Κυριακή, 29 Αυγούστου 2010

Διώξεις για το «κύκλωμα» των Κυκλάδων

Του Γιωργου Λιαλιου
Διώξεις σε βάρος του τέως διευθυντή και υποδιευθυντή της Πολεοδομίας Σύρου, και κατά του τέως διοικητή και υποδιοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου άσκησε η εισαγγελέας Σύρου. Οι διώξεις θεωρούνται φυσικό επακόλουθο μετά τα καταιγιστικά στοιχεία που προέκυψαν από την εισαγγελική έρευνα, και την αντίστοιχη του επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης και των Εσωτερικών Υποθέσεων της Αστυνομίας, σχετικά με το κύκλωμα που φαίνεται να είχε στηθεί περί την εκμετάλλευση πολυτελών αυθαιρέτων. Χαρακτηριστικό είναι ότι θα διερευνηθούν οι περιπτώσεις 157 αυθαιρέτων σε Μύκονο, Σύρο και Κύθνο -ενώ έπεται η Τζια- για τα οποία οι υπεύθυνοι της Πολεοδομίας «παρέλειψαν» να βεβαιώσουν πρόστιμα όχι 2 εκατ. ευρώ, όπως είχε αρχικά εκτιμηθεί από τις αρχές, αλλά 20 εκατομμυρίων! Δίωξη ασκήθηκε και σε βάρος του νομάρχη Κυκλάδων και του αντινομάρχη για πολεοδομικά θέματα για απλή συνέργεια, καθώς παρέλειψαν να ενισχύσουν με προσωπικό την...... Πολεοδομία Σύρου, κίνηση που ακούσια διευκόλυνε το «θολό» τοπίο στην υπηρεσία.

Οι διώξεις ασκήθηκαν πριν από μια εβδομάδα από την εισαγγελέα Πρωτοδικών Σύρου κ. Εφη Σάλμα και αφορούν:

- Τον τέως προϊστάμενο της Πολεοδομίας Σύρου κ. Δημήτρη Μπουντούρη (απιστία σε βαθμό κακουργήματος).

- Τον τέως υποδιευθυντή της ίδιας Πολεοδομίας, κ. Κυριάκο Δικτυόπουλο (απιστία σε βαθμό κακουργήματος). Γι' αυτούς τους δύο, διατάχθηκε απαγόρευση εξόδου από τη χώρα ενώ υπενθυμίζεται ότι έχουν παυθεί από τις θέσεις τους.

- Τον τέως διοικητή του Αστυνομικού Τμήματος Μυκόνου κ. Κώστα Ανθούλη (παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση).

- Τον τέως υποδιοικητή του ίδιου τμήματος, κ. Κώστα Σχισμένο (παράβαση καθήκοντος κατ' εξακολούθηση).

- Τον νομάρχη Κυκλάδων κ. Δημήτρη Μπάιλα (απλή συνέργεια σε βαθμό κακουργήματος).

- Τον αντινομάρχη για θέματα Πολεοδομίας και Περιβάλλοντος κ. Νικήτα Γρυπάρη (απλή συνέργεια σε βαθμό κακουργήματος).

Σύμφωνα με την εισαγγελική παραγγελία, ο διευθυντής και ο υποδιευθυντής της Πολεοδομίας Σύρου από τις αρχές του 2005 έως τα τέλη του 2009 δεν μερίμνησαν για τη σύνταξη καταλόγων για τα πρόστιμα ανέγερσης και διατήρησης αυθαιρέτων στα τρία νησιά, ούτε απέστειλαν τα πρόστιμα για είσπραξη στις Εφορίες που αντιστοιχούν στους τόπους κατοικίας των αυθαιρετούχων. Οπως προκύπτει από την έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων της ΕΛ. ΑΣ., το σύνολο των προστίμων αγγίζει τα 20 εκατομμύρια ευρώ!

Οι αρχές θα διερευνήσουν αν έχουν ευθύνη (για την παράλειψη είσπραξης προστίμων) και οι θεσμικά υπεύθυνοι για τη λειτουργία της Πολεοδομίας Σύρου, νομάρχης και αρμόδιος αντινομάρχης Κυκλάδων. Πιο συγκεκριμένα, οι δύο αιρετοί κατηγορούνται ότι από τα μέσα του 2005 έως τα μέσα του 2009 παρέλειψαν να ενισχύσουν την Πολεοδομία Σύρου με προσωπικό, σε αντικατάσταση υπαλλήλου (υπεύθυνης στο τμήμα αυθαιρέτων) που απουσίασε μεγάλα διαστήματα λόγω εγκυμοσύνης. Με την κίνηση αυτή η εισαγγελέας δείχνει ότι οι πολιτικοί προϊστάμενοι των Πολεοδομιών δεν είναι άμοιροι ευθυνών για την κατάσταση που επικρατεί σε αυτές.

Τέλος, οι δύο αστυνομικοί του τμήματος Μυκόνου κατηγορούνται ότι παρέλειπαν σκοπίμως να καταγράφουν (δίνοντας αριθμό πρωτοκόλλου) και να αρχειοθετούν σχεδόν όλα τα «σήματα» (δηλαδή τις ειδοποιήσεις) που αποστέλλονταν από την Πολεοδομία Σύρου για την ανέγερση αυθαιρέτων στο νησί. Αποτέλεσμα, επισημαίνει η εισαγγελέας, ήταν να μην διακόπτονται οι εργασίες ανέγερσης αυθαιρέτων από την Αστυνομία, δηλαδή παρά τις καταγγελίες η Αστυνομία να «κωφεύει»!

Στο πλαίσιο της κατεπείγουσας προκαταρκτικής έρευνας που διέταξε η εισαγγελέας Σύρου, ο ανακριτής καλείται να διενεργήσει πραγματογνωμοσύνη (με τη βοήθεια συνεργείων μηχανικών) σε 157 (!) αυθαίρετα στη Μύκονο, τη Σύρο και την Κύθνο, τα οποία υποδείχθηκαν από την έρευνα των Εσωτερικών Υποθέσεων στα βιβλία της Πολεοδομίας. Ο ανακριτής θα πρέπει να διαπιστώσει το ύψος του προστίμου που θα έπρεπε να έχει επιβληθεί για καθένα από αυτά και πότε θα έπρεπε να έχει εισπραχθεί. Παράλληλα, θα καλέσει και όλους τους ιδιοκτήτες να καταθέσουν, προκειμένου να διαπιστωθεί αν εμπλέκονται (ηθική αυτουργία) στην μη είσπραξη του προστίμου για το αυθαίρετό τους ή αν τους ζητήθηκε από τους αστυνομικούς του τμήματος Μυκόνου χρηματικό ποσό «για να τακτοποιηθεί το ζήτημα». Σύμφωνα με ανώνυμη καταγγελία (μια από αυτές που έδωσαν την αφορμή για την έρευνα), οι δύο κατηγορούμενοι ζητούσαν από τους αυθαιρετούχους από 15.000 -20.000 ευρώ προκειμένου να μην γνωστοποιούν στην Πολεοδομία τις οικοδομικές αυθαιρεσίες τους.
kathimerini.gr
Bookmark and Share
Blog Widget by LinkWithin

Δεν υπάρχουν σχόλια :