Παρασκευή, Φεβρουαρίου 06, 2015

ΘΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ Κ.Υ. ΝΑΞΟΥ ΣΑΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ? ΟΨΟΜΕΘΑ....

Εν μέσω διαπραγματεύσεων και αλαλαγμών για το περίφημο «χρέος» ένθεν κακείθεν , η χώρα εξακολουθεί να στενάζει από την ανεργία την φτώχεια  την ανέχεια  και ο λαός αναμένει εναγωνίως  τις καλύτερες μέρες που του υποσχέθηκε η καινούργια  αριστερή κυβέρνηση .

Σε αυτό το πολιτικοκοινωνικό περιβάλλον όλοι οι εργαζόμενοι στο χώρο της υγείας έδωσαν και δίνουν αγώνα για να κρατήσουν το πολύπαθο Ε.Σ.Υ. ζωντανό , με δημόσιο  δωρεάν χαρακτήρα και περίθαλψη  για όλους  ανεξαιρέτως, δεδομένου ότι οι προηγούμενες ηγεσίες του Υπουργείου  Υγείας είχαν ένα και.....
μοναδικό σκοπό : Την καθολική ιδιωτικοποίηση του χώρου με απώτερο στόχο το κέρδος, αδιαφορώντας για απώλειες σε ανθρώπινες ζωές από αυτή την καπιταλιστική-καταστροφική για την κοινωνία,  πολιτική που υπηρετούσαν.

Σε τοπικό επίπεδο το Κ.Υ. Νάξου, που ποτέ δεν λειτούργησε σαν νοσοκομείο, ασχέτως των κτιριακών υποδομών που φτιάχτηκαν για αυτό τον σκοπό, ακολούθησε εσκεμμένα  τον δρόμο της απαξίωσης και υποβάθμισης . Αυτοί που έφεραν την κατάσταση σε αυτά τα χαμηλά επίπεδα είναι οι ίδιοι που κινούσαν τα νήματα τόσα χρόνια .Όλοι οι πρώην κομματικά διορισμένοι διοικητές χωρίς αξιοκρατικά κριτήρια  με τελευταίο τον Λάμπου ,οι κυβερνητικοί βο(υ)λευτές Ρήγας, Βρούτσης και οι προκάτοχοί τους πολιτικοί, γυρολόγοι πολιτευτές, αδιάφοροι στην ουσία πρώην και νυν δήμαρχοι, εργοδοτικοί - κυβερνητικοί συνδικαλιστές και οι παρατρεχάμενοι όλων αυτών ,εκμεταλλεύτηκαν την υγεία για ιδίων όφελος χωρίς να τους ενδιαφέρει η ουσιαστική λειτουργία του νοσοκομείου σε δευτεροβάθμιο επίπεδο, ούτως ώστε να αποκτήσει την πραγματική του διάσταση για όφελος της κοινωνίας.Πρέπει λοιπόν να ξηλωθεί όλο το σάπιο κατεστημένο σύστημα , που αποτελεί  τροχοπέδη για την ανάπτυξη του Κ.Υ. Νάξου σε πραγματικό νοσοκομείο.

Η κατάσταση αυτή την στιγμή όπως γνωρίζουμε  είναι αυτή που προαναφέραμε. Κλειστά τα χειρουργεία , η αιμοδοσία και  ο τεχνητός νεφρός. Ελάχιστοι γιατροί που δεν φτάνουν να εξυπηρετήσουν τους ασθενείς χωρίς τις βασικές ειδικότητες με αποτέλεσμα ο κόσμος να στρέφεται στον ιδιώτη (όσοι μπορούν οικονομικά βέβαια), και να διακομίζονται Αθήνα η Σύρο με αεροπλάνα και βαπόρια για το παραμικρό. Λίγες νοσηλεύτριες που παλεύουν σε αντίξοες εργασιακές συνθήκες να κρατήσουν σε μια ισορροπία την ανισορροπία του σαθρού συστήματος . Η τεχνική υποστήριξη της κτιριακής υποδομής είναι σχεδόν ανύπαρκτη και το κτήριο παραδίδεται στο χρόνο και τη μοίρα  με εμφανή  σημάδια παρακμής. Το Ε.Κ.Α.Β. είναι υποστελεχωμένο  με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί όλες τις ώρες της ημέρας και να έχουμε πολλές κενές βάρδιες με κίνδυνο να θρηνήσουμε αργά η γρήγορα ανθρώπινες ζωές.

Το ερώτημα λοιπόν είναι ένα: Θα ανατραπεί αυτή η κατάσταση ? Θα μπορέσουμε δλδ να φρενάρουμε τη λάθος πορεία που έχει πάρει τόσα χρόνια η υγεία  η περίθαλψη και η πρόνοια στον τόπο μας? Προσωπική μας άποψη είναι ότι αυτή την ανατροπή μπορούν να την κάνουν πράξη οι εργαζόμενοι με σύμμαχο την κοινωνία μέσα από αγωνιστικές ομάδες  που θα συγκροτηθούν σε κάθε εργασιακό  τομέα, έχοντας  στα χέρια τους βέβαια την ουσιαστική  λειτουργία και απόφαση στα θέματα που τους απασχολούν .Όλα αυτά με άμεση δημοκρατία , οριζόντιες διαδικασίες των ανοιχτών διαρκών συνελεύσεων που σκοπό θα έχουν την ανάδειξη των προβλημάτων και την εξεύρεση λύσεων, αλλά ταυτόχρονα  την ζύμωση  των εργαζομένων και κατ’ επέκταση της κοινωνίας στα φλέγοντα  θέματα που απασχολούν όλους μας, με σκοπό να αποκτήσουμε συνείδηση και άποψη γι’ αυτά .Με λίγα λόγια να αλλάξουμε προς το καλύτερο πρώτα εμείς οι ίδιοι, την λάθος νοοτροπία που τόσα χρόνια μας εμφύτευαν με πολλούς και διάφορους τρόπους  για να έχουν άβουλους κομματικούς στρατούς στην διάθεση τους. Οι εργαζόμενοι πρέπει να παλέψουν προς αυτή την κατεύθυνση , να διεκδικήσουν την αλλαγή στον τρόπο διοίκησης του δημόσιου τομέα ώστε να έχουν ουσιαστικό λόγο και γνώμη στις αποφάσεις που θα παρθούν στο άμεσο μέλλον  με στόχο μια πιο δίκαιη κοινωνία για όλους μας.

Θα γίνουν λοιπόν αυτά τα  βήματα   μπροστά,  για να κάνουμε την ανατροπή που άλλωστε και η καινούργια  αριστερή κυβέρνηση ευαγγελίζονταν τόσα χρόνια ως αντιπολίτευση? η θα έχουμε απλά μια αριστερή παρένθεση?  Οψόμεθα....

http://naxosygeia.blogspot.gr/2015/02/blog-post.html
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :