιρετικώς δυναμικά συστήματα. Οι υδρολογικές συνθήκες και η αλατότητα του νερού μεταβάλλονται ταχύτατα. Μεταβολές, αλλά βραδύτερες, υφίσταται και η γεωμορφολογία τους.
Οι λιμνοθάλασσες θεωρούνται από τα πιο παραγωγικά οικοσυστήματα σε ψάρια υψηλής εμπορικής αξίας. Επιτελούν σε υψηλό βαθμό πολλές φυσικές λειτουργίες και ιδίως τη λειτουργία της εξαγωγής τροφής (στη γειτονική θαλάσσια ζώνη).
Οποιαδήποτε, έστω και μικρή, ανθρώπινη παρέμβαση στις λιμνοθάλασσες μπορεί να έχει δυσανάλογα μεγάλες συνέπειες στην ισορροπία τους ως προς την υδρολογία, την αλατότητα και τη βιωτή τους. Ως εκ τούτου η μελέτη των παραγόντων αυτών προκειμένου να εκπονηθεί το σχέδιο διαχείρισής τους πρέπει να βασίζεται, ει δυνατόν, σε πολυετή δεδομένα. Επίσης η παρακολούθηση των απαραίτητων γνωρισμάτων τους πρέπει να γίνεται σε πυκνά χρονικά διαστήματα, ιδίως κατά τα πρώτα έτη εφαρμογής του διαχειριστικού σχεδίου.
Σάββατο, Απριλίου 17, 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
1 σχόλιο :
Θα ξεκινήσω από το "...αλλά οι περισσότερες δεν προσεγγίζουν σωστά το θέμα ή εκπορεύονται από ιδιοτελή, πολιτικά, επαγγελματικά, κ.α. συμφέροντα..."
ΠΕΣΤΑ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΕ ΚΑΙ ΞΑΝΑΠΕΣΤΑ. Δεν σας κάνει εντύπωση που οι περισσότεροι που διαμαρτύρονται μιλάνε για τους τουρίστες και όχι για τον εαυτό τους?
Τόσο ψυχοπόνιο? πολύ ύποπτο μου φαίνεται.
Τα πράγματα είναι απλά, άσχετα αν δεν θέλουμε να τα δούμε. Στην χώρα μας υπάρχουν νόμοι και οι παραβάτες τους πρέπει να τιμωρούνται. Κάποιες περιοχές προστατεύονται βάση της Ευρωπαικής και της Ελληνικής Νομοθεσίας για χ.ψ και ω λόγους. Η Αλυκή στο Αεροδρόμιο είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής και οι αλυκές στον Προκόπη είναι εντός δικτύου Νατura 2000. Όποιες παρεμβάσεις γίνουν εκεί πρέπει να είναι σύμφωνες με τους νόμους και όχι με ψηφοθηρικούς τσαμπουκάδες. Αλλιώς, υπάρχει η προσφυγή στη δικαιοσύνη.
Όποια παρανομία πέσει στην αντίληψη μας πρέπει άμεσα να καταγγελθεί στην Αστυνομία, στο Δασονομείο, στην Πολεοδομία και στην Δημαρχία. Ενίοτε και στο Λιμενικό. Αυτοί θα πράξουν τα δέοντα, είναι καθήκον τους.
Κυνήγι στην Αλυκή? Πως, αφού είναι Καταφύγιο Άγριας Ζωής? Αλλά ακόμα και να μην ήταν, απαγορεύεται το κυνήγι παντού μετά τη δύση του ηλίου. Θα πρότεινα στον αερολιμενάρχη να μην ανέχεται τέτοια περιστατικά δίπλα στο αεροδρόμιο και να καλέσει την επόμενη φορά την αστυνομία. Δικαιοδοσία έχει και το Δασαρχείο αλλά ποιόν θα βρεις νυχτιάτικα?
Δεν μπορεί να αδιαφορήσει η Αστυνομία, αλίμονο, για το αεροδρόμιο μιλάμε.
Κουνούπια? ας διαβάσουν μελέτες και πρακτικές καταπολέμησης τους όσοι φουρκίζονται με αυτά και ας αφήσουν τους κομπογιαννίτικους λεονταρισμούς. Και ας πληρώσουν κανένα επιστήμονα να μας πει τι γίνεται, για να σταματήσει η παραπληροφόρηση.
Αξώτης για πάντα
Δημοσίευση σχολίου