Σάββατο, Σεπτεμβρίου 02, 2017

Εκπληκτική μουσική εκδήλωση στο Κάστρο Χώρας Νάξου

Μια πρωτότυπη μουσική εκδήλωση (διαδοχικά πολυ-χωρική, σπονδυλωτή) πραγματοποιήθηκε τη Τρίτη 29 Αυγούστου 2017 το βράδυ στη Χώρα της Νάξου με τίτλο "Σεργιάνι στην κορυφή του Κάστρου". Οι χώροι που έγιναν οι επιμέρους εκδηλώσεις ήταν η αίθουσα εκδηλώσεων της Μονής Αγίας Ούρσουλας (στον 2ο όροφο), κατόπιν ο ναός Καπέλλας Καζάτζας (παρεκκλήσιο των Δουκών), μετά ο δρόμος έξω, στη....
συνέχεια το προαύλιο και το αμφιθέατρο του πολιτιστικού κέντρου της Καθολικής Εκκλησίας Νάξου και τέλος η αίθουσα εκδηλώσεων του δημοτικού πολιτιστικού κέντρο της πρώην Σχολής Ουρσουλινών. Ιθύνων νους (καλλιτεχνικός διευθυντής) ο κ. Αλέξανδρος Καλογεράς.
Στη Μονή Ουρσουλινών ακούστηκε η σοπράνο Θάλεια Μουτοπούλου και έπαιξε κιθάρα ο Χρυσόστομος Καλογριδάκης (και εικαστική περέμβαση της Μαρίας Κασάπογλου). Στο δρόμο για την Καπέλλα έπαιξε φλάουτο ο Παναγιώτης Ζαχαράκης. Στην Καπέλλα έπαιξε φαγκότο ο Richard Ranti και η Ειρήνη Ντελέζου πιάνο και η Kathleen Osborne-Kalogeras βιόλα και η Ήβη Μούσουρα πιάνο. Στον δρόμο για το Πνευματικό Κέντρο της Καθολικής Μητρόπολης έπαιξε σαξόφωνο ο Γιάννης Σταμούλης και τραγούδησε ηπειρώτικα τραγούδια η Ομάδα Πολυφωνικών της Ηπείρου, ενώ προβάλλονταν σε τοίχο φωτογραφίες της Νινέτας Λογοθέτη.
Στο προαύλιο του Πνευματικού Κέντρου έπαιξαν οι: Παναγιώτης Ζαχαράκης φλάουτο, Andrea Bonsignore όμποε, Richard Ranti φαγκότο, Βάνα Μιμίδου πιάνο, Kathleen Osborne-Kalogeras βιόλα και Susane Cordahi τσέλο. Επίσης σε οθόνη έγινε προβολή (Stars) ενός εικαστικού βίντεο (προβολή: limelightprojection.com) σε μουσική Κώστα Κώστα Βαρότση (το θέμα: μια τρισδιάστατη προβολή πάνω στην πρόσοψη του Καθεδρικού Ναού του Torum Πολωνία-2012).
Στον εσωτερικό χώρο του Πνευματικού Κέντρου ακούστηκε μουσική (Ρεμπέτικη σουίτα) από το κιθαριστικό ντουέτο Αλεξάνδρας Χριστοδήμου και Γιάννη Πετρίδη.
Στο δρόμο για το δημοτικό πολιτιστικό κέντρο στο κτίριο της πρώην Σχολής Ουρσουλινών έπαιξαν οι: Νικόλας Κορντάχης όμποε, Kathleen Osborne-Kalogeras βιόλα και Susane Cordahi τσέλο.
Μπαίνοντας στο κτίριο της πρώην Σχολής Ουρσουλινών (σε κάποια αίθουσα) μπορούσαμε να δούμε την Έκθεση Ζωγραφικής της Μαρίας Κασάπογλου.
Στον τελευταίο όροφο του κτιρίου, στη μεγάλη αίθουσα, που χρησιμοποιείται και ως συνεδριακό κέντρο, έγινε η τελευταία φάση της ενδιαφέρουσας αυτής μουσικής βραδιάς. Πριν από το μουσικό τμήμα της εκδήλωσης έγινε απονομή βραβείων κάποιου δρώμενου που είχε γίνει σε προηγούμενο χρονικό διάστημα, για την εύρεση του “Xαμένου Θησαυρού”.  (Τα βραβεία επέδωσε ο Έπαρχος Νάξου Γιάννης Μαργαρίτης και ήταν αντικείμενα συνδεόμενα με τη Νάξο: εγχειρίδια σε σχήμα κυκλαδικού ειδωλίου και σιφόνια «σφούνια» άντλησης (με παραδοσιακό τρόπο) κρασιού από βαρέλια ή πιθάρια-προσφορά της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών και της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου). Κατόπιν ακούσαμε μια ποικιλία μουσικής από τους μουσικούς που συμμετείχαν στο ενδιαφέρον αυτό καλλιτεχνικό γεγονός και έτσι ολοκληρώθηκε επιτυχώς το πρόγραμμα της καλλιτεχνικής αυτής βραδιάς.
Άλλοι καλλιτέχνες μουσικοί που πήραν μέρος στο μουσικό γεγονός ήταν οι: Χρήστος Γιώνας-Κοντός πιάνο, σολίστ, Άννα Δανιηλίδη συνοδεία πιάνου, ΄Ηβη Μούσουρα πιάνο, Damon Thomas Lee μουσική διεύθυνση.
Τη γενική καλλιτεχνική διεύθυνση της εκδήλωσης είχε ο κ. Αλέξανδρος Καλογεράς.
(Σημ.: Η εκδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση στη βεράντα του κτιρίου της Μονής της Αγίας Ούρσουλας, όπου καταλήγει ο ανελκυστήρας για όσους δεν μπορούν να ανέλθουν πεζή στο Κάστρο και όπου έχει διαμορφωθεί μια ωραία καφετέρια με ονομασία «1739» έτος ίδρυσης της Μονής και με υπέροχη θέα προς μεγάλο μέρος της πόλης και τμήματος του νησιού. Μια ωραία ιδέα για εκκίνηση. Εντυπωσιακή επίσης και η θέα από μια άλλη  βεράντα, αυτήν του Πολιτιστικού Κέντρου, που προσφέρει θέα προς το λιμάνι, την Πορτάρα, τον Πύργο Κρίσπι, προς τον παραλιακό δρόμο και προς το Δημαρχείο).
Η όλη εκδήλωση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία.
Την εκδήλωση διοργάνωσαν οι: ΝΟΠΠΑΠΠΠΑ Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τραγαίας Νάξου, η Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου, η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και η Ορχήστρα ALEA III του Πανεπιστημίου Βοστώνης -999.

(Κείμενο-φωτογραφίες: Γιάννης Λογαράς)















Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :