Κυριακή, Σεπτεμβρίου 29, 2013

Μ.Γλέζος στην "ΑΥΓΗ της Κυριακής:

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΝΙΚΟ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ 
Ολόκληρη η συνέντευξη - Για τα γεγονότα των τελευταίων ημερών - για την Χ.Α. - Για την στάση της Αστυνομίας- της Κυβέρνησης - Πως πρέπει να αντιδράσει η Αριστερά - για τους νέους - για το νέο υπο έκδοση βιβλίο του.
Όταν συνομιλεί κανείς με τον Μανώλη Γλέζο για την επιστροφή του ναζισμού, οι πρόλογοι περιττεύουν. Για το θέμα αυτό καθεαυτό, αλλά και την πολιτική σύγκρουση, την απάντηση των.... πολιτών, τη διείσδυση της Χρυσής Αυγής στον κρατικό μηχανισμό και τη νεολαία, για όλα τα παραπάνω μιλάει στη συνέντευξη που ακολουθεί.
* Ποιες οι πρώτες σκέψεις σας, κ. Γλέζο, για την έκρηξη του νεοναζιστικού φαινομένου τις τελευταίες ημέρες, αλλά και ό,τι αυτή εν συνεχεία προκάλεσε;

Δεν είναι φαινόμενο ανεξήγητο. Η Χρυσή Αυγή, ως σχηματισμός, υπήρχε από καιρό. Πότε φάνηκε να ξεπετάγεται; Μόλις άρχισε η κρίση. Άρα, η άνοδός της είναι αποτέλεσμα της κρίσης. Και οι δημιουργοί της κρίσης πρέπει να ελέγξουν τον εαυτό τους για αυτό το ‘κατόρθωμα’.

Καταθέσατε στοιχεία στον υπουργό Δημόσιας Τάξης, τι θα μας πείτε για αυτά;

Δεν θα αναφερθώ στα στοιχεία. Αυτά είναι σήμερα στα χέρια της Δικαιοσύνης. Προσπάθησα να τη βοηθήσω. Έδωσα τα στοιχεία στον υπουργό Δημόσιας Τάξης και εκείνος πολύ σωστά τα παρέδωσε στην Εισαγγελία. Του τα έδωσα μάλιστα, αμέσως μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Αν η Δικαιοσύνη καθυστερήσει ή δεν τα αξιοποιήσει καν, τότε έχουμε χρέος, ως δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικοί οργανισμοί, να επεμβαίνουμε και να ελέγχουμε, ‘τι γίνονται εκείνα τα στοιχεία;’. Ως τότε όμως δεν έχουμε δικαίωμα να τα παρουσιάζουμε. Το θέμα επίσης δεν είναι μόνο ποινικό, είναι και πολιτικό. Επιμένω ότι πρέπει να βοηθήσουμε την Εκκλησία στον αγώνα της εναντίον αυτών που σταυρώνουν τα χριστιανικά ιδεώδη. Πρέπει επίσης να βοηθήσουμε εκείνους που αγωνίζονται να αποδείξουν ότι οι δήθεν αμύντορες του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού είναι οι διαστρεβλωτές του.

Από τη διαχρονική δράση τους, τι συμπεράσματα έχετε βγάλει; Υπάρχει ολιγωρία από την Αστυνομία, συνενοχή, κάλυψη –τι;

Κατ’ αρχάς, δεν λειτούργησε η Δικαιοσύνη, όπως έπρεπε. Για παράδειγμα έχουν περάσει δεκαέξι μήνες από τότε που έγινε η επίθεση κατά της Ρένας Δούρου και της Λιάνας Κανέλλη. Η Βουλή έπραξε το καθήκον της με την άρση ασυλίας του δράστη. Αλλά δεν υπήρξε η απαιτούμενη συνέχεια από την πλευρά της Δικαιοσύνης. Και υπάρχουν παρόμοια γεγονότα πολλά.

Θύλακοι και σταγονίδια

Συνεπώς υπάρχουν θύλακοι της Χρυσής Αυγής μέσα στη Δικαιοσύνη;
Είτε είναι θυλάκοι, είτε είναι σταγονίδια, είτε είναι μεμονωμένα άτομα, η ουσία είναι ότι υπάρχουν και εμποδίζουν τη λειτουργία της Δικαιοσύνης.
Και στα σώματα ασφαλείας; Και στο στρατό;
Ναι, υπάρχουν και στα Σώματα Ασφαλείας και στο Στρατό. Αποκαλύπτονται πολλά στην πορεία και πρέπει ο Κρατικός Μηχανισμός και το Δικαστικό Σώμα να αποκαθαρθούν από οποιαδήποτε ‘μόλυνση’ έχουν υποστεί.

Μέτωπο μόνο κατά του ναζισμού

Την κυβερνητική στάση, τις τελευταίες ημέρες, πώς την αξιολογείτε; Κάποιοι της πιστώνουν ότι καταβάλλει προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, άλλοι –και η Αντιπολίτευση- την κατηγορούν ότι χρησιμοποιεί τη θεωρία των δύο άκρων...
Δεν συζητώ καν για την ανεπίτρεπτη θεωρία των δύο άκρων. Δεν είναι δυνατόν να συμφωνήσουμε σε καμιά περίπτωση στο θέμα του λεγόμενου συνταγματικού τόξου. Γιατί με αυτούς που παραβιάζουν τη Δημοκρατία και το Σύνταγμα, δεν μπορούμε να συνεργαστούμε. Μας χωρίζει άβυσσος. Όμως, δεχόμαστε να συνεργαστούμε με όλους εκείνους που θα ήθελαν να δημιουργήσουμε ένα αντιναζιστικό, αντιφασιστικό μέτωπο.
Καταλογίζετε στην κυβέρνηση προσπάθεια να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από αυτήν την υπόθεση;
Βεβαίως. Και μόνο από το γεγονός ότι η πτώση της Χρυσής Αυγής, όπως καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις, δείχνει ότι ανεβάζει τη ΝΔ... Η κυβέρνηση το κάνει για κομματικά οφέλη, εμείς κάνουμε αυτόν τον αγώνα γιατί πρέπει να εξαλειφθεί το μίασμα του ναζισμού.

Η λαϊκή αγανάκτηση να γίνει πολιτική πράξη

Οι αριστεροί πολίτες πώς πρέπει να αντιδράσουν; Τις προηγούμενες ημέρες είχατε απευθύνει έκκληση...
Η εκτόνωση της δίκαιης οργής του ελληνικού λαού σε προπηλακισμούς, λεκτικές επιθέσεις και χειροδικίες δεν οδηγεί πουθενά, δεν έχει κανένα αποτέλεσμα. Πέραν τούτου, το καθεστώς βρίσκει την αφορμή και παίρνει μέτρα για να εμποδίσει αυτές τις εκδηλώσεις, με αποτέλεσμα να φοβάται ο πολίτης που δεν έχει αποκτήσει ακόμα απόλυτη συνείδηση του ρόλου του μέσα στην κοινωνία και να σκέπτεται αν θα πάρει μέρος σε μια διαδήλωση. Άρα, αποτελούν εμπόδιο στην ανάπτυξη των πολιτικών και κοινωνικών αγώνων. Δημιουργούν προβλήματα οι παρόμοιες εκδηλώσεις και δίνουν όπλα στο καθεστώς της καταστολής. Η δίκαιη αγανάκτηση του λαού πρέπει να μετουσιώνεται σε πολιτική πράξη.
Η Χρυσή Αυγή πρέπει να τεθεί εκτός νόμου;
Κανένα κόμμα δεν πρέπει να τίθεται εκτός νόμου. Εάν υπάρχουν στελέχη, μέλη, βουλευτές οποιουδήποτε κόμματος που παραβιάζουν τον κοινό ποινικό κώδικα, πρέπει να αντιμετωπίσουν τη Δικαιοσύνη. Είναι επίσης λαθεμένη η αντίληψη όταν σκέπτεσαι μόνο την καταστολή και όχι την πρόληψη.
Και η πρόληψη, εδώ, ποια είναι;
Μία και μόνον: να δοθεί η εξουσία στο λαό. Και όταν ο λαός έχει την εξουσία σε όλους τους τομείς, δεν πρόκειται να περάσει ούτε ναζιστικό κουνούπι.
Ψηφοφόροι, πάντως, είναι και αυτοί που ψηφίζουν τη Χρυσή Αυγή και αν κρίνουμε από τις δημοσκοπήσεις, περισσότεροι σε σύγκριση με τις εκλογές...
Από την Κατοχή θα ξεκινήσω. Η πρώτη ναζιστική οργάνωση ήταν η ΕΣΠΟ, δηλαδή η «Εθνική Σοσιαλιστική Πατριωτική Οργάνωση», έτσι προσπαθούν να παρασύρουν τον κόσμο. Την ανατίναξη του κτιρίου στο οποίο στεγαζόταν, ανέλαβε και πραγμάτωσε η ΠΕΑΝ (Πανελλήνιος Ένωσις Αγωνιζομένων Νέων). Η ΠΕΑΝ δεν ήταν αριστερή. Ρωτώ: Σε ποιο βιβλίο έχει γραφεί αυτό που έκανε; Το λέω για να δείξω ότι οι ως τώρα κυβερνώντες ενδιαφέρονταν να μην προβληθεί η Αντίσταση. Γιατί μέσα στην ελληνική Ιστορία, υπάρχει η ιδεολογία της αντίστασης.

Χρυσή Αυγή και νεολαία

Σε συνέχεια των όσων είπατε για τα βιβλία, η έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη για τη ρατσιστική βία που έφερε στο φως της δημοσιότητας η «Αυγή», διαπιστώνει αύξηση τέτοιων κρουσμάτων στα σχολεία, πολλά από τα οποία δεν φτάνουν καν σε καταγγελία. Εσείς που κάθε μέρα είστε σε κάποιο σχολείο και μιλάτε στους μαθητές για το φασισμό, τι έχετε εισπράξει από τους δικούς τους προβληματισμούς, δεδομένης και της διείσδυσης της Χρυσής Αυγής στα σχολεία;
Η δηλητηρίαση της νέας γενιάς με τα φασιστικά ιδεώδη είναι, κατά τη γνώμη μου, ο μεγαλύτερος κίνδυνος. Γι’ αυτό πρέπει οι γονείς –πρώτα οι γονείς- και οι δάσκαλοι και καθηγητές και το Υπουργείο Παιδείας επιτέλους, να συνειδητοποιήσουν το ζήτημα και να αρχίσει ο αγώνας εξοβελισμού των ναζιστικών θεωριών από τα σχολεία. Αυτό μπορεί να γίνει στην πράξη μόνον όταν κληθούν να συζητήσουν αυτά τα θέματα τα ίδια τα παιδιά. Πιστεύω και έχω εμπιστοσύνη ότι τα ίδια τα παιδιά θα κατανοήσουν το πρόβλημα και θα εξοβελίσουν τις ιδέες αυτές. Όχι επιβολή στα παιδιά. Όχι να τους πουν ότι αυτό είναι ‘λάθος’. Αλλά μέσα από διάλογο να αποδειχθεί ότι υπάρχει λάθος. Τα ίδια τα παιδιά δεν τα διέπει, από την ιδιοσυγκρασία τους, ούτε ο ρατσισμός ούτε οποιοδήποτε ναζιστικό δόγμα.
Καθώς όμως σήμερα κορυφώνεται το τριήμερο φεστιβάλ Νέων ΣΥΡΙΖΑ –με έντονο αντιφασιστικό χαρακτήρα-, ποιο είναι το δικό σας μήνυμα;
Θετικά θεωρώ τα λεγόμενα φεστιβάλ, διαφωνώ πλήρως με την ονομασία, τα ονομάζω ‘πολιτιστικές συνάξεις’. Αλλά κατά τη γνώμη μου πρέπει να υπάρξει μια αντιστροφή: θα ήθελα τη συμμετοχή της νεολαίας στα πανηγύρια του λαού μας. Δηλαδή να μην μαζευόμαστε μόνο στο δικό μας χώρο, στο ‘καζάνι’ μας, όπως έλεγε ο αείμνηστος ο Γιάννης Πασαλίδης. Ρωτάω: πάμε εμείς κοντά στο λαό ή θέλουμε να έρθει ο λαός κοντά σε εμάς; Υπάρχει η δογματική αντίληψη που θέλει το κόμμα καθοδηγητή του λαού, αλλά υπάρχει και μια νέα αντίληψη που θέλει το κόμμα υπηρέτη του λαού. Ας μελετήσουμε τη νέα αυτή αντίληψη.
Πολλά έγγραφα βλέπω στο γραφείο σας, κ. Γλέζο. Μήπως έχετε κανένα βιβλίο στα... σκαριά;
Όντως και ελπίζω ότι θα εκδοθεί μέσα στον Οκτώβριο. Έχει τίτλο, «Η Έξοδος» και διαπραγματεύεται την έξοδο από την κρίση και αποτελείται από τέσσερα μέρη: Η κρίση και οι διάφορες μορφές της, πώς το σύστημα αντιμετωπίζει την κρίση, πώς ο λαός την αντιμετωπίζει και, τέλος, τι πρέπει να γίνει μόλις ο ελληνικός λαός μας δώσει την εμπιστοσύνη του, δηλαδή τι πρέπει να γίνει ώστε να μην έχει ανάγκη ούτε από σωτήρες, ούτε από δανειστές.

Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :