Ειλημμένες αποφάσεις σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο σχετικά με το θέμα της ενέργειας, παρουσίασε ο Περιφερειάρχης κ. Μαχαιρίδης στο Π.Σ., προκειμένου να επισπευθεί η επενδυτική δραστηριότητα των μονοπωλίων στην ενέργεια στην περιοχή του Αιγαίου, εξασφαλίζοντας μέσω της Τοπικής Διοίκησης εγγυήσεις για κερδοφόρα προοπτική.
Οι δύο άξονες πάνω στους οποίους ανέλυσε το σχέδιο ανάπτυξης στον ενεργειακό τομέα ο Περιφερειάρχης, ήταν από την μία πλευρά, η εξασφάλιση της........
διανομής και εμπορίας της παραγόμενης ενέργειας από τις εταιρείες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, και δεύτερον η σύνδεση της Περιφέρειας μέσω Κρήτης με τον υποθαλάσσιο αγωγό μεταξύ Κύπρου-Ελλάδας-Ιταλίας. Ταυτόχρονα απαξίωσε τους τοπικούς σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, ως ρυπογόνους και αυξημένου κόστους.
Υπήρξε καθαρή αποκάλυψη των πραγματικών τους επιδιώξεων η ομολογία των εκπροσώπων των εταιρειών στο Π.Σ. ότι η συνολική σήμερα παραγόμενη ενέργεια από ΑΠΕ είναι 70 MW, είναι μικρή δηλαδή σε σχέση με τις δυνατότητες και τις ανάγκες, ενώ στην πραγματικότητα και σύμφωνα με τα στοιχεία της ΡΑΕ, οι αδειοδοτημένες εταιρείες παραγωγής αιολικής ενέργειας στην Περιφέρεια ν. Αιγαίου έχουν δυνατότητα παραγωγής 2000 περίπου MW.
Πρόκειται για μία τεράστια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας που επεδίωξαν μέσω της Περιφέρειας να εξασφαλιστεί η διανομή και εμπορία της προς άλλες περιοχές, βρίσκοντας σύμφωνη την πλειοψηφία του Π.Σ. Η περιβαλλοντική καταστροφή των νησιών μας , ερώτημα που τέθηκε από τη Λαϊκή Συσπείρωση, βρήκε την «αποστομωτική» απάντηση εκπροσώπου των εταιρειών ότι «υπάρχουν και οι βραχονησίδες».Η προστασία του περιβάλλοντος που τέθηκε ως επιχείρημα για απαξίωση των τοπικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, είχε χρονική διάρκεια μέχρι την ερώτηση.
ΔΕΗ και ιδιώτες στο Π.Σ. έθεσαν τις ατζέντες τους ενόψει των αντιδραστικών αλλαγών στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να αυξήσουν και να σιγουρέψουν τα κέρδη από την πλευρά του ο κάθε επενδυτής σε βάρος της κοινωνίας. Πρόκειται για προτάσεις που ενισχύουν την κερδοφορία του ενεργειακού κεφαλαίου και επισπεύδουν ανακατατάξεις, με προϋπόθεση την μεγαλύτερη από ποτέ, αλλά και ποικιλόμορφη επιβάρυνση των νοικοκυριών, με εξαιρετικά σοβαρές συνέπειες ως προς την πρόσβαση χιλιάδων οικογενειών στην ηλεκτρική ενέργεια.
Η Λαϊκή Συσπείρωση, τόνισε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός πρέπει να είναι απαλλαγμένος από τους νόμους του κέρδους για να υπηρετήσει τη λαϊκή ευημερία, πρέπει να απαλλαγεί απ' τους νόμους της αγοράς, τους νόμους του καπιταλιστικού κέρδους. Αυτό το πολιτικό πρόβλημα δεν μπορεί να λυθεί ριζικά χωρίς γραμμή σύγκρουσης και ρήξης με το καθεστώς ιδιοκτησίας των μονοπωλίων στον τομέα της Ενέργειας και συνολικά στην οικονομία, χωρίς ανατροπή στο χαρακτήρα της εξουσίας.
Ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων στο τομέα της ενέργειας και η εμπλοκή της Ελλάδας σ’ αυτούς τους ανταγωνισμούς θέτουν επί τάπητος το θέμα της εθνικής ασφάλειας της χώρας μας. Η ένταση στο Αιγαίο με την ΑΟΖ έχει άμεση σχέση με τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις στον τομέα εκμετάλλευσης των ενεργειακών πηγών στην περιοχή μας. Αποδεικνύεται επίσης ότι ο πλούτος που υπάρχει σε μία χώρα, ενώ αποτελεί τη μεγάλη ευκαιρία για να ζήσει καλύτερα ο λαός, στα χέρια των κεφαλαιοκρατών γίνεται ένα όπλο εναντίον του. Ενώ οι κίνδυνοι ιμπεριαλιστικής πολεμικής ανάφλεξης από την όξυνση των ανταγωνισμών είναι υπαρκτοί.
Η αξιοποίηση κάθε πηγής ενέργειας και ο βαθμός αξιοποίησής της εξετάζεται με γνώμονα το αν ανταποκρίνεται στις διευρυνόμενες λαϊκές ανάγκες, διασφαλίζει φθηνό ρεύμα και γενικότερα φθηνό ενεργειακό προϊόν για το λαό, συμβάλλει στην αξιοποίηση εγχώριων πηγών ενέργειας, αναβαθμίζει την ασφάλεια των κατοίκων και των εργαζομένων στον ενεργειακό τομέα, καθώς και την προστασία του περιβάλλοντος, τη δημόσια υγεία, την ανάπτυξη, την απεξάρτηση της χώρας στον τομέα της ενέργειας.
Αυτή η λύση προϋποθέτει να πάρει ο λαός την τύχη του στα χέρια του, να εγκαθιδρύσει τη δική του εξουσία και να απαγορεύσει κάθε ιδιωτική δραστηριότητα στον ενεργειακό τομέα.
Μέσα σε ένα τέτοιο ιδιοκτησιακό και πολιτικό καθεστώς, όπου οι εγχώριες ενεργειακές πηγές, οι πρώτες ύλες, τα μέσα παραγωγής, μεταφοράς και διανομής της Ενέργειας θα αποτελούν κοινωνική κρατική ιδιοκτησία, ο ενεργειακός σχεδιασμός θα μπορεί να αναπτύξει την παραγωγή και να ικανοποιεί συνδυασμένα το σύνολο των λαϊκών αναγκών, δηλαδή:
-- Τη μείωση του βαθμού ενεργειακής εξάρτησης της χώρας.
-- Την εξασφάλιση επαρκούς λαϊκής κατανάλωσης, η οποία θα κατοχυρώνει στην πράξη το ενεργειακό προϊόν ως κοινωνικό αγαθό.
-- Τη διασφάλιση της υποδομής για την κάλυψη των αναγκών της κεντρικά σχεδιασμένης βιομηχανίας.
-- Τη σχεδιασμένη ανάπτυξη συγκεκριμένων περιοχών και κλάδων.
-- Την ασφάλεια των εργαζομένων του κλάδου αλλά και των οικιστικών ζωνών και γενικότερα την ισόρροπη παρέμβαση του ανθρώπου στο περιβάλλον.
Μόνο ο νέος τρόπος παραγωγής, ο κεντρικός σχεδιασμός της εργατικής εξουσίας μπορεί να αξιοποιήσει τις μεγάλες δυνατότητες του σημερινού επιπέδου ανάπτυξης των παραγωγικών δυνάμεων προς όφελος των κοινωνικών αναγκών.
Ρόδος
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου