Κυριακή, Μαρτίου 03, 2013

Βελέντζειο Υγειονομικό Αεροσκάφος | Η αλήθεια, τα παιχνίδια των ιδιωτών


Την ώρα που η Παριανή κοινωνία σύσσωμη διαδήλωνε εντός και εκτός Πάρου για την κατάσταση και τις ελλείψεις στον τομέα της δημόσιας υγείας στο νησί, οι εκπρόσωποι  του Συντονιστικού Φορέα ενημέρωναν τον Υπουργό, και τους εκπροσώπους των πολιτικών κομμάτων, για τα χρόνια και άλυτα προβλήματα του Κ.Υ. Πάρου.
Τα θέματα γνωστά: Στελέχωση σε ιατρικό και........
παραϊατρικό προσωπικό, διασωστών του ΕΚΑΒ, ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός, ακόμα και βασικά αναλώσιμα.

Σε όλους μας πλέον, είναι ξεκάθαρη η πρόθεση των κυβερνώντων για μία γενικευμένη άτυπη προσπάθεια πανελλαδικά, για την απαξίωση και υποβάθμιση της δημόσιας και δωρεάν παροχής υγείας, σε τέτοιο σημείο, ώστε να προετοιμαστεί το έδαφος για να περάσουμε σε ένα μοντέλο ιδιωτικοποίησης και εμπορευματοποίησης της υγείας σε όλα τα επίπεδα.

Εξαίρεση δεν θα αποτελούσε βέβαια η προσπάθεια εφαρμογής αυτού του μοντέλου και στην Πάρο...

Τήνος: Το άνοιγμα της πόρτας...

Η γεωφυσική ιδιαιτερότητα και οι τραγικές ελλείψεις υποδομών υγείας σε όλα τα Κυκλαδονήσια προσφέρουν εύφορο έδαφος για την ανάπτυξη ιδιωτικών μονάδων υγείας και την δραστηριοποίηση κάθε μορφής ιδιωτικής πρωτοβουλίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Σε πορεία ιδιωτικοποίησης βρίσκεται βέβαια και ο ευαίσθητος και πολύπαθος τομέας των διακομιδών ασθενών. Πρόσφατο παράδειγμα η υπογραφή σύμβασης μεταξύ του Δήμου Τήνου και ιδιωτικής εταιρείας, με σκοπό την υπηρεσία άμεσης ιατρικής βοήθειας στους μόνιμους κατοίκους Τήνου και τον συντονισμό υγειονομικής μεταφοράς.

Η σύμβαση προβλέπει για ένα χρόνο, 12 αεροδιακομιδές ασθενών με ελικόπτερο, μόνο ημέρα, ενώ κατά την διάρκεια της νύχτας προβλέπει την μεταφορά του ασθενούς με πλωτό στη Μύκονο και από εκεί με αεροπλάνο στην Αθήνα. Το ποσό της σύμβασης ανέρχεται στις 40000 ευρώ ετησίως.

Με την υπογραφή της σύμβασης ουσιαστικά άνοιξε πλέον ο δρόμος για την ιδιωτικοποίηση των αεροδιακομιδών, με μετακύλιση του κόστους στην τοπική αυτοδιοίκηση.

Οι διακομιδές αναμφισβήτητα αποτελούν την αχίλλειο πτέρνα του συστήματος υγείας στη νησιωτική Ελλάδα και έχουν αποτελέσει επί σειρά ετών αντικείμενο συζητήσεων, αντιπαραθέσεων ακόμα και εκμετάλλευσης σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο.

Νάξος: Η αναζήτηση

Σε αναζήτηση λύσης στο μεγάλο πρόβλημα των διακομιδών βρίσκεται εδώ και καιρό και η δημοτική αρχή Νάξου.

Στην αρχή ζητούσε από το κράτος δημιουργία βάσης αεροδιακομιδών και διάθεση ελικοπτέρου της Πολεμικής Αεροπορίας που θα στάθμευε μόνιμα στο γειτονικό νησί.

Αντιλαμβανόμενη όμως ότι κάτι τέτοιο αποτελεί ευσεβή πόθο, στράφηκε στην λύση της Πάρου και της Σαντορίνης, εξετάζοντας προοπτική και δυνατότητα συνεργασίας των δύο νησιών και εξυπηρέτηση των περιστατικών της, από το υγειονομικό αεροσκάφος του Βελεντζείου Ιδρύματος Πάρου. Ήδη έχουν υπάρξει συναντήσεις και διαβουλεύσεις επί του θέματος και από τους δύο δήμους και από πλευράς του Βελεντζείου Ιδρύματος.

Τα πλωτά

Από πλευράς Πάρου στην πρόσφατη ατζέντα των διεκδικήσεων για μία ακόμη φορά τέθηκε στους αρμόδιους το καυτό θέμα των διακομιδών εκτάκτων περιστατικών που χρήζουν μεταφορά σε εξειδικευμένες νοσοκομειακές μονάδες των Αθηνών.

Για πρώτη φορά, στις πρόσφατες συναντήσεις που έγιναν στην Αθήνα με τους αρμόδιους, το πρόβλημα τέθηκε σε μία άλλη βάση από αυτή που είχε συζητηθεί μέχρι σήμερα.

Είναι γνωστό ότι η επιχειρησιακή διαθεσιμότητα των πτητικών μέσων της Πολεμικής Αεροπορίας που εξυπηρετούν τις αεροδιακομιδές ασθενών μέσω ΕΚΑΒ, δεν επαρκεί, λόγω έλλειψης μέσων και επιφορτισμένου πολλαπλού έργου.

Η λύση ανάγκης μετά από αίτημα του συντονιστικού διακομιδών του ΕΚΑΒ δίνεται πολλές φορές από το κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος (ΚΕΠΙΧ ), το οποίο σε συνεργασία με τα κατά τόπους Λιμεναρχεία βρίσκει κάποιο διαθέσιμο πλωτό, με το οποίο μεταφέρει τον ασθενή στο περιφερειακό νοσοκομείο Σύρου.

Αυτά τα σκάφη δεν έχουν υπογράψει καμία σύμβαση με το Υπουργείο Υγείας ή το ΕΚΑΒ, δεν διαθέτουν εγκεκριμένη υγειονομική πιστοποίηση, στοιχειώδη ιατρικό εξοπλισμό, ασφαλιστική κάλυψη για τους μεταφερόμενους ασθενείς και δεν έχουν ελεγχθεί για την καταλληλότητα τους από επίσημο φορέα για μεταφορά επειγόντων περιστατικών. Το κόστος της κάθε θαλάσσιας διακομιδής στη Σύρο ανέρχεται στις 3500-4000 ευρώ και βαρύνει τους φορολογούμενους μέσα από τα κονδύλια του Υπουργείου Υγείας/ΕΚΑΒ.

Στην Παροναξία η χρησιμοποίηση συγκεκριμένου ιδιωτικού πλωτού για την συντριπτική πλειοψηφία των διακομιδών έχει απασχολήσει πολλές φορές (με πιο πρόσφατο το κεντρικό δελτίο του Alpha πριν από μερικές μέρες) τα μέσα ενημέρωσης, που έχουν αναδείξει και σχολιάσει το θέμα αφήνοντας αιχμές για μία «ατμόσφαιρα» σκανδάλου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Λιμεναρχείου Νάξου, για το έτος 2012, μόνο από τη Νάξο, πραγματοποιήθηκαν συνολικά 128 διακομιδές με πλωτά σκάφη. Από αυτές μόλις οι 9 με το σκάφος του Λιμενικού σώματος που ελλιμενίζεται στη Νάξο, μόνο 3 από το σκάφος «Αργοκοιλιώτισσα» και οι υπόλοιπες 116 από το σκάφος «Κυρίαρχος».

Για λόγους, που μόνο το τμήμα διακομιδών του ΕΚΑΒ και το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού γνωρίζει -και μπορεί να εξηγήσει- το συγκεκριμένο ιδιωτικό σκάφος πραγματοποιεί κατά αποκλειστικότητα διακομιδές απ' όλες τις Κυκλάδες χρεώνοντας το Ελληνικό Δημόσιο και τον Έλληνα φορολογούμενο με αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ, ενώ την ίδια στιγμή υπάρχουν πλωτά του Λιμενικού Σώματος στο λιμάνι της Σύρο και της Νάξου που σπάνια ενεργοποιούνται για διακομιδές!Εντυπωσιακό είναι ότι μετά από κάθε διακομιδή με το ιδιωτικό πλωτό υπάρχει ανάρτηση στην ιστοσελίδα του ΛΣ παρουσιάζοντας την ως επίτευγμα συντονισμένης επιχείρησης.

Η παράνοια

Η παράνοια της Ελληνικής πραγματικότητας δεν σταματά εδώ, αλλά φτάνει και στο νησί της Πάρου, που ως γνωστό διαθέτει υγειονομικό αεροσκάφος πιστοποιημένο, ασφαλισμένο και εγκεκριμένο από τους κρατικούς φορείς για αεροδιακομιδές επειγόντων περιστατικών από το  ΚΥ Πάρου σε νοσοκομεία των Αθηνών.

Το αεροπλάνο της Πάρου, στα περίπου 5 χρόνια συνολικής λειτουργίας του, έχει πραγματοποιήσει πάνω από 750 αεροδιακομιδές ασθενών. Η προστασία και διασφάλιση του τουριστικού μας προϊόντος που συντηρεί την οικονομία του νησιού με την ύπαρξη πτητικού μας μέσου έχει αποτυπωθεί στη συνείδηση των περισσοτέρων που ασχολούνται με τουριστικές επιχειρήσεις

Και ενώ, η διάθεση του πτητικού μέσου στο ΚΥ Πάρου είναι μια πραγματικότητα, υπήρξαν αρκετές περιπτώσεις ασθενών που διακομίστηκαν καθυστερημένα και κάτω από δυσμενείς (τριτοκοσμικές συνθήκες) στην Σύρο, με το πανάκριβο ιδιωτικό πλωτό, ενώ την ίδια στιγμή το αεροπλάνο του Βελεντζείου Ιδρύματος βρισκόταν στο υπόστεγο στο αεροδρόμιο της Πάρου πανέτοιμο να διακομίσει σε 30 λεπτά τον ασθενή στην Αθήνα χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το Ελληνικό δημόσιο.

Σημειώνουμε, ότι πολλά απ' αυτά τα περιστατικά διακομιδής με πλωτό στη Σύρο, χρειάστηκε να μεταφερθούν εκ νέου την επόμενη μέρα στην Αθήνα με εναέριο μέσο του ΕΚΑΒ, επειδή δεν μπορούσαν να αντιμετωπιστούν εκεί. Αποτέλεσμα: Η επιβάρυνση του Δημοσίου και φυσικά ο κίνδυνος της κατάστασης του ασθενή.

Σε άλλη παράλογη περίπτωση υπήρξε διακομιδή ασθενούς στη Σύρο με το ιδιωτικό πλωτό ενώ το ίδιο απόγευμα και την ίδια περίπου ώρα υπήρχαν 3 δρομολόγια πλοίων για Σύρο.

Είναι επίσης γνωστά και καταγεγραμμένα τα προβλήματα που δημιούργησε στην απρόσκοπτη λειτουργία του αεροπλάνου συγκεκριμένος νεόφερτος γιατρός που ζηλεύοντας την δόξα του πλωτού προσπάθησε να εμποδίσει τη λειτουργία του με αποτέλεσμα να ξεσηκωθούν οι τοπικές αρχές και ο γιατρός να φύγει για άλλες πολιτείες...

Μέσα σ' ένα κλίμα γενικότερης έλλειψης ενημέρωσης και μεθοδευμένης απαξιωτικής προπαγάνδας από μεμονωμένα άτομα, αλλά και ομάδες συμπολιτών μας, φτάσαμε στο σημείο ως τοπική κοινωνία να πολεμάμε τις ίδιες μας τις κατακτήσεις που αποτελούν σημείο αναφοράς και μίμησης για διπλανά νησιά. Κανείς καλοπροαίρετος δεν αναρωτήθηκε, δεν αντέδρασε, και δεν έβαλε το μυαλό του να σκεφτεί προς την σωστή κατεύθυνση.

Ευτυχώς όμως που σ' ένα διαφορετικό μήκος κύματος κινήθηκαν οι συντελεστές των πρόσφατων κινητοποιήσεων για τα προβλήματα υγείας. Έθεσαν με αποφασιστικότητα στον υπουργό υγείας και τους εκπροσώπους των κομμάτων της Βουλής την πρόταση να χρηματοδοτηθεί η λειτουργία του αεροπλάνου της Πάρου (όπως συνέβη και στο παρελθόν επί υπουργίας Δ. Αβραμόπουλου)από μέρος των χρημάτων που ξοδεύονται σε ιδιώτες για θαλάσσιες διακομιδές, με την δυνατότητα το αεροσκάφος να εξυπηρετήσει ενδεχόμενος με ταχύτητα και αξιοπρέπεια επείγοντα περιστατικά και από άλλα γειτονικά νησιά που διαθέτουν αεροδρόμιο όπως π.χ. η Νάξος.

Η χρηματική διαφορά και το μεγάλο οικονομικό κέρδος του υπουργείου υγείας και κατ' επέκταση του κρατικού προϋπολογισμού, θα εξοικονομήσει τα απαιτούμενα κονδύλια για την πρόσληψη γιατρών και κάλυψη ανάλογων αναγκών και σε άλλα νησιά.

Δηλαδή, όταν ισχυρίζονται οι υπεύθυνοι ότι δεν υπάρχουν ανάλογα κονδύλια για τις ανάγκες της υγείας μας και την ίδια στιγμή διαθέτουν χιλιάδες ευρώ στις διακομιδές με ιδιωτικά πλωτά μέσα, το μόνο που μπορεί να σκεφτεί κανείς, είναι ότι, ή στραβός είναι ο γιαλός ή στραβά αρμενίζουμε και μάλιστα σε τιμές πολυτελούς κρουαζιέρας! 

Οι προτάσεις - οι λύσεις

Στις συναντήσεις με υπερεσιακούς παράγοντες προτάθηκε να χορηγηθούν τα καύσιμα ή να δοθούν έστω αφορολόγητα καύσιμα για τις πτήσεις αεροδιακομιδών του αεροπλάνουπου λειτουργώντας επικουρικά στο επίσημο φορέα αεροδιακομιδών (πραγματοποιώντας ετησίως 150-200 αεροδιακομιδές μόνο από την Πάρο) απαλλάσσει τον κρατικό προϋπολογισμό από τεράστια ποσά και ταυτόχρονα αποδεσμεύει τα πτητικά μέσα ώστε να προσφέρουν τις πολύτιμες υπηρεσίες τους σε άλλους συνανθρώπους μας.

Το Βελέντζειο Ίδρυμα με μόνο έσοδο ετησίως την εκμίσθωση ιδιόκτητης κλινικής στην Αθήνα, έχει να εισπράξει (λόγω ΕΟΠΠΥ) ενοίκια πάνω από δυόμιση χρόνια, γεγονός που δυσκολεύει την απρόσκοπτη χρηματοδότηση των κοινωφελών - φιλανθρωπικών του δράσεων (ετήσια χρηματοδότηση ΚΥ Πάρου, λειτουργικά έξοδα υγειονομικού αεροσκάφους, χρηματοδότηση γηροκομείου, Δημοτική Κοινότητα Κώστου κλπ). Το θέμα πλέον είναι ο τρόπος αντίδρασης της τοπικής μας κοινωνίας σ' αυτά τα παιχνίδια συμφερόντων που έχουν δυστυχώς τελικό αποδέκτη εμάς τους ίδιους και την υγεία των παιδιών μας.

Κάποια στιγμή πρέπει να διαφυλάξουμε αυτά που μας ανήκουν, που μετά από πολύ χρόνο και κόπο κατακτήσαμε! Αυτά που μας ανήκουν και πάνω από όλα δικαιούμαστε.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :