Σάββατο, Φεβρουαρίου 25, 2023

Η επιτυχία η εκδήλωση της κοπής της πίτας της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.)

 Η εκδήλωση της κοπής της πίτας της Ομοσπονδίας Ναξιακών Συλλόγων (Ο.ΝΑ.Σ.) πραγματοποιήθηκε, με πολύ μεγάλη επιτυχία, την Κυριακή, 12  Φεβρουαρίου 2023. Ναξιώτες και φίλοι της Νάξου, εκπρόσωποι των ναξιακών πολιτιστικών συλλόγων,   ομοσπονδιών  νησιών, των πολιτικών κομμάτων και  της αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι των Επιστημών και των Τεχνών ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Ομοσπονδίας και συναντήθηκαν, μετά από τρία χρόνια,  στο φιλόξενο χώρο του Πνευματικού Κέντρου Γαλατσίου «Θάνος Κωτσόπουλος» που στεγάζεται στο Δημαρχείο. Πριν την έναρξη της εκδήλωσης, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των.....θυμάτων του  φονικού σεισμού στην Τουρκία και στη Συρία.

 

            Η εκδήλωση της Ομοσπονδίας ξεκίνησε με  το παιδικό χορευτικό του Συλλόγου Κεραμιωτών. Τα παιδιά τραγούδησαν τα πρωτοχρονιάτικα κάλαντα και χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς,  ανεβάζοντας τη διάθεση του κόσμου. Το χορευτικό συνόδεψαν ο Μιχάλης Χερουβείμ στο βιολί και στο τραγούδι και ο Δημήτρης Φυρογένης (Μετοχάρης) στο λαούτο. Την παρουσίαση του χορευτικού έκανε η κ. Μαριλένα Καπίρη, Γ. Γραμματέας του Συλλόγου Κεραμιωτών.

 

Η Γ. Γραμματέας της Ομοσπονδίας, κ. Εύη Ζιούλη, καλωσόρισε, εκ μέρους του Δ.Σ., τους παρευρισκόμενους και ενημέρωσε για τους επίσημους καλεσμένους. Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ., Μανώλης Καλαϊτζής, έλαβε το λόγο.  Στην ομιλία του αναφέρθηκε στους στόχους που έχουν τεθεί από το Δ.Σ., οι οποίοι σχετίζονται με την οικονομική, κοινωνική και πολιτιστική αναβάθμιση των χωριών της Νάξου και των συλλόγων που τα εκπροσωπούν. Ο Πρόεδρος τόνισε την υποστήριξη της Ομοσπονδίας στην προσπάθεια επίλυσης των πολλών και χρόνιων προβλημάτων του νησιού, για τα οποία έχει γίνει λεπτομερή αναφορά στα ψηφίσματα που εξέδωσε η Ο.ΝΑ.Σ..

Στον τομέα του πολιτισμού, ο κ. Καλαϊτζής αναφέρθηκε σε δύο σημαντικές εκδηλώσεις, που πραγματοποιήθηκαν το προηγούμενο έτος. Η πρώτη με αφορμή την επέτειο των 350 χρόνων παρουσίας της Σχολής Ουρσουλινών και η δεύτερη  με αφορμή την επέτειο των 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή. Επιπροσθέτως, ο κ. Καλαϊτζής ανέφερε την έκδοση της επετηρίδας ΝΑΞΙΑΚΑ και τις προγραμματισμένες εκδρομές εντός και εκτός Ελλάδας. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Πρόεδρος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν, με οποιονδήποτε τρόπο, στην οργάνωση της εκδήλωσης και ζήτησε τη συμπαράσταση όλων,  πολιτών, πολιτικών και φορέων, για το «καλό του αγαπημένου μας νησιού της Νάξου».

            Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης, η Γ. Γραμματέας της Ο.ΝΑ.Σ.,  αναφέρθηκε στην απόφαση του Δ.Σ.   να απονείμει τιμητική πλακέτα στον κ. Δημήτριο Στυλ. Κορρέ, Ομότιμο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, και Πρόεδρο της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών. Για το τιμώμενο πρόσωπο μίλησε ο κ. Αλέξανδρος Λεβαντής, Δρ. Πολιτικός Μηχανικός και μέλος του Δ.Σ. της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών, ο οποίος αναφερόμενος στην προσωπικότητα του κ. Κορρέ, εστίασε σε τρία χαρακτηριστικά, στον γιατρό, στον συν-άνθρωπο, στον συμπατριώτη.

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας του κ. Λεβαντή, ο Πρόεδρος και τα μέλη του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ. επέδωσαν τιμητική πλακέτα στον κ. Δημήτριο Κορρέ, ο οποίος στον αντιχαιρετισμό του αναφέρθηκε πόσο σημαντικό είναι η αναγνώριση από τον γενέθλιο τόπο και τους ανθρώπους του και ευχαρίστησε το Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ. για την  απόφασή του  να τον τιμήσει.

 

            Στο τρίτο μέρος της εκδήλωσης, οι Αιδεσιμολογιώτατοι Πρωτοπρεσβύτεροι κ. Χρήστος Λογαράς και κ. Χρήστος Παναγιωτόπουλος, εκπρόσωπος του Μητροπολίτου Θηβών και Λεβαδείας κ. Γεωργίου,  ευλόγησαν την πίτα και ακολούθησε η εθιμοτυπική διαδικασία. Στην πίτα υπήρχαν τρία φλουριά. Στην κεντρική πίτα το φλουρί «ήταν» ένα τρίκιλο κεφαλοτύρι -προσφορά της ΕΑΣ Νάξου  και ένα συμβολικό δώρο προσφορά του κ. Μάνου Ελευθερίου. Τα άλλα δύο φλουριά ήταν στα κομμάτια που προσφέρθηκαν στους παρευρισκόμενους και αντιστοιχούσαν σε εισιτήρια  με την Blue Star Ferries. Η τύχη ευνόησε τους:  Μανώλη Πολυκρέτη,  υποψήφιο Δήμαρχο Νάξου (φλουρί κεντρικής πίτας), Ίωνα Στάθη (εγγονό του αείμνηστου π. Προέδρου της Ο.ΝΑ.Σ. Μανώλη Μανωλά) και Ανδρέα Λεβαντή.

 Στο κοινό προσφέρθηκαν  ξηροί καρποί, αναψυκτικά, ποτά, γλυκά και αλμυρά εδέσματα, εκ των οποίων τα περισσότερα ήταν προσφορές χορηγών. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με χορό και τραγούδι!

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους:

- ο Ιωάννης Βρούτσης, πρώην  Υπουργός, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος  βουλευτής Κυκλάδων (ΝΔ)

- η Κατερίνα Μονογυιού, βουλευτής Κυκλάδων (ΝΔ)

-ο Φίλιππος Φόρτωμας, βουλευτής Κυκλάδων (ΝΔ)

-ο Ιωάννης Βλασερός, Διδάκτωρ της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, Πρόεδρος του ΝΟΒΕ, υπ. βουλευτής Κυκλάδων (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ)

-ο Νίκος Μανιός, υπ. βουλευτής Α΄ Αθηνών (ΣΥΡΙΖΑ)

-η Μαργαρίτα Αναγνωστοπούλου, υπ. βουλευτής Κυκλάδων (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ)

-η Μιλένα Αποστολάκη, υπ. βουλευτής Β΄ Αθηνών (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ)

-η Ρένια Ζαρκαδούλα , υπ. βουλευτής Βόρειου Τομέα Αθηνών (ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ)

 

- ο Γεώργιος Μαρκόπουλος, Δήμαρχος Γαλατσίου

-ο Μανώλης Πολυκρέτης, υποψήφιος Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων

-ο Ιωάννης Κορρές, Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος Δ. Γαλατσίου

-ο Βασίλης Δερεδίνης, Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών, Δ. Γαλατσίου

- ο Γιάννης Μανιάτης, Πρόεδρος Παιδικών Σταθμών και ΚΑΠΗ, Δ.Γαλατσίου

-ο Κωνσταντίνος Ζώμπος, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Δ.Γαλατσίου

-ο Νίκος Παντελιάς, Αντιδήμαρχος Δ. Αγίων Αναργύρων-Καματερού

-η Χριστίνα Αντωνοπούλου, Αντιδήμαρχος Παιδείας και Πολιτισμού Δ. Μεταμόρφωσης

 -ο Πέτρος Μαγκανάρης, Δημοτικός Σύμβουλος Δ. Γαλατσίου

- Νίκος Μαγκανάρης και Γιάννης Οικονόμου, πρ. Αντιδήμαρχοι Δ. Γαλατσίου

 

- ο Μανόλης Σέργης, ομότιμος καθηγητής Λαογραφίας Πανεπιστημίου Θράκης, από την Επιτροπή Εκδόσεως ΝΑΞΙΑΚΩΝ

- ο Αντώνης Κουζούπης (Πρόεδρος) και ο Γιώργος Σταυρουλάκης (Αντιπρόεδρος) από την Ο.ΣΥ.ΜΙ.Κ.

-  ο Γιάννης Τζανετής (Γ. Γραμματέας) από την Ο.ΠΑ.Σ.

-  ο Αντώνης Τζιώτης  (Γ. Γραμματέας) και η Εύα Κοντού (Ταμίας) από την Ε.ΚΥ.Τ.

-  ο Δημήτρης Κορρές (Πρόεδρος) και ο Αλέξανδρος Λεβαντής (μέλος Δ.Σ.) από την Εταιρεία Κυκλαδικών Μελετών

- ο Γιάννης Λογαράς (Πρόεδρος) από την Πολιτιστική εταιρεία ΝΙΚΑΝΔΡΗ

- η Ματίνα Τσάφου (Πρόεδρος) από την Πολιτιστική εταιρεία Π.Ε.ΔΑΝ.

 

-ο Νίκος Μαϊτός,  πρώην Πρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ.

-η Σοφία Γρατσία-Χατζούδη, πρώην Αντιπρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ.

- ο Μανώλης Μουστάκας, πρώην Αντιπρόεδρος της Ο.ΝΑ.Σ.

- ο Παναγιώτης Καμιλάκης, ερευνητής της Ακαδημίας Αθηνών

- ο Λαμπαδάκης Δημήτριος, στρατηγός ε.α.

- ο Αντώνης Παπακωνσταντής, πρώην Γ.Γραμματέας της Ε.ΚΥ.Τ.

 

Από τους Ναξιακούς Πολιτιστικούς Συλλόγους παρευρέθησαν οι:  Κώστας Βερνίκος               (Πρόεδρος Σ.Σαγκριωτών) Απόστολος Σαχάς (Σ. Κουρουνοχωρίου – Μύλων, μέλος του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.), Ηρώ Σημιτού (Πρόεδρος Σ. Δαμαριωνιτών), Βασίλης Τσάφος (Πρόεδρος Σ. Δανακιωτών), Ειρήνη Μπαρδάνη και Νίκος Νανούρης (αντιπρόσωποι Σ. Απεραθιτών, ταμίας και μέλος Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.), Θοδωρής Νικολάκης και Ελένη Ανδρή (Αντιπρόεδρος και Γ.Γραμματέας Σ. Κορωνίδας), Δημήτρης Παρτσινέβελος (Αντιπρόεδρος Σ. Σκαδιωτών –Μεσωτών και  Ο.ΝΑ.Σ.), Λεβογιάννης Μιχάλης (Πρόεδρος Σ. Απολλωνιατών & μέλος του Δ.Σ. της Ο.ΝΑ.Σ.), Ζιούλη Ευανθία (Γ.Γραμματέας Σ. Δαμαλιωτών και Ο.ΝΑ.Σ.), Καλλιόπη Μαρούλη (Αντιπρόσωπος Σ. Ποταμιτών και μέλος Δ.Σ. Ο.ΝΑ.Σ.), Πέτρος Σιδερής (μέλος Δ.Σ. Σ. Κορωνιδιατών και Ο.ΝΑ.Σ.), Νικόλαος Φυρογένης (Πρόεδρος Σ. Κεραμιωτών), Στέλιος Λιαδάκης (Πρόεδρος Σ. Κυνηδαριωτών),  Χάιδω Μουστάκη και Βασίλης Γρατσίας (Πρόεδρος και Αντιπρόεδρος Σ. Φιλωτιτών).

Χαιρετισμό απέστειλαν: ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Παροναξίας, κ. Καλλίνικος Δεμενόπουλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Θηβών, Λεβαδείας και Αυλίδος, κ.  Γεώργιος Μαντζουράνης, ο βουλευτής Κυκλάδων (ΣΥΡΙΖΑ) Νικόλαος Συρμαλένιος, ο Δήμαρχος Νάξου & Μικρών Κυκλάδων   Δημήτρης Λιανός, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης  Δήμου Νάξου & Μικρών Κυκλάδων Λεονάρδος Χατζηανδρέου,  ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Γαλατσίου Μάνος Ελευθερίου. Οι χαιρετισμοί έχουν αναρτηθεί στο blog της Ο.ΝΑ.Σ..

Το Διοικητικό Συμβούλιο ευχαριστεί θερμά τον Δήμαρχο Γαλατσίου και το Δημοτικό Συμβούλιο για την παραχώρηση του Πνευματικού Κέντρου, το παιδικό χορευτικό του Συλλόγου   Κεραμιωτών και τον   Πρόεδρο    κ. Νίκο Φυρογένη,       τους     μουσικούς     που

- αφιλοκερδώς -  προσέφεραν κέφι και χαρά στο κοινό, την Ε.Α.Σ. Νάξου και τον πρόεδρο της Δημήτρη Καπούνη (τυριά), τον Γιάννη Νανούρη ( Nanou donuts ), τον Νίκο Νανούρη (ρακή και κρασί), την ποτοποιία «Προμπονά» (κίτρο), την Blue Star Ferries, τα πρακτορεία εισιτηρίων Σταμάτη Καπίρη (Νάξος) και ARTTOUR (Πειραιάς),  καθώς όλες και όλους που με την παρουσία τους τιμούν, στηρίζουν και υποστηρίζουν  την Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος                                                                                        Η Γ. Γραμματέας                            

Μανώλης  Καλαϊτζής                                                                      Ευανθία Ζιούλη

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :