Παρασκευή, Απριλίου 20, 2012

Με κομμένη την ανάσα περιμένουν ΕΕ και ΔΝΤ το εκλογικό αποτέλεσμα

Γράφει η Σοφία Βούλτεψη
 Μιλούν για «μοιραία ημέρα»
Με φανερή ανησυχία παρακολουθούν στην Ευρώπη τον συσχετισμό των πολιτικών δυνάμεων στην Ελλάδα που δυο μόλις εβδομάδες πριν από τις εκλογές συνεχίζει να εμφανίζει γκρίζες και απροσδιόριστες ζώνες.
Το γερμανικό περιοδικό Focus, γνωστό από
το προκλητικό εξώφυλλο με την Αφροδίτη σε άσεμνη χειρονομία, υποστηρίζει πως το μέλλον του ευρώ θα κριθεί από την έκβαση των εκλογών σε Ελλάδα και Γαλλία στις 6 Μαΐου.

«Η 6η Μαΐου μπορεί να αποβεί μοιραία μέρα για το ευρώ », αναφέρει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα, που εστιάζει στην οργή των Ελλήνων και στη διάθεσή τους για τιμωρητική ψήφο.

«Τα δύο μεγάλα κόμματα, τα οποία έχουν δεσμευτεί απέναντι στις Βρυξέλλες να τηρήσουν πολιτική λιτότητας, δεν συγκεντρώνουν μαζί ούτε και το απαραίτητο μίνιμουμ του 36%. Η οργή των Ελλήνων για τις περικοπές είναι μεγάλη, η πτώχευση απεφεύχθη, αλλά η ανεργία έχει ξεπεράσει το 22%, η ανεργία των νέων το 50%», υπογραμμίζεται στο δημοσίευμα, ενώ παράλληλα διατυπώνονται φόβοι για κυβερνητική αστάθεια και κατάργηση του προγράμματος διάσωσης σε περίπτωση που διατηρηθεί η στροφή προς τα κόμματα της Αριστεράς.

«Αυτήν την οργή την εκμεταλλεύονται τα ακραία αντιμνημονιακά κόμματα. Η λύση των κομμάτων διαμαρτυρίας προέρχεται από εκείνους που αρέσκονται σε θεωρίες συνωμοσίας, ότι η χώρα έχει κατακτηθεί από τους δανειστές και την τρόικα», προστίθεται στο δημοσίευμα, υπενθυμίζοντας πως παραμένει ανοιχτός ο κίνδυνος μετάδοσης της κρίσης.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν και οι νέες δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, που μίλησε για «μαύρα σύννεφα» πάνω από την παγκόσμια οικονομία, χαρακτηρίζοντας την ανάπτυξή της «δειλή» και «εύθραυστη» και υπογραμμίζοντας τους σοβαρούς κινδύνους που παραμονεύουν.

Παράλληλα, παρότρυνε τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να διοχετεύσουν τα κεφάλαια διάσωσης απευθείας στις ευρωπαϊκές τράπεζες και όχι στις κυβερνήσεις των κρατών μελών, καθώς κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν, όπως είπε, αυξημένη εποπτεία.

Εν όψει των συνεδριάσεων του ταμείου το σαββατοκύριακο, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι θα ζητήσει από τα κράτη μέλη να «τελειώσουν τη δουλειά» αυξάνοντας το ποσοστό της συνεισφοράς τους και ενισχύοντας την εκπροσώπηση των αναδυόμενων κρατών στο ταμείο.

Την ίδια ώρα, ο οίκος Fitch προχώρησε χθες στην υποβάθμιση 13 ελληνικών κρατικών ομολόγων στην κατηγορία «D» από «C», μετά την επιβεβαίωση από την ελληνική κυβέρνηση ότι η ανταλλαγή των συγκεκριμένων τίτλων ολοκληρώθηκε στις 11 Απριλίου στο πλαίσιο του PSI.

Όπως αναφέρει ο οίκος στην ανακοίνωσή του, οι αξιολογήσεις των ομολόγων που επηρεάζονται από την ανωτέρω απόφαση θα αποσυρθούν στις 20 Απριλίου. Επίσης, ο οίκος θα αποσύρει τις αξιολογήσεις «C» σε σειρές ομολόγων που βαθμολογεί και δεν έχουν πλήρως καταργηθεί από τη διαδικασία ανταλλαγής.

Εν τω μεταξύ, η Fitch επιβεβαίωσε την μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας σε τοπικό και ξένο νόμισμα (IDRs), η οποία παραμένει στην κατηγορία Β-με σταθερό outlook.
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

1 σχόλιο :

Ανώνυμος είπε...

Έντονες αποδοκιμασίες στον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Γ.Παπαμανώλη

http://vimeo.com/40688404