Πέμπτη, Ιανουαρίου 31, 2013

Δελτίο Τύπου της Λαϊκής Συσπείρωσης Ν. Αιγαίου σχετικά με την συζήτηση του προϋπολογισμού και του τεχνικού προγράμματος

Σχετικά με την  συζήτηση του προϋπολογισμού και  του τεχνικού προγράμματος για το 2013, στην συνεδρίαση του περιφερειακού  συμβουλίου στη Σύρο στις 28-1-2013, οι εκλεγμένοι περιφερειακοί σύμβουλοι του  ΚΚΕ με την Λαϊκή Συσπείρωση υπογραμμίζουν τα παρακάτω:
  • Η Λαϊκή Συσπείρωση κρίνει τον προϋπολογισμό από καθαρά ταξική σκοπιά, δηλαδή κατά πόσο αυτός ικανοποιεί τις ανάγκες των λαϊκώνστρωμάτων της...... περιφέρειας μας. Από αυτή την άποψη εξετάζοντας και τα οικονομικά στοιχεία του Π/Υ, η απάντηση μας είναι κατηγορηματικά όχι.
  • Ο προϋπολογισμός που παρουσίασε η Περιφερειακή Αρχή, για το 2013, συντάχθηκε με βάση των Κ.Υ.Α 48514/27-12-2013 ευθυγραμμίζεται καιυποτάσσεται πλήρως με τον άγριας λιτότητας και φορομπηξίας κρατικό προϋπολογισμό του 2013. Υποτάσσεται δηλαδή στην αντιλαϊκή πολιτική της τρικομματικής συγκυβέρνησης , της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Δ.Ν.Τ στις απαιτήσεις του επικαιροποιημένου Μεσοπρόθεσμου ( Μ.Π.Δ.Σ) 2012-2016 και στις ειδικές ρυθμίσεις του για την τοπική Διοίκηση σε βάθος τετραετίας.
Στο δε άρθρο 4 της Κ.Υ.Α αλλά και  στα εισηγητικά κείμενα της Περιφερειακής  Αρχής και στην έκθεση του ΥΔΕ (Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου), με σαφήνεια δηλώνονται σαν βασικοί  στόχοι:
  • Η συγκράτηση των δαπανών στα επίπεδα του 2012 με προσπάθεια παραπέρα μείωσης τους κατά την εκτέλεση τους.
  • Με παράλληλο στόχο την μείωση του ελλείμματος της Γενικής Κυβέρνησης
  • Αναφέρονται στο άρθρο 5 παρ. 10 σαν ενδεικτικές περιπτώσεις περιορισμού δαπανών της πολθνησιώτικης περιφέρειας μας τ’ ακόλουθα: στις υπηρεσιακές μετακινήσεις, στην υπερωριακή απασχόληση, στη συμμετοχή σε συλλογικά όργανα, στις προμήθειες, στις τηλεφωνικές συνδιαλέξεις, στο ηλεκτρικό ρεύμα.
Είναι καθαρό, ότι η Περιφερειακή Αρχή, μας εμπαίζει, ότι ύπο τέτοιες  συνθήκες μη χρηματοδότησης, ο προϋπολογισμός, κινείται σε αναπτυξιακή κατεύθυνση και σε όφελος των λαϊκών στρωμάτων, αφού από το σύνολο των προβλεπόμενων εσόδων για το 2013 ( 69.582.422,49) ευρώ μόνο τα ( 24.679.054,56) ευρώ είναι από διάφορες κρατικές πηγές χρηματοδότησης, ενώ τα υπόλοιπα είναι κυρίως από προηγούμενα ταμειακά υπόλοιπα.
Ακόμη και  αυτά τα 24.679.054,56 ευρώ είναι μικρότερα  από το 50% του αντίστοιχου απολογισμού  του 2011 και του 2012.Επιβεβαιώνεται έτσι η άποψη μας ότι ο « Καλλικράτης» είχε από την αρχή στόχο:
  • Η Τοπική Αυτοδιοίκηση ( Δήμοι και Περιφέρειες) να γίνουν το βασικό εργαλείο του κράτους στο να περάσει σε περιφερειακό και τοπικό επίπεδο ηστρατηγική του κεφαλαίου για τη θωράκιση της κερδοφορίας του σε περιόδους « ανάπτυξης» και την ελαχιστοποίηση των απωλειών του σε περιόδους κρίσης.
Είναι φανερό ότι αυτή η στρατηγική είναι σε ευθεία αντίθεση με τα συμφέροντα των λαϊκών στρωμάτων, για την ικανοποίηση των ζωτικών τους αναγκών σε Υγεία-Πρόνοια-Παιδεία κλπ.
Όλα αυτά είναι σε συνδυασμό με επικαιροποιημένο Μ.Π.Δ.Σ και τη θεσμοθέτηση Παρατηρητηρίων « οικονομικής αυτοτέλειας» των Ο.Τ.Α, μεθοδεύοντας σταδιακά την οριστική απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση της Τ.Δ και να ωθείται η Τ.Δ σε δανεισμούς ή στην επιβολή τοπικών φόρων, που θα τα πληρώνουν τα λαϊκά στρώματα.
Επόμενα έχει σοβαρότατες πολιτικές  ευθύνες, η παράταξη του κ. Μαχαιρίδη, που υπηρετεί πιστά και εφαρμόζει αυτή την αντιλαϊκή πολιτική. Ευθύνες έχει και η παράταξη του κ. Κόκκινου που προσπαθεί να βγάλει λάδι την συγκυβέρνηση.
Η Λαϊκή Συσπείρωση με βάση τα παραπάνω καταψήφισε τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό της Περιφερειακής Αρχής και το τεχνικό πρόγραμμα γιατί και αυτό κινείται μέσα στα πλαίσια του αντιλαϊκού προϋπολογισμού αν και υπάρχουν σοβαρότατες ελλείψεις σε έργα π.χ αντιπλημειρικής, αντισεισμικής προστασίας κλπ. που πρέπει να γίνουν και δεν υλοποιούνται.
Η Λαϊκή Συσπείρωση θα κάνει ότι  μπορεί για να οργανωθεί η λαϊκή  αντεπίθεση μέχρι να δρομολογηθούν  εξελίξεις και την ανατροπή αυτής  της πολιτικής και προτίνει:
-Πλήρης και επαρκής κρατική χρηματοδότηση που να καλύπτει το σύνολο των αναγκών των Περιφερειών και των Δήμων που θα προέρχεται από την αύξηση της φορολόγησης στο 45% του μεγάλου κεφαλαίου, της εκκλησιαστικής περιουσίας και αύξηση του ΦΠΑ στα είδη πολυτελείας κλπ.
-Πλήρης επιστροφή των παρακρατηθέντων πόρων.
- Κατάργηση  κάθε είδους τοπικής φορολογίας, που χτυπάει το λαϊκό εισόδημα.
- Μονιμοποίηση  όλων των συμβασιούχων, χωρίς  όρους και προυποθέσεις.
- Προσλήψεις  νέου μόνιμου προσωπικού, με πλήρη  μισθολογικά και ασφαλιστικά  δικαιώματα για να καλυφθούν οι αυξανόμενες κοινωνικές ανάγκες σε υπηρεσίες και υποδομές .
- Αντιπαλεύουμε  τη γενίκευση της ανατροπής  των εργασιακών σχέσεων.
- Να καταργηθεί  η επιχειρηματική δράση στη  λειτουργία, στις υπηρεσίες και  τα έργα των Περιφερειών και  των Δήμων.
- Άμεση λύση  μεταφοράς των μαθητών.
- Χρηματοδότηση  των σχολικών επιτροπών- αφορολόγητο  πετρέλαιο( θέρμανση, αναλώσιμα,  εξοπλισμός, ειδική μέριμνα για τις φτωχές εργατικές οικογένειες).
-Διεκδικούμε  έργα υποδομής και πόρους, που  θα κατευθύνονται για την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, ιδιαίτερα των νέων ζευγαριώ, των ηλικιωμένων, των ατόμων με αναπηρία.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ Ν. ΑΙΓΑΙΟΥ.               
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :