Τα τελευταία χρόνια ο κοκκινοφορεμένος χοντρουλός γεράκος με την άσπρη γενειάδα και το ηλίθιο χαμόγελο έχει αντικαταστήσει τον πραγματικό Άγιο Βασίλειο, και σιγά σιγά τείνει να αντικαταστήσει και ολόκληρη την Ορθόδοξη παράδοση των Εορτών μας.
Ο κατά τ' άλλα συμπαθής ερυθρόλευκος ψευτο- Αη Βασίλης είναι μια επινόηση της γνωστής εταιρίας αναψυκτικών Coca-Cola που στον βωμό του χρήματος, εμπορευματοποίησαν και τα Χριστούγεννα και εφηύραν ένα πιο χαβαλέ "Άγιο" για να μοιράσει τα δώρα στα παιδιά.
Τα δυτικά κράτη μετά το σχίσμα των Εκκλησιών προσπαθώντας να διαφοροποιηθούν εντελώς από το ανατολικό Βυζάντιο, εκτός από το δόγμα και τον τρόπο λατρείας, άλλαξαν όλες τις παλιές παραδόσεις, ακόμα και τους Αγίους.
Έτσι στις μέρες μας τα πραγματικά Χριστιανικά μηνύματα των εορτών αντικαταστάθηκαν με υλιστικά μηνύματα παροχής δώρων, και με άλλα ειδωλολατρικά έθιμα.
Ο δυτικός λοιπόν Santa Claus (πήρε το όνομα του από τον άγιο Νικόλαο, St Nicolaus (Santa Claus), που φέρνει τα δώρα στις 6 Δεκεμβρίου στην Ευρώπη), που ξέρουμε πλέον όλοι διαμορφώθηκε από τον αμερικανό σκιτσογράφο Τόμας Ναστ το 1862, με βάση παλαιότερες ευρωπαϊκές παραδόσεις, ενώ το κόκκινο χρώμα της στολής του το πήρε εξαιτίας του κόκκινου χρώματος γνωστού αμερικάνικου αναψυκτικού Coca Cola που χρησιμοποίησε τη μορφή του σε διαφημίσεις. Αρχικά ήταν ντυμένος στα χρώματα του ουράνιου τόξου.
Ο πραγματικός Άγιος Βασίλειος ή Μέγας Βασίλειος γεννήθηκε το 330μ.Χ. στη Νεοκαισάρεια του Πόντου από γονείς ευγενείς, παρέδωσε το.... πνεύμα του στο Θεό την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ. σε ηλικία 49 ετών. Ήταν ένας πολύ μορφωμένος και ενάρετος άνθρωπος με δυνατό χριστιανικό φρόνημα.
Τα πρώτα γράμματα, τού τα δίδαξε ο πατέρας του. Συνέχισε τις σπουδές του στην Καισαρεία της Καππαδοκίας, στην Κωνσταντινούπολη και στην Αθήνα. Εκεί σπούδασε γεωμετρία, αστρονομία, φιλοσοφία, ιατρική, ρητορική και γραμματική. Οι σπουδές του διήρκησαν τεσσεράμισι χρόνια.
Γι αυτον τον λογο, μαζί με τον Ιωάννη τον Χρυσοστόμο και τον Γρηγοριο τον Θεολόγο, αποτελούν τους τρεις Ιεράρχες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, προστάτες των γραμμάτων και της παιδείας.
Η παράδοση της Βασιλόπιτας
Κάποτε, όταν ο Άγιος Βασίλειος ήταν επίσκοπος Καππαδοκίας, ο έπαρχος της περιοχής ζήτησε σκληρούς φόρους από τους κατοίκους. Τότε ο Βασίλειος είπε σε όλους να μαζέψουν ότι πολύτιμο αντικείμενο και κόσμημα είχαν και να πάνε όλοι μαζί να υποδεχτούν τον έπαρχο. Αυτός πείστηκε από τους λόγους του Βασιλείου αλλά και από την Αγία μορφή του και δεν δέχτηκε τους φόρους. Τα αντικείμενα, όμως, ήταν δύσκολο να επιστραφούν, γιατί είχαν υπήρχαν πολλά ίδια κοσμήματα (δαχτυλίδια, βραχιόλια κλπ) και αφού διέταξε να κατασκευασθούν πίτες, τοποθέτησε ένα κόσμημα σε κάθε πίτα και τις μοίρασε στον κόσμο. Από τότε, λέει η παράδοση, κάθε χρόνο, στη γιορτή του αγίου Βασιλείου, κάνουμε κι εμείς πίτες και βάζουμε μέσα νομίσματα.
Παρασκευή, Δεκεμβρίου 31, 2010
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης
(
Atom
)
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου