Παρασκευή, Απριλίου 02, 2010

Αναβίωσε το έθιμο των "αρτιδίων" στη Μονή της Νάξου


Το έθιμο των "αρτιδίων" ή "πούλων" αναβίωσε, για μια ακόμα χρονιά, σήμερα στην Ιερά Μονή της Παναγίας της "Δροσιανής". Είναι ένα αρχαίο έθιμο, οι ρίζες του ξεκινούν από την εποχή του Βυζαντίου όταν αυτοκράτορας ήταν ο Μέγας Κωνσταντίνος.
Τα "αρτίδια" είναι μικρά καρβέλια ζημιωμένα με καρύδια και σταφίδες και μοιράζονται στους πιστούς αμέσως μετά την λειτουργία της αποκαθήλωσης το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής.
Παλαιότερα τα αρτίδια τα ετοίμαζαν στα σπίτια τους οι κάτοικοι των ορεινών χωριών της Νάξου, και τα έφερναν στην εκκλησία μαζί με ρακή για να τα προσφέρουν στους προσκυνητές που παρακολουθούσαν την λειτουργία, Τα τελευταία χρόνια την παρασκευή των αρτιδίων έχει αναλάβει ο Πολιτιστικός Οργανισμός του Δήμου Δρυμαλίας σε συνεργασία με το τοπικό συμβούλιο της Μονής.
Το παρόν έδωσε σύσσωμη η πολιτική ηγεσία του νησιού,ο Βουλευτής Κυκλάδων κ. Ι Βρούτσης, ο δήμαρχος Νάξου κ. Μαράκης, ο δήμαρχος Δρυμαλίας κ. Μπαρδάνης, οι νομαρχιακοί σύμβουλοι κ. Μαργαρίτης και κ. Γρυλάκης δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και φυσικά ο πανάξιος Πρόεδρος της Μονής κ. Μανόλης Κοντοπίδης που ήταν και ο οικοδεσπότης ....









Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :