Τετάρτη, Φεβρουαρίου 25, 2015

ΠΑΣΟΚ: Η κυβέρνηση στο τελευταίο Eurogroup έκανε την απόλυτη τούμπα

Η κυβέρνηση στο τελευταίο Eurogroup έκανε την απόλυτη τούμπα με άγαρμπο και βλαπτικό για τα συμφέροντα της χώρας τρόπο. Ενώ πριν τις εκλογές στόχος της χώρας ήταν η έξοδος από το μνημόνιο μέχρι 28 Φεβρουαρίου και η μετάβαση στο πολύ πιο άνετο καθεστώς της προληπτικής πιστωτικής γραμμής, τώρα το αποτέλεσμα της δήθεν σκληρής διαπραγμάτευσης είναι η παραμονή στο μνημόνιο τουλάχιστον μέχρι τον Ιούλιο και στη.....
συνέχεια η υπαγωγή σε μνημόνιο 3.

Όσοι λιθοβολούσαν το λεγόμενο μέιλ Χαρδούβελη, οφείλουν τώρα να αντιληφθούν ότι αυτό αφορούσε την έξοδο από το μνημόνιο, ενώ το μέιλ Βαρουφάκη προς την τρόικα που τώρα λέγεται «οι θεσμοί» αφορά την παραμονή στο τρέχον  μνημόνιο και αργότερα θα προστεθούν οι όροι υπαγωγής στο μνημόνιο 3 !

Ακόμη όμως πιο θλιβερό είναι το γεγονός ότι το μέιλ Βαρουφάκη υποχωρεί αισθητά σε σχέση με τις κόκκινες γραμμές της προηγούμενης κυβέρνησης που είχε θέσει πρωτίστως το ΠΑΣΟΚ:

- στο ζήτημα του ΦΠΑ το μέιλ Χαρδούβελη δεχόταν μόνο ενδεχόμενη επάνοδο του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία στο 13%. Το μέιλ Βαρουφάκη αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο «εξορθολογισμού» δηλαδή αύξησης όλων των συντελεστών πχ στα νησιά, τα τρόφιμα, τα φάρμακα κοκ.
- στο ζήτημα των εκατό δόσεων η προηγούμενη κυβέρνηση υπερασπιζόταν την ισχύουσα ρύθμιση  που οι «θεσμοί» την ήθελαν πιο αυστηρή, ενώ το μέιλ Βαρουφάκη ακυρώνει τις προχθεσινές εξαγγελίες της κ. Βαλαβάνη και αποδέχεται κριτήρια που μπορεί να οδηγήσουν σε αυστηρότερες και όχι χαλαρότερες ρυθμίσεις.
- στο ζήτημα των κόκκινων δανείων και της προστασίας της πρώτης κατοικίας, η προηγούμενη κυβέρνηση υπερασπιζόταν τις ρυθμίσεις που είχε ψηφίσει, ενώ το μέιλ Βαρουφάκη ακυρώνει τις εξαγγελίες του κ. Σταθάκη και αφήνεται στη κρίση των θεσμών!
- στο ζήτημα των ομαδικών απολύσεων, των ΣΣΕ και του κατώτατου μισθού η προηγούμενη κυβέρνηση  υπερασπιζόταν την συγκεκριμένη συμφωνία των κοινωνικών εταίρων κατά τη τελευταία συνάντησή τους στη Γενεύη υπό την αιγίδα του ILO. Το μέιλ Βαρουφάκη παραπέμπει αόριστα στο διάλογο των κοινωνικών εταίρων.
- η προηγούμενη κυβέρνηση αρνήθηκε ρητά μείωση συντάξεων (συζητούσε μόνο πιθανότητα να μην αυξηθούν το 2016/7, αν υπάρχουν δυσκολίες στα ταμεία, χωρίς αλλαγές στο ασφαλιστικό). Το μέιλ Βαρουφάκη δεν περιλαμβάνει ρητή άρνηση της μείωσης συντάξεων. Αντιθέτως αποδέχεται την σύνδεση εισφορών και παροχών, δηλαδή την λογική του κεφαλαιοποιητικού συστήματος!
- η προηγούμενη κυβέρνηση προχώρησε την πιλοτική εφαρμογή του εγγυημένου κοινωνικού εισοδήματος με στόχο την άμεση γενίκευση του. Αυτό είναι τώρα το μόνο συγκεκριμένο και σοβαρό μέτρο αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης που προτείνει το μέιλ Βαρουφάκη.

Επιπλέον έχουμε με το μέιλ Βαρουφάκη:

- γενικόλογες κοινοτοπίες περί φορολογικού συστήματος και φοροδιαφυγής,
- ουσιαστική αποδοχή της εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ  για το άνοιγμα αγορών και επαγγελμάτων,
- αποδοχή κατ´ ουσίαν των ιδιωτικοποιήσεων, περιλαμβανομένης της ΔΕΗ σε πλήρη αντίθεση με τις συνεχείς δηλώσεις του κ. Λαφαζάνη,
- αποδοχή του προέδρου της ΕΛΣΤΑΤ μέχρι το Σεπτέμβριο και επιλογή νέου από κοινού με την Eurostat.

Όλα αυτά χωρίς καμία κοστολόγηση, χωρίς κανένα αριθμό, υπό την αίρεση των δημοσιονομικών στόχων και του ρυθμού εκτέλεσης του προϋπολογισμού.

Είναι προφανές ότι σε αντάλλαγμα της μετονομασίας της τρόικα σε  «θεσμούς»  η κυβέρνηση δέχθηκε να γράφει η ίδια με τα γράμματα της το μνημόνιο, αντί να κάνουν τη δουλειά αυτή τα τεχνικά κλιμάκια. Πολύ «σκληρή» στάση. Πρόκειται πράγματι για μεγάλη διαπραγματευτική  επιτυχία.

Αναρωτιόμαστε αν και τώρα θα κάνουν πως δεν καταλαβαίνουν. Και δεν αναφερόμαστε στην κυβέρνηση, αλλά στους βουλευτές της, στους υποστηρικτές της που εξαπατήθηκαν και τους όψιμους θαυμαστές της που πάνε να την εξαπατήσουν


Από το Γραφείο Τύπου του ΠΑΣΟΚ 
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :