Την ανάγκη άμεσης παρέμβασης της κυβέρνησης για το ζήτημα της επαρκούς φύλαξης των νοτίων θαλασσίων συνόρων της χώρας, αλλά και για την άμεση επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η Ακτοφυλακή στα νότια παράλια της Κρήτης, προκειμένου αυτή να βρίσκεται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα, έθεσε ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από το βήμα της Βουλής στον αρμόδιο Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Όθωνα, στο..... πλαίσιο συζήτησης επίκαιρης ερώτησης στην Ολομέλεια το πρωί της Παρασκευής, 11 Μαρτίου.
Ειδικότερα, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε στην τοποθέτησή του ότι «σε μία ιδιαίτερη χρονική συγκυρία για τη χώρα, αλλά και λόγω της ευρείας πολιτικής και κοινωνικής αναταραχής στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, τα νότια παράλια της Κρήτης έχουν μείνει αφύλακτα, λόγω έλλειψης πλωτών επιχειρησιακών μέσων του Λιμενικού Σώματος». Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε να ενημερωθεί σχετικά με τις συγκεκριμένες ενέργειες στις οποίες έχει προβεί το Υπουργείο για την αντιμετώπισης της κατάστασης που επικρατεί στα πλωτά επιχειρησιακά μέσα στην Κρήτη» και ρώτησε «πόσα ακριβώς σκάφη περιπολούν σε εικοσιτετράωρη βάση στα νότια παράλια της Κρήτης».
Δίνοντας περισσότερα στοιχεία, ανέφερε ότι «το περιπολικό σκάφος μήκους 18 μέτρων που βρίσκεται στην Αγία Γαλήνη είναι ακινητοποιημένο λόγω βλάβης που σχετίζεται με τις μπαταρίες του σκάφους. Επιπλέον, το καταδιωκτικό σκάφος της Ιεράπετρας βρίσκεται ακινητοποιημένο από τα τέλη του προηγούμενου Ιανουαρίου, λόγω μηχανικής βλάβης, η οποία επισκευάζεται μέσα σε ελάχιστες ώρες, εάν έρθει συνεργείο από τον Πειραιά». Κατόπιν, τόνισε ότι «ακόμη και τα σκάφη που θεωρητικά δεν έχουν κανένα πρόβλημα, δεν έχουν περάσει από τεχνικό έλεγχο για περισσότερο από δύο χρόνια, παρότι προβλέπεται ετήσιος έλεγχος» και υπογράμμισε ότι «σε όλες τις περιπτώσεις πρόκειται για εργασίες ρουτίνας και μικρού κόστους, καθώς χρειάζεται απλώς ένα κονδύλιο των 200 ευρώ για οδοιπορικά προκειμένου να έρθουν οι τεχνικοί από τον Πειραιά για να τα επισκευάσουν».
Από πλευράς του, ο αρμόδιος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Μ. Όθωνας, αντί να αναφερθεί αναλυτικά στα συγκεκριμένα οργανωτικά βήματα που πρόκειται να κάνει το Υπουργείο για την ενίσχυση της φύλαξης των θαλασσίων και χερσαίων συνόρων κατηγόρησε τους συνδικαλιστές του Λιμενικού Σώματος ότι δίδουν μια ψευδή εικόνα της κατάστασης, ενώ για την επιχειρησιακή ετοιμότητα του Λιμενικού στην Κρήτη τόνισε ότι «τα 7 από τα 10 πλωτά επιχειρησιακά μέσα του Λιμενικού στην Κρήτη με έδρα το Βορρά επιχειρούν, ενώ τα υπόλοιπα 3 θα είναι έτοιμα τις επόμενες ημέρες». Ωστόσο, ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι «ιδιαίτερη βαρύτητα αυτή την ώρα έχουν τα περιπολικά και τα καταδιωκτικά του Λιμενικού που επιχειρούν με έδρα τα νότια της Κρήτης και όχι μόνο στο Βορρά όπως αναφέρατε, κύριε Υπουργέ».
Συνεχίζοντας την ανάλυσή του, ο κ. Αυγενάκης ζήτησε την τοποθέτηση του Υπουργού σχετικά με τις φημολογίες ότι «υπάρχει εντολή για περικοπές στις περιπολίες λόγω οικονομικής κρίσης και ότι λόγω έλλειψης χρηματοδότησης στα καύσιμα έχει διαταχθεί να μειωθούν οι ώρες που γίνονται οι περιπολίες σε τέσσερις την εβδομάδα, γεγονός που δημιουργεί κλίμα ανασφάλειας στο κοινωνικό σύνολο». Ωστόσο, ο αρμόδιος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη διέψευσε τη φημολογία και είπε ότι «δεν υπάρχει σχετική εντολή από την ηγεσία του Υπουργείου».
Επίσης τόνισε ότι «η λαθρομετανάστευση είναι ένα μεγάλο πρόβλημα που οφείλουμε να αντικρίσουμε στην πραγματική του διάσταση. Και δεν είναι μόνο ελληνικό το πρόβλημα, αλλά ευρωπαϊκό. Ωστόσο, η λειτουργία της FRONTEX δεν μπορεί από μόνη της να ανασχέσει το κύμα της λαθρομετανάστευσης, καθώς η Ελλάδα παραμένει παραδοσιακά μία χώρα υποδοχής μεταναστών, ενώ δεν είναι έτοιμη να δεχτεί μαζικές εισροές. Πρόσφατη έκθεση της FRONTEX επισημαίνει την προβληματική κατάσταση, καταγράφοντας ότι συνολικά, μόνο από την Τουρκία τους πρώτους 11 μήνες του 2010 πέρασαν στην Ελλάδα περίπου 50.000 παράνομοι μετανάστες, εκ των οποίων οι 43500 μπήκαν από τα χερσαία σύνορα στον Έβρο. Σήμερα, έγκριτα Ινστιτούτα Ερευνών ανεβάζουν το συνολικό αριθμό των παράνομων μεταναστών σε μισό εκατομμύριο, άλλοι σε πολύ περισσότερους».
Στο πλαίσιο αυτό ρώτησε «ποιος είναι ο ακριβής σχεδιασμός του Υπουργείου, για την πιο αποτελεσματική φύλαξη των συνόρων προκειμένου να μην μοιάζει η χώρα ως «ξέφραγο αμπέλι», ενώ ζήτησε αποσαφήνιση των προθέσεων της κυβέρνησης σχετικά με την κατασκευή του «φράχτη» στον Έβρο. Ωστόσο, ο κ. Όθωνας απέφυγε να σχολιάσει το συγκεκριμένο ερώτημα και δεν δεσμεύτηκε για το τι μέλλει γενέσθαι με το «φράχτη» μήκους 12,5 χλμ. στον Έβρο.
Κλείνοντας, ο κ. Αυγενάκης επισήμανε ότι «ως χώρα δεχόμαστε συνεχείς επικρίσεις για τις συνθήκες κράτησης των λαθρομεταναστών, ενώ πρόσφατα το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων άσκησε πολύ αυστηρή κριτική για τις συνθήκες στα ελληνικά κέντρα κράτησης μεταναστών, για τις οποίες ανέφερε ότι είναι τόσο άθλιες που συνίσταται παραβίαση της απαγόρευσης των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης ή ταπεινωτικής μεταχείρισης». Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε την απάντηση της κυβέρνησης «σχετικά τη λειτουργία νέων κέντρων υποδοχής μεταναστών», καθώς και εάν προτίθεται να προβεί «στη δημιουργία Κέντρων Πρώτης Υποδοχής μη νόμιμων μεταναστών σε χώρου ανενεργών στρατοπέδων, όπως για παράδειγμα στο χώρο του στρατοπέδου της Ριτσώνας στη Χαλκίδα», ερώτηση που επίσης άφησε ασχολίαστη ο αρμόδιος Υφυπουργός.
Link Ομιλίας: http://www.youtube.com/watch?v=vlKbf3T7_qA
Παρασκευή, Μαρτίου 11, 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου