Από το 2016 που εγκαινιάστηκε από τον τότε πρωθυπουργό, το Γενικό Νοσοκομείο Σαντορίνης υπό την ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας) και μετά την αλλαγή δύο κυβερνήσεων, σήμερα στο τέλος του 2021, το νοσοκομείο εξακολουθεί να παραμένει υποστελεχωμένο, παρά τις προσπάθειες και τον αγώνα των εργαζομένων αλλά και όλων των κατοίκων της επαρχίας Θήρας (Ίος-Σίκινος -Φολέγανδρος-Ανάφη).
Οι παραιτήσεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, που εντείνονται από τις χαμηλές αποδοχές, το ακριβό κόστος ζωής, τη δυσκολία εύρεσης κατοικίας και τη συνεχή εντατικοποίηση της δουλειάς, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι σύνηθες φαινόμενο και η λειτουργία βρίσκεται σε οριακό επίπεδο. Οι προσλήψεις γιατρών με ΑΠΥ ή ολιγοήμερες αποσπάσεις ιατρών από άλλα νοσοκομεία, παράλληλα με τη λειτουργία εμβολιαστικών κέντρων μέσα στο νοσοκομείο, οξύνουν το πρόβλημα, δημιουργούν καθυστερήσεις και δυσλειτουργία των εξωτερικών ιατρείων και ταλαιπωρούν τους ασθενείς ντόπιους αλλά και ....
επισκέπτες.Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού η κατάσταση που διαμορφώνεται κρύβει πολλούς κινδύνους.
Αποδεικνύεται πως η μετατροπή των νοσοκομείων σε επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη λογική κόστους – οφέλους, έχει αρνητικές συνέπειες για τους ασθενείς και το υγειονομικό προσωπικό. Την ίδια στιγμή ο Θηραϊκός λαός δεν γνωρίζει την τύχη της επιχορήγησης των 5 εκατομμυρίων από το Υπουργείο Υγείας ή τυχόν επιδοτήσεις από το Ίδρυμα Νομικού μέσω του Δήμου Θήρας.
Σήμερα τέλος του 2021 μετά από μια έντονη τουριστική περίοδο με πανδημία, πολλά τροχαία και εργατικά ατυχήματα, το Νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς παθολόγους και πνευμονολόγους ενώ η μία και μοναδική καρδιολόγος εφημερεύει καθημερινά με ό,τι κινδύνους αυτό επιφυλάσσει. Δεν είναι λοιπόν απορίας άξιο το γεγονός να έχουμε τη θλιβερή κατάληξη με το θάνατο δύο νοσηλευομένων ατόμων με covid, εντός του νοσοκομείου .
Τέλος να αναφέρουμε ότι διαπιστώνονται προβλήματα με τα περιστατικά που χρήζουν αεροδιακομιδής, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται οι συγγενείς να καταφεύγουν σε ιδιωτικές εταιρείες αεροδιακομιδής με πολύ υψηλό κόστος.
Ερωτάται ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:
1. Για την πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου για την εξυπηρέτηση των κατοίκων του νησιού και της επαρχίας και των χιλιάδων επισκεπτών.
2. Να χρηματοδοτείται το νοσοκομείο πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό προκειμένου να παρέχει δημόσιες, δωρεάν και ποιοτικές παροχές υγείας για τον όλο τον πληθυσμό του νησιού.
Οι Βουλευτές
Κομνηνάκα Μαρία
Μανωλάκου Διαμάντω
Συντυχάκης Μανώλης
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου